Alexandra Hoștină, președintele OSUBB: „Ne vom asigura că există transparența în universitate, mai ales că anul acesta este unul electoral”

Alexandra Hoștină/ Foto: arhiva personală

Alexandra Hoștină, președintele Organizației Studenților din Universitatea „Babeș-Bolyai”explică pentru Transilvania Reporter, la începutul anului universitar 2015-2016, care sunt nevoile reale ale studenților, ce planuri are organizația pe care o conduce, dar și cât de mult se implică studenții în rezolvarea propriilor probleme. 

Reporter: Care sunt primele trei nevoi reale ale studenților pe care le-ați depistat de-a lungul timpului, nevoi care sunt ignorate de cei cu putere de decizie?

Alexandra: Nevoile studenților sunt cu precădere prioritatea noastră în activitatea de reprezentare pe care o derulăm an de an. Locurile de cazare oferite studenților reprezintă doar jumătate din cerere, acest lucru fiind un prim pas spre abandonul universitar. O a doua problemă majoră o reprezintă bursele prea mici care nu satisfac nevoile de zi cu zi ale studenților. Cheltuielile aproximative ale unui student pe lună ar fi de 575 de lei, iar o bursă de studiu, spre exemplu, de 300-350 de lei. Mai mult decât atât, a treia problemă o constituie taxele foarte mari și nejustificate, impuse de universități, aceste taxe depășind cheltuielile minime impuse prin lege.

Reporter: Cât de mult considerați că se implică studenții pentru a-și rezolva problemele? Ultimul Ocuppy, de exemplu,  a fost un eșec: s-au implicat puțini elevi, iar în consecința rezultatele nu au fost cele dorite.

Alexandra: Studenții se implică doar atunci când conștientizează că au o problemă și nu o pot rezolva singuri. Este de apreciat, faptul că se observă o creștere a spiritului civic în rândul studenților și asta datorită organizațiilor studențești vocale ce pun în evidența problemele studenților.

Reporter: Care sunt primele trei acțiuni pe care vi le propuneți pentru următorul an universitar?

Alexandra: Pentru că de-a lungul timpului am conștientizat care sunt problemele studenților, anul acesta OSUBB pregătește o surpriză care simplifica procesul de angajabilitate în rândul studenților. De asemenea, ne vom asigura că transparența este asigurată în universitate, mai ales că anul acesta este unul electoral în toată țara.

Reporter: Veți continua să luptați pentru 6% din PIB pentru educație? Dacă da, în ce fel?

Alexandra: Desigur că vom lupta în continuare pentru cei 6%. Noi, împreună cu ANOSR și celelalte organizații lucrăm pe o strategie prin care să obținem acest procent. Momentan, pentru că negocierile sunt deschise, vom adopta o tactică pașnică, asta până când aceste negocieri se vor afla într-un impas.

Reporter: Cât de centrat este învățământul pe student din ceea ce ați observat până acum?

Alexandra:  Învățământul în România este într-o continuă dezvoltare și după părerea mea, îmbunătățire. Generația tânără de profesori a înțeles că studentul este un partener în procesul educațional, iar curricula și programele încep să fie cât mai accesibile tuturor studenților. Ce ar putea fi îmbunătățit, ar fi procesul de angajare facilitat de către universitate și crearea unei legături între nevoile de pe piață muncii și nevoile studenților.

Reporter: Unul dintre obiectivele OSUBB este „Consolidarea unei rețele de organizații studențești atât în Cluj- Napoca, în țară, cât și pe plan internațional”. Există o astfel de rețea? Cât de bine comunică și în ce măsură colaborează? Ne puteți da câteva exemple?

Alexandra: Rețeua de organizații studențești de la nivel local se dezvoltă din ce în ce mai mult, odată cu schimbarea generațiilor. În fiecare an vin oameni mai motivați, mai energici și cu dorință mai mare de muncă. Toate acestea duc, în mod clar, la reușite. Consolidarea relațiilor cu organizațiile studențești din România se realizează prin fiecare eveniment și acțiune coordonate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) din care OSUBB face parte. Anul acesta, în contextul Cluj Capitală Europeană de Tineret, va avea loc un eveniment al Federației Internaționale din care facem parte, European Students Union (ESU). Evenimentul va aduce la Cluj peste 100 de studenți din toată Europa, timp de șase zile.

Distribuie:

Postaţi un comentariu