FOTO/ 35 de milioane de euro pe apa clujenilor

Compania de Apă „Someş” a inaugurat, marţi, noua staţie de epurare apă a municipiului Cluj-Napoca, modernizată şi extinsă în urma unei investiţii de circa 35 de milioane de euro din fonduri europene.

Directorul Companiei de Apă „Someş”, Dorin Ceatarâş, a declarat, în cadrul ceremoniei de inaugurare, că Staţia de Epurare Cluj-Napoca este și un important producător de energie verde: „Noua staţie de epurare apă a municipiului Cluj-Napoca a fost modernizată şi extinsă în urma unei investiţii de circa 35 de milioane de euro din fonduri europene asigurate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, fiind cel mai mare proiect construit prin acest program în perioada  2007-2013. Ca o noutate tehnologică, s-a introdus treapta terţiară impusă de UE, destinată eliminării fosforului şi azotului pe cale biologică şi chimică,   pentru a încadra apa rezultată după tratare în normativele europene. Staţia de Epurare Cluj-Napoca este şi un important producător de energie verde, circa jumătate din necesarul de energie electrică şi termică pentru funcţionarea ei fiind produs din biogazul rezultat din nămolul de epurare”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că noua staţie înseamnă foarte mult pentru locuitorii municipiului Cluj-Napoca şi pentru cei ai unor comune limitrofe: „Este a patra staţie din judeţ modernizată, care deserveşte, pe lângă Cluj-Napoca, şi comunele limitrofe Baciu, Gilău, Floreşti, Săvădisla şi peste 360.000 de locuitori. După modernizare şi extindere, staţia este a doua din România după Bucureşti ca dimensiune şi capacitate”.

Lucrările de execuţie au fost realizate de firma UTI Grup şi de companiile asociate Gruppo Intini Angelo şi Giovanni Putignano & Figli şi au durat 21 de luni.

Distribuie:

Postaţi un comentariu