Soarta celui mai amplu proiect din istoria Bistriței se decide la referendum

Centura ocolitoare a Bistriței, un subiect dezbătut de patru ani, a cărui soartă a ajuns în mâinile populației.(sursa foto: newsbn.ro)

A fost nevoie de două ședințe ale consilierilor locali, ambele terminate cu scandal, pentru ca referendumul solicitat de edilul Ovidiu Teodor Crețu să devină realitate, iar bistrițenii să decidă dacă vor sau nu ca orașul lor să aibă o a doua centură pe traseul sudic și dacă sunt de acord cu deschiderea circulației mașinilor pe pietonalul Liviu Rebreanu.

La ședința extraordinară de astăzi au participat și mai mulți cetățeni, care au ținut neapărat să fie martori la dezbaterile legate de traseul centurii. Totuși , acestora nu li s-a dat voie să ia parte la discuții, consilierii refuzând acest lucru prin vot, spre nemulțumirea orășenilor.

După ce prima ședință în care ar fi trebuit să se voteze referendumul a fost boicotată de consilierii PDL care au parasite sala, astăzi, după două ore de dezbateri aprinse, referendumul consultativ privind soarta centurii sud și a pietonalului Liviu Rebreanu a fost aprobat prin vot nominal.

Ședința extraordinară a început cu intervenția consilierului local PDL, Alin Seserman, care a subliniat faptul că varianta ocolitoare a Bistriței este un proiect al CNADNR, fapt ce face ca răspunsul bistrițenilor să fie, finalmente, inutil, consilierul PER Alexandru Toniuc adăugând că referendumul nu are un temei legal.

În replica, primarul municipiului, Ovidiu Crețu, a declarat că legea îl îndreptățește să organizeze un referendum consultativ: „ Am voie să consult populația în probleme majore, și atunci când populația, prin majoritate, își exprimă un punct de vedere, astfel se manifestă democratia. Acest referendum reprezintă autonomia locală”, a subliniat primarul bistrițean.

Pe durata dezbaterii, consilierii au făcut mai multe amendamente, opoziția PDL cerând în mai multe rânduri ca întrebarea referitoare la deschiderea circulației pe pietonal să fie eliminată, pe motiv că „este penibilă și neserioasă”, așa cum fostul edil al orașului, actualul consilier PDL Vasile Moldovan a declarat. De asemenea, consilierul PER Alexandru Toniuc a solicitat ca sintagma „referendum”, din enunțul proiectului, să fie înlocuită cu sintagma „consultare”, însă colegii din consiliu nu au aprobat acest amendament.

Singurii ale căror amendamente au avut câștig de cauză au fost Sorin Hangan și Alexandru Bria, care a propus modificarea enunțului întrebării de la referendum prin precizarea traseului rutei ocolitoare, respectiv, ca votul final pe proiect să fie nominal.

Bistrițenii prezenți astăzi la ședința Consiliului Local au părăsit sala huiduind și aplaudând ironic,   supărați că nu au fost lăsați să vorbească

Cetățenii au părăsit sala nemulțumiți că nu li se dă dreptul de a lua cuvântul.

Chiar când dezbaterea era pe cale să se încheie, refuzul consilierilor de a permite publicului să ia cuvântul, refuz exprimat prin vot, a încins spiritele în rândul celor prezenți, care au aplaudat ironic minute în șir, i-au huiduit pe consilieri și i-au acuzat că fac doar ce vor și nu țin cont de părerile oamenilor, o parte dintre ei părăsind sala înainte de finalizarea ședinței.

Când spiritele s-au mai domolit, consilierii au aprobat proiectul referendumului cu 11 voturi „pentru” și 7 „împotrivă” și astfel a adevenit oficial faptul că în data de 29 septembrie a acestui an, bistrițenii vor răspunde în cadrul unui referendum la două întrebări:

 

1.Sunteţi de acord cu construcţia în municipiul Bistriţa, din fonduri europene, a unei variante ocolitoare pe traseul DN 17-Parcul Industrial-Dealul Cighir-Dealul Codrişor-Complex Wonderland-intrarea în DN 17

2.Doriţi menţinerea în continuarea a străzii Liviu Rebreanu ca zonă pietonală?

Referendumul va costa municipalitatea 180.000 lei, bani proveniți de la bugetul local al orașului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu