Împotriva exploatării de la Roșia Montană, prin ploaie, frig și vânt

Cu mic, cu mare, bistrițenii au înfruntat ploaia și frigul și au protestat împotriva exploatării cu cianură.

Nu a fost tocmai un protest ușor pentru cei 50 de bistrițeni care pentru a treia oară în tot atâtea săptămâni, au ieșit în stradă, în semn de solidaritate față de ecologiștii din toată țara care militează pentru oprirea exploatării rezervelor de aur cu cianuri.

Chiar dacă în cursul săptămânii, premierul Victor Ponta anunța că proiectul exploatării miniere de la Roșia Montană ar trebui retras, prostestarii nu renunță la manifestații. În timp ce în București s-a ajuns la cea de-a 14-a zi de proteste în stradă, iar la Cluj nu mai puțin de 2500 de oameni protestează pe străzile orașului, nici bistrițenii nu s-au lăsat mai prejos.

Aproxiamtiv 50 de persoane s-au adunat în fața Bisericii Evanghelice din Bistrița, echipați cu pancarte, steaguri și bannere pe care stăteau scrise sloganuri anti-exploatare și mesaje adresate guvernanților. În ciuda faptului că mâine începe școala, adolescenții bistrițeni nu au ratat nici ei ocazia de a protesta alături de restul activiștilor.

Chiar dacă afară nu au fost mai mult de 15 grade Celsius și vântul a bătut atât cât să fie deranjant, protestatarii nu s-au lăsat intimidați și chiar dacă a început să plouă, au rămas pe poziții, adăpostindu-se pe sub copaci.

Daniela Marcu, cea care se ocupă de „aprovizionarea”  cu bannere și steaguri a celorlalți protestatari, s-a arătat foarte încântată de entuziasmul tinerilor pentru această cauză, îndemnând bistrițenii la perseverență și criticându-i pe politicienii care se folosesc de astfel de acțiuni pentru a-și spori popularitatea: „ Ultima dată au fost, din păcate, politicieni oportuniști care au încercat să-și atribuie protestul. Dar acum se vede cine vrea cu adevărat salvarea Roșiei Montane. Trebuie să perseverăm, să nu renunțăm și să luptăm pentru sănătatea noastră ”.

În ceea ce privește protestul minerilor de la Roșia Montană, care s-au blocat în mină și cer începerea exploatării, bistrițenii consideră că aceștia sunt manipulați de cei de la RMCG: „Sunt manipulați. Ei trebuie să își apere locurile de muncă, dar nu în orice condiții. Ei nu se gândesc la viitorul copiilor noștri?”, se întreabă retoric unul dintre protestatari.

Distribuie:

Postaţi un comentariu