Elevii din două localități bistrițene, așteptați luni la cursuri în magazie și cu toaletă în curte

Foto: arhiva

Chiar dacă multți primari s-au pus pe treabă în această vară și au renovat școlile și grădinițele din localitățile pe care le păstoresc, încă mai sunt elevi și pre-școlari care luni dimineața vor avea începe noul an în săli de clasă pline de mucegai sau în clădiri care au toaleta în spatele curții.

Potrivit inspectorului școlar adjunct al ISJ Bistrița-Năsăud, Mihai Mureșan, 22 de primării din județ au reușit în ultima perioadă să finalizeze șantierele și să dea în folosință școli noi sau renovate, grădinițe la standarde europene, noi grupuri sanitare sau săli și terenuri de sport „ca afară”. Totuși, situația nu este chiar atât de bună atunci când vine vorba de satele mai îndepărtate, unde clădirile își așteaptă elevii fără curent electric, toaletele sunt în fundul curții sau sălile de clasă sunt amenajate în magazii insalubre.

La Liceul Teoretic „Constantin Roman Vivu” din Teaca clădirea principală începe un nou an școlar în beznă, din cauza neînțelegerilor dintre primărie și constructor, care a solicitat înca 150.000 de lei pentru a racorda localul la rețeaua de curent.

În localitatea Dobric, toate bune și frumoase după ce o investiție de nu mai puțin de 300.000 de lei a adus în școală grupuri sanitare noi. Totuși, elevii nu se vor putea bucura de aceste facilități, întrucât obiectele sanitare nu sunt racordate la nicio sursă de apă, autoritățile locale cramponându-se în cumpărarea unui hidrofor și amenajarea unei fântâni care ar rezolva problema și ar aduce apă curentă în școală.

O situație cu adevărat specială există la Runcu Salvei, unde pre-școlarii înscriși la grădinița din localitate sunt așteptați luni într-o magazie plină de mucegai. În tot acest timp, alăturat există o grădiniță nou-nouță, construită de primărie. Situația este cu atât mai ciudată, încât ISJ aruncă vina în brațele primăriei, în timp ce edilul localității dă vina pe directorul școlii, despre care spune că refuză orice colaborare cu autoritățile: „ Grupa mică de grădiniță își desfășoară activitatea într-o magazine din ordinul directorului, în timp ce noi avem o grădiniță făcută cu fonduri europene cu cabinet medical și parc de joacă, dar domnul director Ioan Man refuză să lase copiii acolo. Doamna educatoare l-a rugat să meargă la Renel pentru a branșa clădirea dar el a refuzat.  Copiii noștri se pot îmbolnăvi din cauza mucegaiului, doamna educatoare deja este bolnavă. Noi am sugerat ISJ-ului să îl schimbe pentru că nu vrea să colaboreze cu nimeni, tratează școala ca pe o proprietate personală ”, a declarat primarul localității, Anchidim Pavelea, care le-a cerut oficialilor ISJ B-N să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă.

De cealaltă parte, inspectorul școlar adjunct Mihai Mureșan a declarat că mingea este de fapt în terenul primarului, acesta fiind singurul care poate rezolva problema. Cert este că scandalul dintre directorul școlii din Runcu Salvei și primar se răsfrânge asupra copiilor, care luni vor relua activitatea în magazia pe care au parasit-o anul trecut.

Distribuie:

Postaţi un comentariu