Două turiste poloneze, rătăcite în Munții Rodnei

Foto: arhivă

Ninsoarea din ultimele zile și ceața densă le-au dat mari bătăi de cap unor turiste poloneze care s-au pierdut în această dimineață în Munții Rodnei. Fără să stea prea mult pe gânduri, acestea au solicitat ajutorul Salvamontiștilor, care în doar câteva ore le-au găsit și le-au îndrumat pe drumul corect.

Două turiste poloneze, originare din Varșovia s-au aventurat în această dimineață pe traseul din Munții Rodnei în încercarea de a ajunge, prin munți, la Mănăstirea Bârsana, aflată la 20 de kilometri de Sighetu Marmației, din județul Maramureș.

Aventura celor două femei de aproximativ 30 de ani a luat o întorsătură nefericită, acestea fiind nevoite să ceară ajutorul Salvamontiștilor în cursul dimineții, în jurul orei 08:30. Acestea s-au rătăcit în zona Tarnița la Cruce, la peste 1500 de metri altitudine. În ajutorul lor a venit un echipaj de doi salvamontiști din Borșa și doi jandarmi montani, care după patru ore de căutări le-au găsit pe cele două turiste, în zona Vârfului Bătrâna. De asemenea, doi salvamontiști din Bistrița au participat și ei la căutări.

Turistele nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar după ce salvatorii le-au indicat drumul corect, acestea au hotărât să-și continue drumeția. Potrivit reprezentantului Serviciului Judeţean Salvamont Bistriţa-Năsăud, Horia Miron, acțiunea de salvare a fost mult îngreunată de condițiile meteorologice: „Pe creastă erau straturi de viscolitură după ninsorile din ultimele zile. De asemnea, era și o ceață foarte densă. Cele două turiste aveau o stare medicală bună când le-am găsit, nu erau nici măcar speriate, așa că și-au continuat drumul”, a declarat Horia Miron.

„Turiștii care vor să facă astfel de drumeții ar trebui să se informeze foarte bine în legătură cu condițiile meteorologice, să călătorească în grupuri, în niciun caz solitari și să fie foarte bine echipați pentru această perioadă”, îi sfătuiește Horia Miron pe aventurieri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu