25.000 de locuitori din Bistrița-Năsăud primesc apă de la noua stație de epurare din Beclean

Stația de epurare a apei din Beclean va aproviziona cu apă gospodăriile a 25.000 de locuitori

Locuitorii orașului Beclean și ai altor cinci localități limitrofe primesc începând de joi apă de cea mai bună calitate, tratată la noua Stație de Epurare de la marginea orașului. Noua facilitate vine să înlocuiască vechea stație, care a funcționat mai bine de 30 de ani, și este prima lucrare finalizată din cadrul masterplanului de extindere și modernizare a rețelei de apă și canalizare din județul Bistrița-Năsăud.

Investiția de cinci milioane de euro a avut recepția joi, însă locuitorii din zona deservită de stație beneficiază de apă potabilă încă de miercuri. Astfel, apa tratată în stația de epurare va ajunge atât în orașul Beclean cât și în localități ca Braniștea, Petru Rareș, Chiuza, Ciceu Mihăiești sau Uriu.

Stația este modernă și automatizată, constructorul explicând faptul că aceasta poate produce 800 de metri cubi de apă potabilă în fiecare oră, adică dublul cantității de apă necesare. De asemenea, stația funcționează automat, existând posibilitatea ca procesele să fie realizate și manual. Orice eventuală problemă apărută in interiorul stației ajunge imediat în atenția dispeceratului care monitorizează în permanență funcționarea stației, astfel că se poate interveni în cel mai scurt timp. Complexul mai dispune și de laboratoare în care periodic, specialiștii vor testa apa ce urmează să ajungă la casele oamenilor.

Stația de epurare a apei de la Beclean este doar unul dintre cele șapte proiecte ale primei etape a masterplanului de extindere și modernizare a rețelei de apă și canalizare din județ, care finalmente, ar urma să ofere aceste servicii pentru 155.000 de locuitori. Valoarea totală a acestui proiect este estimată la peste 80 de milioane de euro.

În ceea ce privește vechea stație de epurare, care a funcționat timp de 30 de ani, o parte a acesteia, respectiv câteva bazine, sunt pe cale să devină parte a unei pescării.

Distribuie:

Postaţi un comentariu