Un braconier care a împuşcat în cap un tânăr, condamnat la 15 ani de închisoare şi despăgubiri de 200.000 de euro

Florin Sfăt a fost împuşcat în cap în apropierea fondului de vânătoare Oşand

Un orădean care, în luna martie a acestui an, a împuşcat în cap un tânăr care l-a surprins la braconaj, a fost condamnat la Tribunalul Bihor la 15 ani de închisoare cu executare şi despăgubiri de 200.000 euro către rudele victimei.

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, luni, în cazul lui Florin Sfăt, tânărul de 27 ani din Husasău de Tinca împuşcat în cap, în luna martie, în apropierea fondului de vânătoare Oşand, de un braconier.

Ucigaşul tânărului, orădeanul Marinel Bacter, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru omor calificat, braconaj şi deţinere fără drept de armă neletală.

Marinel Bacter a primit 15 ani de închisoare

Marinel Bacter a primit 15 ani de închisoare

Judecătorul Ovidiu Musta, cel care a analizat dosarul, a dispus condamnarea acestuia la 15 ani de închisoare cu executare şi a admis în parte pretenţiile civile formulate de familia victimei, obligându-l pe criminal să le plătească despăgubiri morale în valoare totală de 200.000 euro.

Orădeanul care l-a însoţit pe criminal, Gheorghe Dulău, trimis în judecată pentru braconaj şi favorizarea infractorului, a fost achitat pentru favorizarea infractorului, pe considerentul că faptei de care este acuzat îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Bărbatul a fost condamnat, însă, pentru braconaj,  şi va avea de executat 3 ani de închisoare, în regim cu privare de libertate.

De asemenea, magistratul a dispus confiscarea armelor deţinute de cei doi şi i-a obligat totodată la plata a câte 2.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare  către stat.

Sentinţa nu este definitivă, părţile având termen de 10 zile ca s-o atace, prin apel care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Marinel Bacter şi Gheorghe Dulău au fost trimişi în judecată pe 16 mai, Bacter în stare de arest preventiv iar Dulău, în stare de libertate, pentru uciderea unui tânăr de 27 ani din Husasău de Tinca,  Florin Sfăt, care i-a surprins în timp ce braconau.

Tragedia a fost anunţată la Poliţie pe 17 martie de paznicul fondului ce aparţine Asociaţiei de vânătoare Cociuba Mare, Florin Leuca, ultima persoană cu care victima, Florin Sfăt, a discutat înainte să moară. Sfăt, un tânăr fermier din Husasău de Tinca, pornise de acasă să vadă o bucată de pământ pentru care urma să primească subvenţii. Ca să ajungă la terenul cu pricina, trebuia să treacă prin pădure, moment în care s-a întâlnit cu vânătorii.

Întâi, unul dintre braconieri, Marinel Bacter, a încercat să-l sperie, apoi i-a oferit bani însă pentru că tânărul a refuzat şi a dat să sune la Poliţie, l-a împuşcat în cap iar ca să nu fie descoperiţi, criminalul a luat apoi telefonul mobil al victimei de lângă cadavru.

Raportul întocmit de specialiştii Serviciului de Medicină Legală Bihor a arătat că moartea tânărului Florin Sfăt a fost brutală, deoarece proiectilul care i-a străpuns craniul i-a sfărâmat creierii. O parte din ţeastă a fost smulsă de glonţ şi s-a împrăştiat în bucăţi în jurul corpului, deoarece criminalul a tras de la o distanţă mică, de cel mult 10 metri. În plus, au stabilit legiştii, victima a fost împuşcată din spate, semn că a văzut când agresorul a îndreptat arma spre el şi a încercat să fugă.

Pe 22 martie, poliţiştii au stabilit deja identitatea braconierilor, Gheorghe Dulău şi Marinel Bacter, cel din urmă, revizor tehnic la OTL, fost militar şi luptător în Angola, în celebrul batalion ONU de menţinere a păcii “Beretele albastre”.

Marinel Bacter a şi fost arestat în aceeaşi zi iar două luni mai târziu, trimis în judecată.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu