Traseu de căţărare, amenajat la Peştera Meziad

Sursa foto: romanian-explorer.com

Turiştii dornici de aventură au la dispoziţie un traseu de căţărare, amenajat, la peştera Meziad, de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

‘Traseul este nemaipomenit pentru a pune la încercare curajul, agilitatea şi calităţile de căţărători ale turiştilor. Extrem de sigur, fiind înzestrat cu prize şi cabluri metalice, traseul se încadrează în tiparele clasice a ceea ce se numeşte ‘via ferrata’, a declarat, miercuri, Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor.

Practic, este vorba de un parcurs amenajat, lung de circa 200 de metri şi cu o diferenţă de nivel de 50 de metri, ce presupune escaladarea şi traversarea unui itinerar ce are porţiuni aflate atât în peşteră, cât şi în afara acesteia, pe peretele de stâncă, într-un plan puternic înclinat şi prin pădure. Parcurgerea acestui traseu durează aproape o jumătate de oră. El poate fi, cu uşurinţă, abordat de către adulţi dar şi de copii mai mari de 10-12 ani. Pentru o deplină siguranţă, turiştii sunt dotaţi cu căşti şi hamuri. 

Acest traseu a fost amenajat în cadrul unui proiect susţinut de Fundaţia Unicredit. 

Italienii sunt cei care au inventat acest gen de urcare, în zona de nord a Italiei, în Alpi, folosind scoabe metalice bătute-n stâncă pentru a urca munţii. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu