Șefa pazei de la CJ Bihor și-a făcut firmă de „bodyguarzi”

Jenica Gliția

Scandal la Consiliul Judeţean Bihor după ce s-a descoperit că şefa Biroului Economic de  la firma de pază şi protecţie din subordinea instituţiei, Jenica Gliția, şi-a făcut propria firmă cu acelaşi obiect de activitate. Și asta nu e tot. În timp ce societatea Consiliului Județean lucra în pierdere, ea încasa salarii nesimţite şi îşi căuta muşterii pentru propria afacere.

Pază şi Protecţie Bihor SRL, firma de securitate a Consiliului Judeţean Bihor este printre cele mai vechi şi mai mari în Bihor. A fost înființată pe scheletul fostei Direcții Publice de Pază din cadrul instituţiei, ca firmă de interes public, având ca obiect de activitate „asigurarea, contra cost, a pazei obiectivelor și bunurilor aparținând domeniului public și privat din Bihor”.

În 2011 a aterizat în societate şi Jenica Gliția. Economistă de profesie, era un om de bază, şefă peste Biroul economic şi, ca atare, având pe mână întregul buget, lista clienţilor, tarifele practicate, cunoscând aşadar punctele forte şi vulnerabilităţile societăţii. Un an mai târziu, Gliţia avea deja propria firmă de pază, Hyperion Security SRL şi, în mod normal, ar fi trebuit să facă publică decizia deoarece se afla în flagrant conflict de interese: şef într-o societate de interes public şi, în acelaşi timp, patron la o firmă cu acelaşi obiect de activitate.

Deturna clienții de la firma CJ

Jenica Gliția a ţinut totul secret până în luna iulie a acestui an, când firma sa privată a obţinut licenţa şi, imediat după aceea, şi primele contracte. Unul taman la Primăria Batăr – al cărui edil, Ioan Mughiuruş, fusese, culmea, managerul societăţii Pază şi Protecţie Bihor SRL până la alegerile locale din vara trecută.

Situaţia ar fi continuat probabil dacă, între timp, conducerea CJ nu ar fi decis numirea unui nou Consiliu de Administraţie la firma proprie. Membrii noului CA au cerut, în vara acestui an, realizarea unui audit, care a scos la iveală că societatea pierdea clienţi, acumulând datorii şi debite neîncasate deopotrivă. Iar asta în timp ce conducerea firmei, adică administratorul Mircea Buda şi economista şefă Jenica Gliția trăiau pe picior mare, primul cu salariu de 5.000 lei, iar cea de-a doua cu unul de 3.000 lei.

 

Sediul SC Pază și Protecție Bihor

Sediul SC Pază și Protecție Bihor

S-a comandat un audit

Tot atunci s-a descoperit şi secretul pe care economista – şefă îl ascundea cu grijă şi, prinsă cu „firma-n sac”, aceasta şi-a dat demisia. Actualul administrator, Horia Miara e convins că unele din problemele ale societăţii au fost cauzate de fostul director economic.

„Evident că ea nu putea lua nicio decizie în favoarea firmei Consiliului Judeţean în condiţiile în care avea interes în propria firmă!”, zice Miara.

Acelaşi lucru îl afirmă şi reprezentanţii „patronatului”, adică ai Consiliului Judeţean, care au dispus realizarea unui nou audit, de astă dată cu inspectori independenţi.

„Vrem să vedem dacă interesele societăţii noastre au fost prejudiciate”, explică Horia Carţiş, şeful de cabinet al preşedintelui CJ Cornel Popa.

Prinsă cu mâța în sac,   trimite la plimbare conducerea CJ

De cealaltă parte, Jenica Gliţia e liniştită. „Şi ce dacă am avut acces? Eu mi-am făcut treaba, cât a ţinut de mine, am apărat interesele firmei până în ultima clipă, cât a ţinut de mine”, spune ea. Supărată că foştii ei colegi „de la stat” o acuză că şi-a folosit funcţia în interes personal, Gliţia îi trimite la plimbare.

„Să-şi vadă de treabă, nu să caute vinovaţi! Până acum nu le-am făcut concurenţă, dar de acum înainte voi face. Să văd dacă-i ţin balamalele, că de bârfit sunt buni!”, se revoltă femeia.   

Distribuie:

Postaţi un comentariu