Protest la Oradea. Studenţii ies în stradă şi cer 6% din PIB pentru Educaţie

Studentii oradeni ies in strada

Pe 13 noiembrie, studenţii orădeni ies în stradă, la fel cum fac şi colegii lor din alte centre universitare. Vor organiza un marş prin Oradea, ocazie cu care vor solicita alocarea a minim 6% din PIB către educaţie, aşa cum prevede Legea Educaţiei Naţionale şi Pactul Naţional pentru Educaţie semnat de toate partidele parlamentare în 2008.

“Chiar dacă educaţia reprezintă unul dintre cei mai importanţi piloni în dezvoltarea oricărui stat, sistemul de educaţie din România ultimilor ani s-a confruntat cu o subfinanţare constată, lucru care a afectat dramatic calitatea actului educaţional şi relevanţa educaţiei pentru piaţa muncii şi pentru societate în general”, susţin studenţii într-un apel lansat pe Facebook.

Viitorul nostru este în mâinile guvernanților, iar ei dau 2 bani pe educația noastră. Chiar dacă educația reprezintă unul dintre cei mai importanți piloni în dezvoltarea oricărui stat, sistemul de educație din România ultimilor ani s-a confruntat cu o subfinanțare constată, lucru care a afectat dramatic calitatea actului educațional și relevanța educației pentru piața muncii și pentru societate în general.

Deși Legea Educației Naționale prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie și definește învățământul ca prioritate naţională, modul în care educația a fost finanțată în ultimii ani nu arată decât iresponsabilitatea cu care aleșii statului tratează legile și lipsa de viziune pe termen mediu lung față de modul în care România ar trebui să se dezvolte ca societate”, se arată în mesajul postat de tineri pe Facebook.

Ei mai solicită creşterea subvenţiei pentru locurile din cămine, creşterea fondului de burse şi servicii de consiliere de calitate în cadrul universităţilor.

Marşul studenţilor orădeni este programat în intervalul orar 16.00-18.00, urmând să se desfăşoare pe traseul  Universitatea din Oradea (Căminele C1 şi C2) – Piaţa Unirii – Str. Republicii -Parcul Traian- Parcul 1 Decembrie – Piaţa Independenţei – Piaţa Unirii – Universitatea din Oradea

“Sunt alături de noi elevii, părinții, profesorii, sindicatele și toți cei preocupați de dezvoltarea educației și tratarea cu responsabilitate a educației”, au mai scris studenţii pe Facebook.

Distribuie:

Postaţi un comentariu