UPDATE: Adjunctul şefului Poliţiei Bihor, reținut de DNA! Ioan Brândaş, acuzat că dădea bani cu camătă

Ioan Brîndaş
Adjunctul şefului Poliţiei Bihor a fost condus în arestul Poliţiei

Update 2: Adjunctul şefului Poliţiei Bihor a fost condus în arest: “Am fost reţinut pentru spectacol”
Reţinut pentru 24 de procurorii anticorupţie, adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, a făcut presei o singură declaraţie la ieşirea din DNA.
Întrebat de jurnaliştii adunaţi în faţa sediului DNA Oradea pentru ce a fost reţinut, Ioan Brîndaş a comentat scurt: „Pentru spectacol”. Comisarul şef a fost însoţit de avocatul său, Ioan Banciu, şi de doi mascaţi, care l-au urcat în dubă pentru a-l duce în Arestul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Bihor. Ioan Banciu, a precizat că ofiţerul a făcut declaraţii în faţa procurorilor, însă a refuzat să precizeze în ce au constat acestea. „Cazul este unul complex, clientul meu a făcut declaraţii care s-au întins pe o durată îndelungată având în vedere acuzaţiile care i se aduc. Deocamdată atât pot să vă spun”, a spus Banciu.

UPDATE:  Adjunctul șefului IPJ Bihor, comisarul Ioan Brîndaș, a fost reținut de DNA și urmează să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Curtea de Apel Oradea. Brândaș este acuzat de luare de mită, favorizarea infractorului, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Procurorii DNA îl acuză pe adjunctul șefului IPJ Bihor că în perioada ianuarie – noiembrie 2011, având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor (SIF) din IPJ Bihor, a finanțat în mod direct activitatea a trei firme din Oradea, pentru efectuarea de achiziții intracomunitare de zahăr, ulei și alte produse alimentare.

Brîndaș a acordat în mod repetat, printr-un intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare (camătă). Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, Brîndaș a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro. În schimbul banilor, comisarul a protejat activitatea infracțională celor trei firme, în condițiile în care aflase că erau implicate în circuite evazioniste.

Adjunctul șefului IPJ Bihor nu a luat nici un fel de măsuri, cu toate că avea în coordonare directă SIF din cadrul IPJ Bihor. Mai mult, după ce SIF a fost sesizat de instituțiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, Ioan Brîndaș a divulgat informații confidențiale din cadrul anchetei penale, avertizând persoanele cercetate că sunt urmărite penal și că vor fi efectuate percheziții la domiciliul acestora.

La începutul luni august 2013, polițistul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală că vor fi efectuate percheziții domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile și alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât și înscrisuri privind finanțarea firmelor din împrumuturi obținute de la diverși cămătari.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.G.A.

Un echipaj format din ofiţeri ai DGA şi condus de un procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a verificat miercuri biroul şefului Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş. În paralel, un alt echipaj al DGA a descins la locuinţa ofiţerului, tot pentru percheziţii. Brândaş a fost condus apoi la sediul DNA Oradea, pentru audieri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu