Nevoiaşii Oradei nu vor mai primi locuinţe în centru

Ilie Bolojan

Reabilitarea faţadelor din centrul istoric este o altă problemă a administraţiei locale orădene. În acest sens, municipalitatea intenţionează să ia o decizie radicală în privinţa persoanelor care reprezintă un caz social şi care au primit locuinţă în centrul istoric.

În ultima perioadă, administrația locală a reușit să urgenteze reabilitarea fațadelor, însă una dintre problemele existente în calea reabilitării este cea a cablurilor de pe clădiri. Astfel, în vederea eliminării acestora, Primăria a luat decizia de a elabora un proiect de hotărâre care va fi înaintat spre vot consilierilor locali la ședința de consiliu din noiembrie, prin care se propune ca toate companiile care au cabluri pe clădiri vor trebui să le coboare în subteran în maxim 3 ani.

A doua măsură pentru realizarea acestui obiectiv este de a aproba o hotărâre de consiliu care să propună realizarea printr-un parteneriat public-privat a unui canal tehnic, deținut de o firmă privată, Primăria Oradea încasând un procent din taxele care provin din deținerea cablurilor în acest canal. Dacă membrii Consiliului vor aproba acest proiect de hotărâre, în acestă iarnă administrația locală va realiza licitația publică pentru realizarea canalului tehnic.

O altă măsură propusă de primărie ar fi revitalizarea clădirilor. În ultimii ani, Primăria Oradea a împărțit mai multe apartamente în clădirile monument persoanelor nevoiașe, care însă nu au posibilitatea să reabiliteze fațadele. Conform proiectului Primăriei, nu se vor mai da spații de locuit nevoiașilor în zona centrală, urmând ca spațiile eliberate în mod natural (decese, mutări) să capete alte destinații decât cea de locuit, iar spațiile respective să fie scoase la licitație. Cei care vor cumpăra aceste spații vor fi obligați să reabiliteze în termen cât mai scurt fațadele clădirilor și să le întrețină în mod corespunzător.

„Sperăm că aceste măsuri vor contribui la reabilitarea fațadelor clădirilor și a centrului istoric al municipiului”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu