Ministrul Mediului, în vizită la fabrica de ciment din Aleşd

Rovana Plumb/ sursa foto: realitatea.net

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, pentru Agerpres, că s-a pus în discuţie modalitatea de a sprijini un nou sistem aflat în discuţie la nivelul UE, cel al certificatelor albe , care să ajute, pe lângă certificatele verzi, la susţinerea energiei din valorificarea inclusiv a deşeurilor şi pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Rovana Plumb a vizitat duminică o instalaţie unică în Europa de est la Fabrica de ciment Holcim din Aleşd, care va fi inaugurată pe 28 octombrie.

”Eu aş vrea să vă felicit pentru toate investiţiile făcute pentru protejarea mediului, un model pentru ţara noastră. În urmă cu mai mulţi ani, întreaga zonă de aici, din Aleşd, era acoperită cu un praf alb, dar azi, datorită eforturilor dumneavoastră, putem respira un aer proaspăt”, a spus, în sala de prezentare, ministrul Mediului.

La întâlnire au participat şi prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, precum şi vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, liderul PSD Bihor.

Cu această ocazie, director general Holcim România, Daniel Bach, a declarat că instalaţia de recuperare a energiei termice reziduale este o investiţie inovativă, complet automatizată, în valoare de 15 milioane de euro, prin care, practic, se preia căldura din gazele care rezultă în urma arderii în cuptoare şi se transferă în sisteme de captare performante, pe bază de ulei mineral special şi apă sub presiune, transformând-o în curent electric.

Daniel Bach, alături de Kevin Hughes, directorul fabricii din Aleşd, a evidenţiat că, dincolo de celelalte investiţii pentru mediu, prin această instalaţie se produce curent electric fără a folosi combustibili, fără zgomot şi se realizează o reducere a emisiilor de bioxid de carbon de aproape 11.500 tone pe an.

Potrivit acestuia, în prezent însă instalaţiile WHR nu sunt considerate încă generatoare de energie ”verde”, motiv pentru care suportul Ministerului Mediului ar fi esenţial pentru ca astfel de investiţii să nu necesite cumpărarea de certificate verzi.

Din anul 1997 până în 2012, Compania Holcim a investit, în ţară, în jur de 700 milioane de euro, în două fabrici de ciment, betoane şi agregate, la Aleşd şi Câmpulung şi alte unităţi de producţie. Fabrica din Aleşd, cu 150 de angajaţi, se situează la acelaşi nivel de performanţă cu cele mai bune din Europa de Vest.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Osceola says:

    Rovana e plumb pentru mediu! Cam tot ce a facut de cand e ministru a facut impotriva interesului mediului. Si cand parea ca misca un deget pentru natura erau doar texte pentru fraierit neavizati. Pana acum am avut la mediu ministrii indiferenti, acum avem unul care uraste natura si e foarte abil in a lua decizii impotriva naturii. Cum patrimoniul natural o data pierdut e pierdut pentu totdeauna, nu ne mai putem permite sa o mai suportam. Trebuie sa cerem in strada demisia ei urgenta!

Postaţi un comentariu