Metoda “suveica”. Doi afaceriști orădeni, acuzați de evaziune fiscală de 6 milioane de lei

Sursa foto: economica.net

Doi orădeni, administratori la trei orădene, au fost trimişi în judecată, miercuri, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru evaziune fiscală simulând tranzacţii nereale pentru a-şi putea diminua TVA, prejudiciul imputat celor doi ridicându-se la aproape 6 milioane de lei.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată a doi orădeni, administratori la trei firme orădene, acuzaţi de evaziune fiscală în valoare totală de aproape 6 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Biroul de presă al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în perioada 2008-2010, Floare Cuc şi Radu Ovidiu Berinde au înregistrat în evidenţa contabilă operaţiuni comerciale nereale şi au evidenţiat în actele contabile cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale.

„Activitatea infracţională a inculpaţilor a constat în introducerea societăţilor comerciale controlate de ei într-un circuit infracţional evazionist complex, prin care au fost simulate achiziţii de bunuri alimentare conţinând TVA, care au fost înregistrate contabil ca revândute ulterior unor societăţi comerciale aflate în insolvenţă, în regim de taxare inversă”, se specifică în comunicat.

Totodată, cei doi au compensat TVA colectat din alte operaţiuni comerciale reale cu TVA deductibil, diminuând astfel TVA de plată la bugetul de stat.

„Prejudiciul cauzat de orădeancă este în cuantum total de 4.942.393, 58 lei în timp ce Berinde este acuzat de o pagubă de 870.997, 77 lei”, se mai arată în informare.

Pentru a recupera paguba, procurorii au dispus instituirea unor sechestre pe mai multe bunuri aflate în proprietatea celor doi orădeni dar şi a firmelor administrate de către aceştia.

Dosarul  a fost înaintat pentru soluţionare Tribunalului Bihor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu