Mart Grisel, director GECT EUKN: Trebuie schimbate politicile publice pentru a avea eficienţă energetică

Sursa foto: baile-felix.net

Trebuie schimbate atât politicile publice, cât şi mentalitatea oamenilor pentru a ajunge la eficienţă energetică, a declarat miercuri, la Oradea, Mart Grisel, director al Grupării Europene de Cooperare Teritorială (GECT) EUKN, în cadrul Conferinţei anuale a Reţelei Europene de Cunoştinţe în Urbanism (EUKN).

Aproximativ 80 de specialişti din întreaga Europă experţi în urbanism, cercetători, factori de decizie, participă, în perioada 6-7 noiembrie, la conferinţa internaţională care are loc în cadrul proiectului ‘Măsuri integrate pentru abordarea eficienţei energetice’, cofinanţat din fondul european de dezvoltare regională şi implementat de Zona Metropolitană Oradea (ZMO) în parteneriat cu mai multe autorităţi locale, instituţii de cercetare şi universităţi din UE.

‘Eficienţa energetică este importantă pentru Uniunea Europeană, dar există şi ţinte specifice, precum reducerea cu 20% a consumului de energie faţă de 2007, care nu va fi însă atinsă în 2020, decât spre 10%, din mai multe motive. Cauza principală sunt zonele urbanizate, al căror consum se ridică la 40% din totalul consumului în UE şi procentul foarte mic, doar între 1-3%, al clădirilor reînnoite.(…) De aceea trebuie schimbate politicile, dar şi atitudinile oamenilor. Trebuie să ajungem cât mai jos, la nivelul oamenilor, să le schimbăm gândirea, pentru a obţine proiecte concrete, deoarece fără implicarea oamenilor nu va fi eficienţă energetică, ‘ a subliniat Mart Grisel. 

Directorul GECT EUKN a prezentat şi propunerile EUKN privind direcţii pentru eficientizare energetică, cu referire la reînnoirea clădirilor vechi, surse noi de energii regenerabile, iniţiative legislative şi structuri guvernamentale. El a vorbit despre instrumentele financiare existente la nivel european (ex. ELENA, ERDF, ESF) şi cele pentru cercetare, precum şi programele destinate schimburilor de experienţă cum ar fi INTERREG sau proiectul URBACT.

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan şi Ciprian Barna, directorul general ZMO, s-au arătat interesaţi de eficienţa energetică a patrimoniului clădit şi de experienţa altor ţări sau oraşe din străinătate pentru a fi transferate în oraşul de pe Criş. 

‘Centrele istorice ale oraşelor ar trebui să beneficieze de o politică la nivel naţional de reabilitare, care să fie finanţată prin fonduri europene, în perioada 2014-2020, şi care să nu înglobeze doar partea de intervenţii, de eficienţă energetică, ci şi de revitalizare a centrului istoric’, a declarat, pentru AGERPRES, Ciprian Barna, directorul general al ZMO. 

În cursul zilei de joi, participanţii la conferinţă vor vizita două proiecte de succes din municipiul Oradea privind reabilitarea şi eficienţa energetică, în Cetatea medievală Oradea şi Palatul ‘Vulturul Negru’. 

Distribuie:

Postaţi un comentariu