Lucia Varga a anunţat un program naţional pentru parcurile naturale cu potenţial de dezvoltare

Zona Padiș, perla turistică a județului Bihor

Parcurile naturale din ţară cu potenţial de dezvoltare turistică vor fi sprijinite, prin program naţional, să-şi finanţeze studiile pentru lucrări de infrastructură, a declarat sâmbătă, la Oradea, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Invitată de preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, la o prezentare ştiinţifică privind localizarea surselor de apă în zona montană Padiş, pe care CJ Bihor vrea să o dezvolte ‘corect, protejând mediul şi valorile naturale, nu haotic, precum este în prezent’, după spusele lui Popa, Lucia Varga a declarat că ministerul intenţionează să sprijine asemenea proiecte şi în alte parcuri naturale din ţară şi chiar lucrează la un act normativ pentru dezvoltarea turistică în parcurile naturale prin care să se finanţeze proiectele de realizare a infrastructurii de apă şi canalizare.

‘Dorim să sprijinim promovarea proiectelor de realizare a infrastructurii de apă şi canalizare, dar şi de acces către zonele turistice şi de punere în valoare a patrimoniului natural’, a precizat, în conferinţă de presă, Lucia Varga.

Împreună cu consilierul Viorel Lascu, se lucrează la un act normativ, astfel încât să se identifice zonele de patrimoniu natural care necesită aceste lucrări de infrastructură şi să se creeze cadrul necesar pentru dezvoltarea turistică în parcurile naturale.

Lucia Varga şi-a anunţat astfel sprijinul pentru proiectul demarat de Consiliul Judeţean în vederea asigurării unei reţele de apă şi canalizare în zona Padiş, pentru sprijinirea financiară a acestuia, astfel încât studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice să poată fi finanţate printr-un program naţional.

‘Salut iniţiativa preşedintelui Cornel Popa de a prezenta încă din faza de prefezabilitate acest proiect de realizare a infrastructurii de apă şi canalizare în staţiunea Padiş. În judeţul Bihor, zona Padiş este, fără îndoială, perla turistică şi poate o zonă de dezvoltare turistică extrem de bună’, a subliniat Lucia Varga.

Ministrul Varga a mai spus că, după finalizarea actului normativ, îl va face public în perioada următoare, în program fiind cuprinsă desigur şi zona Padiş, datorită potenţialului turistic ridicat al Bihorului.

Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, l-a invitat sâmbătă, în conferinţă de presă, pe reputatul hidrogeolog Iancu Orăşeanu, de la Universitatea din Bucureşti, care a efectuat, în timp, numeroase cercetări în domeniul carstului, inclusiv din Munţii Apuseni. Acesta a prezentat rezultatele studiilor sale privind harta hidrogeologică a Apusenilor şi, particular, a bazinului închis Padiş-Cetăţile Ponorului, cu posibilităţile de a crea aici un sistem de aducţiune a apei şi canalizare. Profesorul universitar a arătat că există două izvoare capabile să asigure apa curentă în zonă, traseele acestora şi a indicat şi locul posibil al unei staţii de epurare, ştiut fiind că legea apelor nu permite deversarea apelor uzate în apele subterane. De asemenea, a indicat şi pârâul Bătrâna pentru deversare, având în vedere şi acordul instituţiilor abilitate.

‘Sunt convinsă că etapele viitoare vor fi cel legale, inclusiv studiul de impact şi pot să vă asigur că proiectul va respecta toate cerinţele legale privind protecţia mediului şi a biodiversităţii’, a declarat Lucia Varga.

Distribuie:

Postaţi un comentariu