Laboratoare mobile de investigare a apelor, realizate în cadrul unui proiect româno-ungar

Proiectul va fi demarat până la sfârşitul anului 2014 / Sursa foto: realitatea.net

Calitatea apelor transfrontaliere va fi cercetată şi supravegheată în cadrul unui proiect comun al Universităţii Oradea şi al Universităţii din Debreczen (Ungaria), care vor realiza câte un laborator mobil de investigare a mediului acvatic, cu scop educativ şi de cercetare, în macroregiunea Hajdu-Bihar/Bihor, a anunţat miercuri conf. univ. dr. Diana Cupşa, asistent manager al proiectului.

Conform acesteia, atât echipamentele utilizate în cele două ţări, cât şi standardele de lucru sunt diferite, astfel încât rezultatele analizelor efectuate în cele două ţări sunt ‘doar parţial comparabile.’

‘Acest laborator va permite intervenţia rapidă în teren, pentru efectuarea de analize fizico-chimice şi biologice precise în cele două ţări partenere, mai cu seamă în cazul producerii unor fenomene de poluare a apelor de suprafaţă. Se urmăreşte standardizarea metodologiei de lucru a celor două echipe şi editarea unui manual de proceduri aferente investigaţiilor specifice, care va putea fi utilizat şi de alţi specialişti în managementul apelor, pe lângă cei ai universităţilor implicate în proiect’, a precizat Diana Cupşa. 

Proiectul, cu un buget total de 801.133 euro, a demarat în data de 1 mai şi se va finaliza în 31 decembrie 2014.

Distribuie:

Postaţi un comentariu