Escrocii care au înşelat 400 de oameni promiţându-le locuri de muncă în Germania au fost trimişi în judecată

Sălăjanul Jean Dominan

Patru persoane şi firma orădeană Vereş & Dominan SRL, care au înşelat aproape 400 de persoane de la care au încasat 50.000 euro cu promisiunea falsă că le vor asigura locuri de muncă în Germania au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

Persoanele acuzate sunt foştii asociaţi ai firmei Vereş & Dominan SRL, sălăjanul Jean Dominan, 24 ani, şi orădeanul Vereş Richard, 25 ani, respectiv Vasile Răzvan Pop, 24 ani, din Oradea, căruia primii au cesionat părţile sociale ale firmei.

Procurorii l-au trimis în judecată şi pe un complice al lui Dominan, Mihai Alexandru Creţu, acesta din urmă fiind acuzat doar pentru spălare de bani.

Cazul a ieşit la iveală pe 3 august, când aproape 400 de persoane venite din mai multe judeţe ale ţării s-au adunat în parcarea Real II din Episcopia Bihorului, unde trebuiau să se îmbarce în autocarele care urmau să le transporte în Germania, conform unui contract pe care îl încheiaseră cu firma orădeană Vereş & Dominan SRL.

Autocarele însă nu au mai venit, iar poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au declanşat pe loc o anchetă. Peste 200 de oameni au dat, în aceeaşi zi, declaraţii poliţiştilor antifraudă, sub coordonarea procurorului, chiar pe capotele maşinilor cu care anchetatorii veniseră.

Cercetările coordonate de subcomisarul Lucian Hodoşan, sub supravegherea procurorului Alin Leucea, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a scos la iveală faptul că Dominan, împreună cu Vereş, a înfiinţat firma în acest an doar ca să aibă acoperire legală pentru ţeapa pe care urma să o dea. Sub pretextul că sunt în căutare de muncitori pentru o fabrică de componente auto din Bremen, care nici măcar nu există, cei doi au încasat de la clienţi câte 116 lei pentru un aşa-zis test psihologic, plus 130 euro pentru drumul până la Bremen.

“Ca administrator al SC Dominan&Vereş SRL, inculpatul Dominan Jean a recrutat în perioada iunie-august 2013 sute de persoane susţinând că societatea sa deţine contracte cu societăţi din Germania, în baza cărora va trimite la muncă 400 de persoane. La controlul efectuat la sediul firmei nu s-a putut prezenta niciun contract al societăţii cu o firmă din Germania şi niciun contract cu vreo firmă de transport persoane. Dominan Jean şi Vereş Richard au indus în eroare 354 de persoane, cauzând un prejudiciu de aproximativ 243.000 lei”, s-a specificat şi în referatul prin care, pe 5 august, Parchetul Bihor a cerut şi obţinut arestarea escrocului.

Măsura a şi fost dispusă de judecătoare pentru 29 de zile, iar ulterior prelungită până acum, când dosarul a fost trimis în faţa instanţei.

Tot în timpul anchetei, poliţiştii au reuşit să recupereze o bună parte din prejudiciu. La percheziţia care a avut loc la Dominan, oamenii legii au ridicat 25.800 lei, televizoare, laptopuri şi telefoane Iphone pe care escrocul le cumpărase cu banii încasaţi de la victime. Anchetatorii i-au descoperit şi un cont bancar în care avea 109.798 lei, precum şi un Volkswagen Golf. Banii şi bunurile au fost puse sub sechestru, urmând ca persoanele înşelate să fie despăgubite după finalizarea procesului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu