Avocatul dr. Kincses Előd îl reprezintă pe Tőkés László în fața Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”

Laszlo Tokes

La solicitarea expresă a avocatului dr. Kincses Előd, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) a apreciat că acesta poate să îl reprezinte pe europarlamentarul Tőkés László în fața Consiliului de Onoare al Ordinului Național „Steaua României”.

“Contrar acestui fapt, comisia de etică – care s-ar putea numi și comisie de partid – formată din politicieni de orientare exclusiv socialistă, a respins fără echivoc solicitarea fostului pastor timișorean de a fi reprezentat de avocatul Kincses Előd, călcând în picioare  în mod brutal dreptul la apărare al pârâtului, drept garantat prin Constituția României”, se arată în comunicatul de presă transmis de biroul de presă al eurodeputatului Tokes.

În decizia din 25 noiembrie 2013, Comisia Permanentă a UNBR invocă dispozițiile Articolului 3 lit. e. din Legea Avocatului, conform cărora reprezentarea prin avocat nu e restrânsă doar la proceduri procesuale, avocatul servind și la „apărarea şi reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor şi intereselor legitime ale persoanelor fizice şi juridice în raporturile acestora cu autorităţile publice, cu instutuţiile şi cu orice persoană română sau străină”.

Având în vedere această situație, avocatul Kincses Előd s-a adresat din nou comisiei de etică, arătând că „încălcarea dreptului la apărare se sancţionează cu nulitatea absolută a hotărârii nelegal aduse”.

În răspunsul său, Ionel Haiduc (președintele Academiei Române) își menține punctul de conform căruia „Comisia de etică „nu este un tribunal, iar discuţiile nu reprezină un proces cu caracter juridic”. Același domn Haiduc răspunde că întâlnirea cu Tőkés László „era gândită ca o discuţie între colegi, membri ai aceluiaşi club.

“Cazul retragerii Ordinului „Steaua României” ne poate aduce aminte – chiar și fără să vrem – de plângerea pe care deputatul Bogdan Diaconu a depus-o la Parchetul General, ținta fiind Marele Marș al Secuilor. Politicianul socialist (!) acuză „negarea statului unitar român”, exact așa cum a făcut eurodeputatul socialist Corina Crețu, care a depus plângere împotriva europarlamentarului nostru transilvănean”, se mai arată în comunicatul de presă

În legătură cu ambele cazuri, Tőkés László atrage atenția asupra încălcării evidente a statului de drept. “Situația ne aduce aminte de criza constituțională de anul trecut: în cazul demonstrației din Ținutul Secuiesc, reprezentanții Puterii pun sub semnul întrebării libertatea democratică a adunării, în timp ce, în privința procedurii rușinoase îndreptate împotriva sa („Steaua României), Puterea manifestă dubii legate de dreptul constituțional la apărare”, susţine  eurodeputatul Tokes.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Szewkeres Ferenc(Francisc) says:

    Stimati Domn,si Oamne dela redactie eu nu má pricep la legile astea dar pot spune cáci acest Tökés Lászlo ín 1989 a fácut um lucru bun dar la ora actualá este cel mai mare dusman atát Romániei cát si Ungariei este un om care bagá bete ín roatá,si ínfluenteazá oameni,si un om care vrea sá stea cu fundul pe dou scaune,si spun sincer dacá as scrie aici mai multe nu as avea loc ín orce caz dupá mine nu meritá acel medalie(Steaua Romániei)

Postaţi un comentariu