Ambasadorul Slovaciei a reafirmat, la Oradea, sprijinul ţării sale pentru aderarea României la Schengen

schengen
Sursa foto: cotidianul.ro

Ambasadorul Slovaciei la Bucureşti, Jan Gabor a reafirmat vineri, la Oradea, susţinerea ţării sale pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, subliniind că aceasta ‘este doar o chestiune de timp’.

Diplomatul slovac a afirmat că relaţiile bilaterale excelente dintre cele două ţări se datorează nu faptului că sunt partenere în UE, ci ‘relaţiilor importante stabilite în timp’.

‘Această bună colaborare se evidenţiază şi prin existenţa unei minorităţi slovace în România, care a reuşit să-şi păstreze identitatea culturală. În urmă cu două săptămâni, în oraşul Nădlac s-a derulat o conferinţă internaţională unde a fost prezent şi secretarul general al Consiliului Europei şi s-a arătat comuniunea extraordinară între comunităţile româneşti şi slovace. Dar şi faptul că respectarea şi protejarea minorităţilor este un punct care ne poate apropia, nu ne poate dezbina’, a declarat Jan Gabor.

Ambasadorul a subliniat că există o relaţie excelentă între cele două state, menţionând că premierul Slovaciei a vizitat anul trecut România, iar anul acesta şeful executivului român şi ulterior preşedintele ţării s-au aflat la Bratislava. Cu prilejul celei de-a doua vizite oficiale, un aspect foarte important, subliniat de ambasadorul slovac, este faptul că preşedintele Slovaciei a decorat cu cele mai înalte simboluri ale ţării cei doi generali români care au luptat pe teritoriul Slovaciei în al doilea război mondial.

‘Slovacia nu uită nici sângele vărsat pentru eliberarea ei de către soldaţii români, nici faptul că România a refuzat să invadeze Cehoslovacia, ‘ a subliniat diplomatul.

Acesta a fost invitat să susţină o conferinţă la Universitatea din Oradea, care, în parteneriat cu Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, derulează, vineri şi sâmbătă, Zilele culturii slovace.

Universitatea orădeană găzduieşte conferinţa ambasadorului slovac, urmată de inaugurarea unor expoziţii aniversare, la 20 de ani de la proclamarea Republicii Slovace independente şi la 1150 de ani de la venirea sfinţilor fraţi din Solun, Chiril şi Metodie pe teritoriul actual al Republicii Slovace şi, nu în ultimul rând, un simpozion al studenţilor slovaci. Sâmbătă vor avea loc concursuri culinare şi expunerea de bucate cu specific slovac.

Distribuie:

Postaţi un comentariu