Un strop de viață departe de oraș
La începutul anilor ‘90 a început exodul românilor către Vest. Sute de ani de istorie și tradiții au fost lăsate în mâinile bunicilor. Tinerii se mutaseră deja la oraș, acolo unde au primit slujbe și apartamente. Din când în când, măcar la sfârșit de săptămână sau în vacanțe, copiii mai mergeau în vizite scurte la cei bătrâni. Obiceiul se mai păstrează și azi, doar că odăile nu mai sunt luminate de lămpi cu petrol, ci de becuri ecologice.
În liniștea serii nu se mai aud greierii, ci televizorul. Mulți ”bătrâni” au pus lacătul pe gospodării și s-au mutat la oraș, în apartamentele rămase pustii după plecarea tinerilor spre Vestul capitalist. Cei care au rămas în satele în care au crescut administrează un patrimoniu de o valoare inestimabilă despre care copiii corporatiștilor, de exemplu, aproape că nu au auzit. Și totuși, există viața la țară și mai există oameni care nu au uitat de unde au plecat.
Agroferme pedagogice sau renașterea obiceiurilor străvechi
Asociația culturală ”Hai în sat” a fost înființată recent și are ca obiect principal de activitate promovarea și transmiterea mai departe a traiului deloc simplu din zonele rurale. Un ”troc” ce presupune, fie și pentru o singură zi, să ne lepădăm de viața urbană pentru a intra în peisajul de poveste al satului românesc. Un ajutor pe care orășenii și copiii acestora îl primesc în încercarea de a redescoperi viața la țară.
Inițiatorii proiectului speră ca inițiativa lor să aibă succes mai întâi în rândul părinților pentru ca mai apoi, aceștia să-și încurajeze fiii să petreacă cât mai mult timp într-o comunitate rurală într-un program de tip team & familiy. Plimbări cu căruțele trase de cai, vizitarea unor locuri încărcate de istorie, participarea activă la activități gospodărești sunt câteva dintre elementele cu care inițiatorii proiectului speră să-i atragă pe orășeni.
”Programele noastre se adresează tuturor, nu doar copiilor. Există deja o generație a căror copii își trăiesc viața pe telefoane și pe tablete. Copiii acestei generații au devenit practic piese de mobilier în apartamente. Noi vrem să-i scoatem din această amorțeală, vrem să le arătăm că există viață și o viață frumoasă, la doar câțiva kilometri de oraș. Aici, la țară, adulți și copii vor învăța jocurile specifice copilăriei trăite la țară, vor servi masa în gospodării, alături de localnici, vor interacționa cu animale și vor putea să își amenajeze propria lor grădină cu legume sau zarzavaturi.
Asta este ideea pe care o lansăm noi. Vrem să înființăm o rețea de agroferme pedagogice prin care să contribuim la educația agricolă a tinerilor. Există deja un trend favorabil. Sunt multe familii tinere care renunță la viața urbană pentru a se muta în localitățile limitrofe marilor orașe, în cazul nostru Cluj-Napoca, numai că aceste localități sunt adaptate la ideea de confort. Noi vrem să-i aducem pe oameni aici, în inima satului, măcar pentru o zi să învețe ce înseamnă tradiții, obiceiuri și cultura satului”, povestește Alin Pop, fondatorul asociației ”Hai la sat”.
Primul pas, lansarea proiectului la Mera
Planul de dezvoltare al asociației presupune răspândirea acestei inițiative la nivel național. S-au identificat deja mai multe puncte de interes în toată țara, din Maramureș până în Bucovina. După modelul ”Muzeului bivolului” din localitatea clujeană Mera, vor fi înființate și alte muzee ale satului în comunitățile care dispun de piese de patrimoniu care vor fi recondiționate și transformate în exponate de muzeu.
Căminele culturale din localitățile incluse în acest program vor prinde și ele viață. Vor fi organizate evenimente cultural-artistice astfel încât localnicii să se poată bucura de seri de teatru și muzică. Sunt incluse în proiect evenimente atipice prin care tinerilor din mediul urban li se vor prezenta obiceiurile satului românesc, poveștile și legendele, tradițiile, cultura arhaică, gastronomia populară, astfel încât aceștia să le cunoască direct „de la sursă” și să și le asume pe cele cu care rezonează.
”Am identificat deja 17 asemenea puncte de interes în toată țara. Am lansat proiectul în localitatea Mera pentru că aici deja s-au făcut pași importanți pentru conservarea tradițiilor. Există acest Muzeul al bivolului cu piese de patrimoniu inestimabile. Aici deja vin turiști din întreaga lume și intră în contact direct cu realitatea vieții rurale. Pe de altă parte, vom înființa la Suceagu un fel de grădină zoologică, atât cu animale sălbatice, cât și domestice, unde tinerii vor putea lua și lecții de călărie, își vor putea amenaja și îngriji propria lor grădină.
Poate e mult spus grădină, poate va fi doar un strat de ceapă, roșii și ardei, dar este un început. Tot la Suceagu vrem să amenajăm în cel mai scurt timp un centru în care se vor desfășura tabere de creație, muzică, poezie, pictură, sculptură etc, cursuri de învățare a îndeletnicirilor tradiționale și multe alte activități care celebrează frumusețea satului românesc.”, explică Alin Pop.
Proiectul „Hai în Sat” presupune nu doar tabere tematice, ci și organizarea de excursii, de una sau mai multe zile, în comunități rurale. Orășenii vor putea merge împreună cu sătenii la sărbători tradiționale, vor învăța obiceiuri și jocuri populare sau pur și simplu vor petrece câteva ore în natură în timp ce vizitează locuri care au povești mai puțin știute dar demne de auzit.
”Există deja o generație a căror copii își trăiesc viața pe telefoane și pe tablete. Copiii acestei generații au devenit practic piese de mobilier în apartamente. Noi vrem să-i scoatem din această amorțeală, vrem să le arătăm că există viață și o viață frumoasă, la doar câțiva kilometri de oraș. Aici, la țară, adulți și copii vor învăța jocurile specifice copilăriei trăite la țară, vor servi masa în gospodării, alături de localnici, vor interacționa cu animale și, măcar pentru o zi, vor învăța ce înseamnă tradițiile, obiceiurile și cultura satului”, Alin Pop, fondatorul Asociației Culturale ”Hai la sat”