Tribut adus multiculturalismului: scări vopsite în „cartierul” studențesc al Clujului

Foto: Dan Bodea

Chiar dacă nu mai freamătă de studenți, plecați la casele lor în vacanța de vară, Campusul Hașdeu rămâne inima tânără a orașului. Cea mai proaspătă dovadă se află, literalmente, pe scările din campus UBB, care prin munca a mai bine de 100 de voluntari au fost pictate cu motive tradiționale specifice culturilor prezente în Cluj.

Ideea aparține membrilor asociației Gutenberg, care reunește mai mulți studenți vorbitori de limba germană din Cluj. În cadrul unei școli de vară, asociația a decis să înfrumusețeze campusul Hașdeu, după ce în anii trecuți mai multe mașini vechi de pe străzile orașului au beneficiat de același tratament.

„Noi am pornit  dintr-o joacă, cu o școală de vară. E o tradiție să avem actvități de creativitate, dovadă că în anii trecuți am pictat mașini vechi din oraș și a fost foarte de impact. Am vrut în fiecare an să facem ceva nou, să gândim diferit. Așa am decis ca anul acesta să pictăm scări pentru că acestea, spre deosebire de mașini, rămân și pot fi văzute de toată lumea. În plus, am înfrumusețat și campusul, copiii de la școala de vară s-au și distrat frumos și o joacă precum aceasta a devenit ceva foarte apreciat”, explică Andreea Breaz, vice-președinta Asociației Gutenberg.

Pregătirile au început încă de săptămâna trecută, când voluntarii au pregătit terenul pentru artiști, curâțând scările de praf. După ce au aplicat un strat de lac și fondul alb, micii artiști au început munca, punând pe scările din Hașdeu simboluri ale diferitelor culturi întâlnite în Cluj. 120 de oameni au contribuit la rezultatul final pentru care s-au muncit în total patru zile și care le-a adus protagoniștilor aprecieri atât din partea trecătorilor cât și a studenților sau a municipalității.

„Nu are legătură cu celelalte proiecte din alte orașe în cadrul cărora s-au vopsit scări. Nu am vrut să facem ceva de mântuială, astfel că am ales ca temă multicuturalismul. Clujul are români, maghiari, germani, țigani și o mulțime de străini și am vrut să facem ceva care să încrucișeze toate aceste culturi . Multiculturalismul este reprezentativ pentru oraș și după ce am găsit simboluri reprezentative pentru toți am decis să facem acele desene. Am crezut că vom termina într-o zi dar a fost vorba de foarte multă muncă. Am făcut înainte curățenie iar la pictura propriu-zisă au muncit voluntari de nici nu mai știau de ei. Toată lumea a fost foarte încântată de ce a ieșit, multe ONG-uri ne-au felicitat pentru idee, ziarele și televiziunile ne abordează fără oprire de când am terminat”, încheie Andreea Breaz care plănuiește, alături de colegii ei și alte proiecte asemănătoare.

Cele mai frumoase scări din lume, în România

Chiar dacă pare puțin credibil, cele mai frumoase scări din lume se află în Târgu Mureș, respectiv București. Conform site-ului boredpanda.org, care a realizat acest top, reședința județului Mureș care găzduiește “Rakoczi Stairs” ocupă prima poziție în clasament. Trendul picturilor pe scări a captivat artiști din toată lumea, orașe ca Seoul, Veneția sau San Francisco fiind înfrumusețate cu astfel de opere de artă urbană.

Mai jos puteți viziona o galerie foto realizată de Dan Bodea cu treptele din Haşdeu (Cluj).

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. hasdeu says:

    nu puteti si voi spune ‘omagiu’… ce naiba, ‘tribut’ ?

Postaţi un comentariu