Teolog ortodox clujean pledează pentru toleranţă faţă de homosexuali

„Voi insista în mod deosebit asupra ideii că aceşti oameni, cu altă orientare sexuală, nu trebuie repudiaţi, nu trebuie aruncaţi din societate. Dimpotrivă, ei sunt subiecţi de misiune ai bisericii, sunt, de fapt, membri ai bisericii, sunt creştini, pentru că au fost botezaţi. Societatea de astăzi trebuie să se obişnuiască mai mult cu ideea că există această realitate în interiorul ei şi trebuie să fim toleranţi.” Aceste cuvinte ale părintelui ortodox, prof. dr. Stelian Tofană, publicate joi la prânz  pe site-ul radioului public, care prefaţau conferinţa pe care urma să o susţină peste câteva ore pe tema homosexualităţii au stârnit reacţii imediate şi au creat un imens val de aşteptare.

Întrebarea tuturor era: îşi reconsideră Biserica Ortodoxă poziţia faţă de homosexualitate în maniera enunţată recent şi de capul Bisericii Catolice, Papa Francisc? La ora începerii conferinţei, sala mare a Casei de cultură din Cluj a fost arhiplină. Ieşind zâmbitor pe scenă, părintele profesor Tofană a mărturisit că nu s-a scris niciodată atât de mult despre el pe site-uri, Facebook, bloguri. „N-am citit niciodată atât de multe caracterizări, câte s-au adunat acum în câteva ore. S-a scris despre mine în registrul extremelor: preotul  cel mai curajos versus preotul cel mai naiv. Doi colegi de la facultate au spus că le e ruşine cu un aşa coleg. Vin aici în faţa dumneavoastră să vă spun că nu sunt cel mai curajos, aşa cum nu sunt nici cel mai naiv”, a spus el.

În continuare, profesorul clujean şi-a detaliat mesajul, subliniind că nu vorbeşte în numele Bisericii sau al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Homosexualitatea este o realitate a vremurilor de azi şi că persoanele de altă orientare sexuală nu trebuie jignite, a spus el. „Sunt oameni cu funcţii şi cu cultură, care influenţează lumea şi care trebuie să ne fie parteneri de dialog. Biserica nu trebuie să-i abandoneze, să-i arunce la marginea societăţii. Şi noi (ortodocşii, n.r.) şi, să-i spunem, cealaltă parte trebuie să vedem cum ne raportăm. Este o temă care să fie abordată deschis. Nu e o temă sensibilă. Exprimă o realitate socială”, a afirmat părintele Tofană, adaugând că ortodocşii trebuie să regândească sistemul de apreciere a lumii homosexualilor.

Tăcerea a însoţit cuvintele părintelui clujean. Însă, aceia din sală care s-au temut că raportarea Bisericii faţă de homosexualitate e pe cale să se schimbe fundamental, la fel cei care au nădăjduit acest lucru, au greşit. Atunci când părintele Tofană a intrat în tema conferinţei „Homosexualitatea, ce ne spune Biblia?”, el a indicat precis limitele peste care nu este dispus să treacă. Printr-o interpretare literală a Bibliei, părintele Tofană a arătat ce înseamnă homosexualitatea: „un păcat, o urâciune, o ruşine pedepsită de Dumnezeu”. Preoţii nu pot împărtăşi persoanele homosexuale, pentru că acestea au păcătuit şi păcatul lor se răsfrânge asupra întregii comunităţi. „Homosexualitatea este un păcat, o faptă lipsită de fluiditate, un eşec al instictului de conservare”, a spus vorbitorul.

Totuşi, a adăugat el, chiar dacă „homosexualitatea este un fenomen dureros, este un eşec moral, existenţial, ortodocşii au datoria să încerce să îmbunătăţească situaţia, arătând homosexualilor compasiune, înţelegere, apropiere şi încercare de recuperare. Terapia e în scaunul duhovnicului”.

Întrucâtva neortodoxe între multe alte opinii ale capilor Ortodoxiei distinct adverse minorităţilor sexuale, îndemnurile părintelui Tofană la toleranţă şi înţelegere sunt restrânse la individ. Biserica, spune el, nu va fi niciodată de acord cu căsătoriile homosexualilor. „Aceste cupluri nu sunt familii, copiii adoptaţi de acestea sunt victime. Biserica Ortodoxă nu va fi de acord în veci cu legitimarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex”, a precizat.

Părintele Tofană este un vobitor direct şi îndrăzneţ, care propune modernizarea modului de răspândire a ideilor Ortodoxiei. Prin felul inspirat în care a întreţinut o zonă de interes înaintea prelegerii, profesorul clujean a arătat şi abilităţi de marketing, chiar de show. El i-a îndemnat pe tinerii ortodocşi din sală să nu se teamă să devină voci. „Luaţi atitudine. Biserica de azi nu mai poate rămâne în biserici, ci trebuie să iasă în lume şi să preîntâmpine provocările ei, ” a spus părintele Tofană.

Zeci de întrebări pe bilete scrise din sală i-au fost trimise la final. Una dintre ele evocă dilema ortodocşilor radicali: „De ce să dialogăm cu homosexualii când Biblia spune că ei sunt vrednici să moară?” Râsete îngăduitoare din sală au evidenţiat că pericolul acesta a trecut.  „Acesta este cel mai bun răspuns”, a spus profesorul clujean. Întrebat dacă ar fi de acord să-şi susţină părerile într-o discuţie televizată cu reprezentaţi ai comunităţii gay, părintele Tofană a replicat: „Găsiţi televiziunea şi o voi face”.

Dezbaterea a suscitat un interes deosebit

„Cu siguranţă Dumnezeu nu este homofob!”

Lucian Dunăreanu, directorul executiv al Be An Angel România, organizaţia LGBT locală, este de altă părere.

„Discursul homofob şi plin de insulte la adresa celor ce s-au născut altfel, discursul instigator la ură nu este nou pentru unii reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. În timp ce Papa Francisc pledează pentru o atitudine foarte deschisă faţă de persoanele LGBT spunând că “Persoanele homosexuale au daruri și calități de oferit comunității creștine” şi „Daca cineva este homosexual şi îl caută pe Domnul şi are bunăvoinţă, cine sunt eu să judec”?, unii clerici ortodocşi de pe Someş par retrograzi, judecă şi înfierează ură faţă de semeni în rândul creştinilor clujeni. Într-o democraţie autentică, cu toţii avem dreptul de a organiza manifestări: pro sau anti-gay. Dar nimănui nu i se permite să calce în picioare demnitatea unei persoane sau a unui grup de persoane.

Mai ales într-un oraş ce se doreşte Capitală Europeană şi la un eveniment ce este organizat în parteneriat cu Universitatea “Babeş-Bolyai”, Radio Cluj şi Casa de Cultură a Studenţilor, trei instituţii de stat, într-un stat laic. Mă întreb cum au permis aceaste instituţii o astfel de asociere şi dacă acesta este mesajul pe care UBB de exemplu îl transmite sutelor de studenţi LGBT pe care îi are. Cu toate acestea, pentru a-şi ţine enoriaşii aproape şi pentru a fi în continuare o “autoritate morală”, parte a unui sistem de conducere în România, BOR, prin sumedenia de ONG-uri şi instituţii subordonate alimentează permanent opinia publică cu mesaje pe principiul „dezbină şi stăpâneşte”.  Când, cu siguranţă Dumnezeu nu este homofob! Când, cu siguranţă Dumnezeu a creat oamenii diverşi – albi, negrii, cu ochii oblici sau căprui, stângaci sau dreptaci, gay sau heterosexuali – tocmai pentru a-i învăţa să se respecte între ei.
Dacă societatea chiar e aptă de dialog, se impune o cunoaştere a fenomenului din toate punctele de vedere. Asta ar trebui să sprijine atât UBB cât şi Casa de Cultură a Studenţilor, parteneri ai conferinţei, o relatare exactă, de la oamenii implicaţi, fie ei cercetători, psihologi sau persoane LGBT, ci nu o doar o îndoctrinare ideologică. Cu toate că jumătate de sală a fost plină de membrii ai comunităţii LGBT şi simpatizanţi ai acesteia, e de apreciat că şi-au ţinut cu toţii calmul, au respectat moderatorul iar evenimentele nu au degenerat”, spune Dunăreanu.

„Mi s-a făcut pielea de găină când, la întrebarea  “De ce să arate un om compasiune homosexualilor când în biblie în vechiul testament se spune ca aceştia să fie nimiciți, omorâți?” lumea a început să râdă şi să aplaude frenetic. Asta nu e instigare?” spune Mircea Iulian Oprea, un clujean prezent la conferință.

„Deși preotul a menționat că discursul nu reflectă opiniile sale sau ale Bisericii Ortodoxe Române, mesajul său a fost evident și ofensiv. Având în vedere că BOR și Asociația Agape au sprijnit, repsectiv organizat conferința, este clar că aceste două entități susțin “cauza” prezentată. Universitatea Babes-Bolyai nu a mai apărut pe nici un material, probabil s-a prins între timp că nu vrea să fie asociată cu un asemenea eveniment. Am primit cu toții pliante în care se găseau formulare 2% pentru Asociația Agape. “Discuțiile” cu publicul au implicat întrebări scrise pe bilețele, care apoi au fost selectate pentru a primi răspunsuri. Trecând peste discursul instigator la ură față de homosexuali și peste faptul că preotul a încurajat sala să-și exprime opinia în legătură cu comunitatea LGBT oriunde și oricând (lucru la care ne așteptam cu toții), femeile au fost și ele descrise ca fiind niște ființe inferioare, la un moment dat și ca o posibilă cauză a homosexualității, această “nebunie” născându-se din refuzul unor femei de a se supune bărbaților. A, și preotul a explicat deloc subtil că biblia este împotriva drepturilor omului. Aș dori să menționez că susțin libertatea conștiinței, dar că după această conferință nu mai pot să văd locul unei instituții ca Biserica Ortodoxă Română (atenție, vorbesc despre instituție, nu despre religie, să fie clar) în cadrul unei societăți democratice care pretinde că respectă drepturile omului, având în vedere poziția sa față de ele. Urmează o conferință ținută tot de Stelian Tofană, despre avort (22 martie). În mod aparent biblia știe și ce am și n-am voie să fac cu uterul meu”, este de părere Irina Lupa, o fată care a participat la eveniment.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Irirna Lupa says:

  Apreciez enorm că ați reprezentat doar părțile în care Stelian Tofană vorbește despre toleranță, și n-ați inclus părțile în care homosexualii merită omorâți, femeile sunt de vină pentru homosexualitate ș.a.ș.m.d. Aș dori doar să menționez că nu sunt, sub nici o formă, de acord ca opinia mea să fie inclusă într-un articol atât de evident subiectiv, care a creat o imagine extrem de distorsionată asupra a ceea ce s-a petrecut aseară. Dacă dorește cineva să vadă o altă interpretare a evenimentului, poate să o facă aici:
  http://www.slicker.ro/2015/01/23/30812/

 2. Mihai T. says:

  Dimpotriva domnule Chiorean, preotul a instigat la ura si le-a spus tuturor ca daca vor avea de-a face cu un homosexual sa ia atitudine in spiritul Bibliei.

  Un articol despre cum a fost de fapt la conferinta, aici:
  http://www.slicker.ro/2015/01/23/30812/

  • Daniil Augustin says:

   Domnule Mihai constat ca nu intelegeti Ortodoxia.
   1. De la aparitia Noului Testament “legea” a fost inlocuita cu “iubirea”. Asta insemneaza ca nu mai omoram femeile adultere cu pietre si nici nu mazilim homnosexualii la micul dejun ci ii acceptam printre noi, ii tratam ca pe niste oameni, nu avem voie sa-i uram, din contra trebuie sa ii dojenim sa ii indreptam cu dragoste si intelepciune. E ca noul cod penal care abroga legea veche si da una noua. In timpul conferintei s-a trecut in revista atitudinea fara de homosexuali in vechime. In zilele noastre stiti vreun ortodox care a ucis vreun homosexual pt ca asa ii cerea VT? NU! Deci acesta este spiritul Bibliei iar crestinii ortodocsi il respecta, acela al iubirii aproapelui!
   2. Asta nu inseamna ca suntem toti prosti gramada, ca nu vedem cum cei care sustin drepturile LGBT preseaza in numele “drepturilor omului” si imping societatea romaneasca spre pacat. Sunt liberi sa faca tot ce doresc in dormitor, vor raspunde pentru asta inaintea lui Dumnezeu fie ca il recunosc, fie ca nu, DAR NU INAINTEA OCHILOR COPIILOR MEI. Asa putem legaliza si recunoaste si incestul, ca fiind vointa liber exprimata a doua persoane (ce conteaza ca sunt inrudite, atat timp cat folosesc un prezervativ) de a avea raporturi sexuale si de a-si face familie, ca doar au si ele drepturi si libertati!
   3. In ziua in care notiunea de “familie” va fi atribuita unui cuplu LGBT crestinii ortodocsi vor renunta la acest “drept” si isi vor depune la oficiile de stare civila certificatele de casatorie emise de statul roman. Noua crestinilor ne ajunge si cununia religioasa la Sfanta Biserica, acolo e legamantul nostru pe care trebuie sa il urmam, nu fata de un stat care azi e comunist, maine e capitalist, etc.
   CONCLUZIE
   Parintele nu a instigat la ura, din contra la iubirea fata de aproapele care trebuie ajutat, asa cum iti ajuti copilul intr-o situatie critica, refuzand sa-l abandonezi toata viata!

Postaţi un comentariu