Recalificarea șomerilor de la Nokia, model național

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu,  a declarat, joi, la Cluj, că doreşte să introducă, după 1 ianuarie 2014, un nou criteriu pentru proiectele europene, inspirat de modelul aplicat de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj în cazul persoanelor disponibilizate de la Nokia, informează Agerpres.

AJOFM Cluj a lansat în decembrie 2011 un proiect numit „Centrul de tranziţie de la Job la SmartJob” prin care s-a dorit ajutarea angajaţilor disponibilizaţi în urma închiderii fabricii Nokia de la Jucu.

Prin proiectul „Centrul de tranziţie de la Job la SmartJob” au fost consiliaţi peste 1.400 de foşti angajaţi Nokia, dintre care peste 1.100 au fost reintegrați pe piaţa muncii. Cei mai mulţi lucrează acum în companii precum Fujikura Automotive Romania, De’Longhi, Ecolor, Bosch sau la Spitalul Clinic Judeţean Cluj. Dintre cursanţi, 64 au reuşit să îşi deschidă propriile firme şi practică activităţi independente în domenii precum apicultura, creşterea animalelor, servicii de înfrumuseţare, agroturism.

Proiectul a avut o valoare de 4, 2 milioane de euro, iar durata de implementare a fost de doi ani. Fabrica Nokia din Jucu a fost deschisă în februarie 2008 şi s-a închis după trei ani.

„Proiectul lansat de AJOFM Cluj pentru foştii angajaţi Nokia de la Jucu, finanţat prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEAG), a însemnat un procent foarte mare de angajare şi acest lucru trebuie să constituie pentru viitoarea programare a utilizării fondurilor europene o ţintă care va trebui pusă în fiecare proiect. Trebuie pus un anumit procent de angajare, de ocupare a locurilor de muncă. Proiectele care vor avea acest criteriu vor avea un punctaj mai mare. Acest proiect de la Cluj poate să constituie un model, pentru că a venit cu lucruri noi, inovative, cu măsuri active noi. De la 1 ianuarie 2014, vom pregăti următoarea programare, o să facem ghiduri în care o să punem astfel de condiţii’, a spus Mariana Câmpeanu, joi, în conferinţa de presă care a marcat finalizarea proiectului derulat de AJOFM Cluj.

Ministrul Muncii a precizat că noua măsură îi va determina pe cei care implementează proiecte pe finanţare POSDRU să depăşească un anumit stadiu de eficienţă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu