Prezență cu 37% mai mare după implementarea proiectului „Fiecare Copil în Grădiniţă”

Rezultate foarte bune la un an de implementare a proiectului „Fiecare Copil în Grădiniţă”. Reprezentanții Asociaţiei OvidiuRo, ai Consiliului Judeţean, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi ai Protecţiei Copilului şi Inspectoratulul Şcolar Judeţean au evaluat astăzi modul de funcționare a acestui program.

Proiectul „Fiecare Copil în Grădiniţă” este singurul din România susținut de un consiliu județean din fonduri proprii. Astfel, fiecare familie eligibilă primește 500 de lei/an (50 de lei/lună), ajutorul financiar fiind condiţionat de prezenţa zilnică a copilului la grădiniţă. În primul an de implementare acest proiect s-a adresat unui număr de 100 de beneficiari, copii preşcolari din comunele Săcuieu, Bonţida, Poieni, Călăţele şi Cojocna, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, care provin din familii al căror venit maxim este de 150 lei pe lună, per membru de familie. S-a pornit de la studii care arătau că un număr extrem de redus de copii defavorizaţi, în special romi, frecventează cursurile învăţământului preşcolar, motiv pentru care, încă de la începutul ciclului primar, aceştia înregistrează un decalaj semnificativ de aptitudini, abilităţi şi cunoştinţe comparativ cu marea majoritatea a colegilor, care frecventează grădiniţa.

Rezultatele obținute după un an de implementare arată că dacă la debutul proiectului rata medie a prezenţei a fost de 15%, la finalul anului şcolar aceasta a ajuns la 52%. Responsabilii prezenţi au convenit asupramai multor măsuri care trebuie adoptate în perioada următoare pentru a îmbunătății acest proiect, cum ar fi  organizarea  unor traininguri speciale pentru cadrele didactice care participă la proiect, a unor ateliere de vară în cadrul cărora copiii beneficiari să aibă şansa de a repeta şi aprofunda cunoştinţele acumulate în timpul anului, a creşterii sumelor alocate în vederea achiziţionării de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii dar şi asupra unei serii de măsuri care vizează îmbunătăţirea infrastructurii fizice şi a celei de transport.

„Suntem extrem de încântaţi de faptul că decizia noastră de a ne implica financiar şi logistic, în premieră naţională, în implementarea acestui proiect socio-educaţional, s-a dovedit a fi mai mult decât inspirată, procentul de creştere a prezenţei copiilor la grădiniţă fiind unul cu adevărat remarcabil, mult peste cele mai optimiste aşteptări. Reuşita acestui prim an de implementare cu titlul de proiect pilot ne determină să ne dorim şi mai mult, motiv pentru care ne propunem creşterea numărului de comunităţi şi de copii care vor beneficia de avantajele acestui program în anul şcolar viitor şi, mai exact, dacă va fi posibil, dublarea numărului acestora. Sunt ferm convins că acest efort e mai mult decât necesar şi util, rezultatele urmând a apărea atât imediat dar mai ales pe termen mediu şi lung, influenţând astfel nivelul de civilizaţie şi bunăstare al întregii comunităţi” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu atribuţii de preşedinte, Vakar Istvan.

Distribuie:

Postaţi un comentariu