Povestea nespusă a restaurantului Fragment. Ce au mâncat celebritățile de la Untold

Armin van Buuren și Diana Hotca / Foto: Alexandru Maxim

Restaurantul Fragment, situat în cadrul Cluj Arena, (partea dinspre Someș) și-a deschis porțile special pentru cel mai mare eveniment din cadrul proiectului Cluj Capitală Europeană a Tineretului și anume Untold Festival.

Deși cei doi proprietari, Vasile și Diana Hotca ne-au spus că oficial restaurantul va fi inaugurat undeva în toamna acestui an, pragul localului a fost trecut deja de artiști de prestigiu precum: Armin van Buuren, Dimitri Vegas și Like Mike, precum și de alți artiști de top care au ținut lineup-ul festivalului, unii întorcându-se chiar de mai multe ori aici. „Am vrut să profităm de această ocazie. Am accelerat puțin lucrurile, dar nu ne pare rău. Am sperat la bine, dar a fost neașteptat de bine. Mulți dintre artiști s-au întors de două ori în locație pentru a lua masa la noi. Cu unii ne-am împrietenit și reflectând la cele patru seri ale evenimentului, am avut un răspuns pozitiv după toată această experiență. Pentru noi a contat foarte mult. A fost o validare a muncii noastre din ultimii trei ani, de când am decis că vom face investiția aceasta”, povestește Vasile Hotca.

Restaurantul Fragment / Foto: Cătălin Hladi

Restaurantul Fragment / Foto: Cătălin Hladi

Au cerut rețeta pentru Gravlax

„Dimitri Vegas și Like Mike au venit de două ori. Ne-au spus că deja au feluri preferate de mâncare la noi. Le-a plăcut foarte mult Gravlaxul, dar și Salata de sfeclă roșie, valeriană și ou. Pe aceea au încercat-o cu o zi înainte și le-a plăcut foarte mult. Au cerut chiar rețeta de Gravlax de la bucătar. Tom Odell a fost de asemenea de două ori împreună cu echipa lui. Armin van Buuren a fost încântat de meniu. Am fost vizitați și de John Newman, staff-ul lui Tinie Tempah, Sharam, Satoshi Tomiie, Gentelman, Foreign Beggars, Third Party, dar și de staff-ul lui David Guetta. Dintre cei din România am fost vizitați de trupa Raku, dar și de Cosmin Tudoran care a apreciat localul. Acum știm deja ce le place și îi mai așteptăm să treacă prin Cluj”, a spus Diana.

Echipa Fragment,   Dimitri Vegas și Like Mike / Foto: Alexandru Maxim

Echipa Fragment, Dimitri Vegas și Like Mike / Foto: Alexandru Maxim

Afacere de familie

Povestea nespusă din spatele afacerii celor doi soți este cel puțin interesantă, dacă nu demnă de un scenariu de film. Vasile recunoaște că nu prea citește ziarele, dar, acum trei ani, într-o seară, a deschis întâmplător (sau nu) un ziar local. A văzut într-un colț un articol de câteva rânduri care anunța licitația de închiriere a unui spațiu din cadrul stadionului. A mers în acea seară cu soția lui să vadă locul și au decis că vor face toate demersurile pentru a putea deveni chiriașii locației. Zis și făcut. Au câștigat licitația, după care au urmat să decidă exact cum vor fructifica spațiul respectiv. Au existat multe idei, dar în cele din urmă, după un studiu de piață, au decis că vor transforma locația într-un restaurant atipic.

Restaurantul Fragment are un perete care va fi personalizat în funcție de evenimentele care vor avea loc în oraș/ Foto: Alexandru Maxim

Restaurantul Fragment are un perete care va fi personalizat în funcție de evenimentele care vor avea loc în oraș/ Foto: Alexandru Maxim

„Am venit, l-am văzut, mi-a plăcut și am decis că vom face aici ceva. Am studiat piața, comportamentul consumatorului. Aveam la un moment dat o dorință ca la 50 de ani să am propriul restaurant, să am o echipă stabilă, dar am avansat mai repede, am sărit peste câțiva ani. La ideea de restaurant am ajuns prin eliminare. Ne-am gandit să facem un sport bar, dar după ce am analizat un pic comportamentul consumatorului și puterea de cumpărare, am zis să mergem totuși într-o altă direcție, poate reușim să construim ceva diferit față de ceea ce există pe piață. Și cred că am reușit”, spune Vasile.

Fragment / Foto: Cătălin Hladi

Fragment / Foto: Cătălin Hladi

Slow cooking

Cei doi tineri mărturisesc că în spatele deschiderii unui restaurant este o muncă imensă, fiind nevoie de multă implicare pentru a putea merge mai departe în momentul în care apar probleme. „Noi ne-am propus inițial anumite termene, dar am întârziat din cauza multor impedimente care au apărut pe parcurs. E un proces destul de greu să pornești o afacere de acest gen. Într-un final, am făcut toate formele necesare întrucât să stăm drepți în fața oricui. Asta ne-am dorit foarte mult și din această cauză nu am forțat o deschidere doar pentru a fi deschiși. Am muncit mult. Am fost atenți la detalii. Am încercat să anticipăm cât mai mult din problemele ce puteau să apară, dar au apărut și altele. Cu toate acestea am navigat cu brio peste ele. Nu credem că avem concurență. Fiecare oferă altfel de mâncare. E un domeniu în care preferințele fiecărei persoane sunt atât de variate, încât va fi loc pe piață pentru fiecare. Pentru meniu am lucrat cu un consultant francez. El ne-a făcut tot ceea ce ține de concept. După un studiu al pieței acesta am decis să mergem în direcția slow cooking, pentru că e ceva nou pe piața din Cluj și un trend internațional pe această direcție. Toată mâncarea este gătită, preparată la temperaturi joase, procesul de prepaprare al mâncării fiind unul deosebit față de procesul standard cunoscut. Vindem mâncare gătită la propriu. Unele preparate au timpul de pregătire de peste 48 de ore. De exemplu, Gravlax-ul”, explică Vasile.

Proiectul arhitectural și designul restaurantului au fost semnate arhitectul Miron Corsiuc, iar graphic designul și identitatea vizuală de Sorin Tirț, colegi  la Point of Design.

„Numele Fragment îl datorăm domnului Sorin Tirt. El a propus denumirea, noi am acceptat-o. S-a legat de arhitectura locului, de proiectul lui Miron. Echipa cu care am lucrat are un portofoliu interesant pe parte de Horeca la Cluj, de aceea i-am ales”, spune Vasile.

Decor din cadrul restaurantului Fragment / Foto: Călin Hladi

Decor din cadrul restaurantului Fragment / Foto: Călin Hladi

„Arhitectural, ne diferențiem de trendul din centrul orașului unde regăsim abordarea prin care se pun în evidență calitățile clădirilor vechi. Fiind într-o locație nouă, cu o arhitectură de avangardă, stadionul are o calitate sculpturală – de unde și popularitatea pozelor Bird View, am încercat să dăm o identitate locului folosind tot elemente sculpturale pentru a defini volumul interior. Forma tavanului este și rezultatul unei necesități, întrucât ne aflăm chiar sub gradene. Tavanul spațiului inițial era asemănător cu o mansardă.  Am folosit în general non culori la finisaje tot pentru a realiza o legătură cu exteriorul, dar am vrut să încălzim atmosfera prin folosirea furnirului de lemn și a peretelui vegetal, iar din necesitate am ajuns la capitonările cu pâslă prin care am reușit să ameliorăm acustica spațiului ”, explică Miron.

Peretele vegetal din cadrul restaurantului / Foto: Cătălin Hladi

Peretele vegetal din cadrul restaurantului / Foto: Cătălin Hladi

Fragment oferă 72 de locuri în sală și 16 locuri pe mica terasă de la intrare.  În total restaurantul va avea 22 de angajați, dintre care cinci bucătari pe tură, coordonați de un Chef de origine mexicană stabilit la Cluj.  „Restaurantul va fi deschis pentru oricine dorește o experiență culinară deosebită, nu avem niciun fel de restricție”, spune anteprenorul în vârstă de 30 de ani.

[stextbox id=”custom”]

Ce meniu propune restaurantul Fragment?

Foto Catalin Hladi 4

Gravlax
Salată de sfeclă roșie, valeriană și ou
Supă Cremă de Zucchini

Foto: Cătălin Hladi

Foto: Cătălin Hladi

Supă Asiatică cu Creveţi
Mușchi de Vită Argentinian cu sos de vin roșu
Ruladă Cotlet de miel cu puree de fasole albă

Foto: Cătălin Hladi

Foto: Cătălin Hladi

Schokolade Marquis
Souffle Au Chocolat
Macarons

[/stextbox]

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. interesant says:

    Povestea restaurantului Fragment -Cluj , este chiar o poveste . .. cat au investit in acest restaurant .. este foarte frumos .. poate sa fie evaluat ! cine stie valoarea investitiei !

Postaţi un comentariu