Petiție în sprijinul bisericii Sf. Mihail după ce tavanul clădirii a început să cadă. „STOP Distrugerii Simbolului Clujului!”

Foto: Dan Bodea

După ce administratorii Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Mihail” au reclamat că tencuiala de pe bolta edificiului a început să cadă ca urmare a zgomotului produs de concertele din weekend desfășurate în Piața Unirii, clujenii au inițiat o petiție adresată primarului municipiului, Emil Boc. În textul petiției, cei peste 1000 de semnatari îi cer edilului șef să nu mai autorizeze evenimente de acest gen în apropierea clădirilor monument-istoric.

Petiția inițiată în urma articolului „Tavanul bisericii Sf. Mihail a început să cadă după ultimul concert din Piața Unirii” din Transilvania Reporter avea la mai puțin de o zi de la inițierea ei 1147 de semnături în mediul online. În textul petiției este precizat faptul că evenimente precum cel desfășurat în weekend în Piața Unirii reprezintă un pericol pentru clădirile istorice din zonă.

Din textul petiției:

„Considerăm acest eveniment ca fiind de o serioasă gravitate pentru mai multe motive:

1.       Biserica „Sfântul Mihail” face parte din patrimoniul material, cultural și religios inestimabil al municipiului. Orice plăcere muzicală de o seară pălește în fața pericolului distrugerii unui monument istoric care a devenit un adevărat simbol al Clujului.

2.       Biserica „Sfântul Mihail” este vizitată de o mulțime nenumărată de turiști și folosită de clujeni pentru rugăciune, lăcașul fiind deschis toată ziua. Orice desprindere a tencuielii sau prăbușire a altor elemente arhitectonice riscă să pună în pericol viața umană.

3.       În zilele de duminică, programul bisericii cuprinde celebrarea mai multor oficii religioase, care, în timpul concertelor, sunt deranjate de zgomot; aceeași situație se regăsește  la catedrala greco-catolică din zonă.

4.       Nu e absolut necesar să fie organizate concertele în Piața Unirii. Există locații alternative care oferă, unele dintre ele, și un grad ridicat de izolație fonică. Un exemplu ar fi recent contruita Sală Polivalentă”, se arată în textul petiției.”

Semnatarii petiției oferă și soluții pentru a rezolva problema:

  • Stoparea imediată și fără avize suplimentare, prin intermediul unor instrumente administrative (dispoziții ale primarului) și legale (Hotărâre de Consiliu Local) luate în regim de urgență, a organizării concertelor în Piața Unirii
  • Invitarea administratorilor bisericii la dialog, identificarea surselor de finanțare și elaborarea unui plan de renovare a Bisericii „Sfântul Mihail”, ținând cont de faptul că, moralmente, monumentul este proprietatea întregii comunități clujene, se arată în textul petiției.

Emil Boc: „Nu putem interzice evenimentele din Piața Unirii”

Primarul Emil Boc a comentat situația și a declarat că nu se pune problema ca în Piața Unirii să nu se mai organizeze concerte.

„Nu putem da curs unei cereri de interzicere a derulării de evenimente publice în Piața Unirii. Urmează Zilele Culturale Maghiare. Astfel de evenimente emblematice ale orașului cum sunt Zilele Maghiare sau Zilele Clujului sau TIFF nu pot fi anulate sau mutate din centrul orașului. Ceea ce putem face în schimb este să cerem să nu se depășească un anumit nivel de decibeli. Până acum nu am avut astfel de plângeri privind nivelul de zgomot din Piața Unirii. Pentru zonele de locuințe există reglementări clare. Putem să le aplicăm și în momentul în care se autorizează concerte sau alte evenimente în piața centrală. Dacă nu le respectă putem și să îi sancționăm. Cine este ilegal trebuie să plătească. N-am utilizat până acum aceste prevederi legale pentru că n-am avut sesizări pe această temă, că de la vibrații se avariară clădirile. Ca formă de respect pentru biserca romano-catolică, noi oricum nu autorizăm evenimente în Piata Unirii între 6 și 18.00 pentru ca slujbele să se deruleze în condiții optime. Ar fi culmea ca de acum să nu mai autorizăm niciun eveniment în centrul orașului. Asta ar înseamna ca Zilele Maghiare să nu mai aibă loc”, a declarat Emil Boc, citat de publicația Actual de Cluj.

Opinia publică, revoltată

Nici cititorii Transilvania Reporter nu au rămas impasibili la situația cu care biserica „Sfântul Mihail” se confruntă.

„S-a întrecut orice limită în cele două zile de așa zise zile ale prieteniei. Nu știu după ce orar s-au desfășurat probele, dar duminică în timpul liturghiei care începe de la 11:30, probele de sunet au depășit cu mult rugăciunea din biserică. Și nu se întâmplă pentru prima dată acest lucru. Trebuie luate măsuri, unul dintre simbolurile Clujului nu poate fi pus în pericol , , respectând toate normele în vigoare, , să nici nu amintim răspunsul dat de putătorul de cuvânt al primăriei”, spune într-un comentariu Stelian Vereș.

„Este o foarte mare problema ca nu exista reglementari despre un nivel de decibeli care sa nu poata fi depasit. Ne vrem capitala europeana dar functionam dupa reguli invechite sau pur si simplu fara… Imediat primaria trebuie sa ia masuri si sa nu mai permita orice, oriunde in orasul asta”, consideră o altă cititoare.

Stimate D-le prof. Emil Boc, Primarul Clujului. Va rugam sa puneti pe ordinea de zi a Consiliului Hotararea ca manifestarile de acest gen SA NU mai poata fi tinute in Pietele: Unirii, Avram Iancu, Cipariu, Mihai Viteazu sau in Parcul Mare. Avem Cluj Arena, Padurea Hoia si Faget, Cheiul Somesului, Parcul Feroviarilor… unde se pot desfasura cu mult succes astfel de festivale si sa rentabilizeze si sa atraga investitori in ShowBiz pentru alte zone mai sarace ale Clujului”, sugerează un alt cititor.

„Nu înțeleg de ce se insistă să se organizeze concerte în centrul orașului. Se îngreunează traficul, gălăgia este infernală, clar sunt afectate clădirile veci din centru din cauza vibrațiilor…nu vreau să mă gândesc cum e afectat Hotelul Continental de vibrații și cât durează până se va dărâma… Centrul unui oraș se folosește la altfel de evenimente… Dar la noi merge orice, circ să fie!”, este de părere un alt cititor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu