Nu ratați în Transilvania Reporter: „Banii tuturor, irosiți în campania nimănui”

Joi, 16 octombrie, a apărut un nou număr din Transilvania Reporter care are ca subiect principal felul în care se ocupă parlamentarii clujeni de campania electorală prezidențială.

Parlamentul României a decis să ia „vacanţă” în perioada electorală. Din  30 septembrie până în 16 noiembrie, ei pretind că “„lucrează în teritoriu”. Mai întâi Senatul, apoi Camera Deputaţilor au votat pentru vacanţă, plătită din banii statului, asta după ce între 30 iunie şi 1 septembrie au fost tot în vacanţă. Chiar şi unii deputaţi au protestat „Dacă plecăm două luni în vacanţă, am mai fost două luni acum, recent, mai plecăm o lună la iarnă, chiar ne facem de râs. Eu n-am auzit vreo ţară în care să plece Parlamentul în teritoriu timp de două luni de zile. Din respect pentru instituţie şi pentru noi înşine” a spus  Victor Paul Dobre, deputat PDL.

Însă deputatul clujean Máté András-Levente a căutat argumente pentru a justifica propunerea: „Din câte reţin, inclusiv Parlamentul European şi-a suspendat activitatea când a fost campanie electorală şi nu s-a dus la şedinţă. Deci, există precedent. Şi v-aş ruga să nu folosiţi noţiunea de „vacanţă” pentru că nu e vacanţă. Este activitate în teritoriu. Este o altă noţiune. Dacă folosim aceste noţiuni, tocmai dăm în imaginea Parlamentului. Deci, măcar noi să avem grijă ce noţiuni folosim” cerea Mate. Dar cazul Parlamentului European nu seamănă deloc cu ce se întâmplă la noi, atunci era vorba de alegeri chiar pentru Parlamentul European şi nu pentru vreun preşedinte. Transilvania Reporter şi-a propus să afle cam cu ce se ocupă parlamentarii în campania pentru prezidenţiale, ce fac ei în teritoriu şi pe ce cheltuiesc banii.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE: Boc este mai puţin intransigent cu Ponta decât Johannis. Fostul premier Emil Boc consideră că actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, trebuie să lămurească „transparent, deschis şi responsabil” acuzaţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora ar fi fost ofiţer acoperit SIE, având această obligaţie în faţa cetăţenilor cărora le cere votul. Boc se dovedeşte astfel mai puţin intrasigent decât candidatul PNL-PDL, Klaus Johannis, care i-a cerut marţi premierului să se retragă din cursa electorală.

AFACERI PUBLICE: Proiect de 71 de milioane de euro la aeroport, blocat de Consiliul Județean. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a finalizat studiile pentru proiectul privind un punct de transport intermodal care să asigure o legătură uşoară şi rapidă atât pentru pasageri cât şi pentru transportatorii de marfă între liniile ferate şi cursele aeriene. Proiectul este evaluat la 71 de milioane de euro, din care pentru 85% s-ar putea obţine finanţare din fonduri europene. (Claudia Romitan)

DOSAR: Au pus lacăt pe Parlament și au pornit să colinde județele

  • După vacanța de vară, vacanța electorală îi solicită peste măsură! Au trecut deja două săptămâni de campanie, iar aleșii, candidații și alegătorii s-au prins într-un dans deja cunoscut. Primii promit, ceilalți se fac că îi cred și „circul” continuă. Dacă aleșii care au primit vacanță electorală tocmai pentru a face campanie se agită, participă la întâlniri, pomeni și târguri și fac deplăsări peste deplasări, alegătorii sunt destul de blazați în fața acestei curse cu 14 competitori. Transilvania Reporter vă propune un mic inventar al acțiunilor de campanie la care parlamentarii clujeni susțin că participă zi de zi, de dimineața până seara. De remarcat că din meniu, lipsește deocamdată împărțitul de găleți și kilul de făină și litrul de ulei, factori motivaționali importanți pntru toate campaniile din ultimii 25 de ani. (Ruxandra Hurezeanu, Claudia Romitan, Marius Avram, Crisrtina Beligăr, Maria Man)
  • Ce cred clujenii despre campania electorală: „Cineva trebuie să umple piscinele și toamna”. Clujenii sunt extrem de reticienți când vine vorba de politică sau de modul în care se desfășoară campania electorală în propriul oraș. Mulți dintre aceștia nici nu vor să audă de așa ceva și te trimit rapid la plimbare cât ce ai rostit în prezența lor cuvântul „politică” sau ceva care să le amintească de conducătorii actuali sau de cei care aspiră să ocupe, după alegerile din această toamnă, cea mai înaltă funcție în stat. „Nu vedeți că nu vrem să vorbim despre asta? Știu ei mai bine de ce”, a spus în treacăt o trecătoare. Un domn în vârstă, extrem de iritat: „Nu mă întrebați, nu mă interesează!” Pentru a obține, totuși câteva păreri, am încercat să abordăm clujenii ceva mai calmi, la o primă vedere. (Maria Man)
  • Unicat în UE: vacanța parlamentarilor în campania pentru președinte. Dintre cele 28 de țări care formează Uniunea Europeană, 15 își aleg președintele prin vot popular, șase prin vot parlamentar, iar șapte sunt monarhii. Dar, în niciuna dintre ele, cu excepția României, parlamentarii nu intră în vacanță când se alege doar președintele, nu și membrii legislativului (Bogdan Stanciu)

DESIGN DE FIRMĂ. Christophe Weller, director COS: Conceptul minimalist în designul de birouri începe să fie înţeles şi în România. Conceptul minimalist al designului spaţiilor de birouri se aplică din ce în ce mai mult şi în România, atât din motive estetice, cât şi din motive practice şi economice. Mai mult rolul designer-ului ca şi creator de soluţii începe să fie şi el înţeles nu doar de corporaţii, ci şi de antreprenorii micilor afaceri. Liderul în design interior şi fit-out pentru spații de lucru, Corporate Office Solutions (COS), deschide cel de-al doilea birou din România, la Cluj-Napoca, simţind că piaţa din Transilvania este pregătită pentru scopul activităţii pe care compania îl desfăşoară în cei 17 ani de operaţiuni.(Cristina Beligăr)

REPORTAJ. Parcul Zoologic Мoara de Vânt, locul unde te îndrăgosteşti de animale. Situat în apropiere de Cluj-Napoca, înainte de comuna Sălicea, Parcul Zoologic „Moara de Vânt” este o adevărată oază de drăgălășenie. Proprietarul parcului, Wilhelm Dietrich, refuză să numească acest loc „grădină zoologică”, spunând că e mult mai mult decât atât. „Eu îi spun parc de mângâiat animale. Aici vin copiii și au primul contact cu animalele. Cele mai multe se pot atinge, se pot mângâia. Nu toate, pentru că cele sălbatice, deși vin să mănânce din mână, când vrei să pui mâna pe ele, se sperie și fug. Este un parc de mângâiat, hrănit și fotografiat animale”, spune proprietarul. (Maria Man)

RELIGIE. Pastorul clujean care a salvat evrei. În aceste zile credicioşii evanghelici au comemorat un preot. Povestea lui şi învăţătura lui au fost multă vreme modele pentru membrii comunităţii. A fost un om de ţinut minte şi nu l-au uitat. Un timp. Apoi parcă nu au mai pomenit de el prea des. Poate că veniseră altele peste ei şi comunitatea se tot împuţina. Acum, în vremurile din urmă, şi-au reamintit şi ne-au promis în primăvară că la toamnă când vor da întâiele brume ne vor spune „Povestea preotului lor care a salvat evrei”. (Elena Gădălean)

CĂLĂTORII. Găgăuzia. Ce să vizitezi în cea mai neturistică regiune din Europa. Găgăuzia, o regiune autonomă de dimensiuni liliputane din Republica Moldova este o enigmă chiar și pentru călătorii care se laudă cu zeci de țări în „palmares”. Spațiu rusofon și rusofil într-o țară care de doar câțiva ani și-a descoperit vocația europeană, Găgăuzia are o mare problemă de notorietate, lucru recunoscut și de oficialii regiunii. (Bogdan Stanciu)

DOCUMENTAR. Walt Disney: visătorul care a construit un imperiu.  În zilele noastre, nu există un colţ de lume unde să nu fie cunoscut numele Disney, ori în care să nu fi ajuns unul dintre personajele create de acesta – de la Mickey şi Minnie la Albă ca Zăpada şi piticii, de la Bambi la Dumbo, de la dalmaţieni la Pinocchio şi enumerarea ar putea continua, pentru că majoritatea desenelor animate pe care le ştim din copilăria noastră şi pe care le văd şi acum cei mici au fost create de un singur om. De un visător pe nume Walt Disney, care a pus bazele unui imperiu, ce avea să schimbe pentru totdeauna industria divertismentului, în urmă cu exact  91 de ani – pe 16 octombrie 1923. (Mădălina Kadar)

SPORT. Tinerețe fără bătrânețe și fotbal cu zâmbetul pe buze. Tinereţea este o stare de spirit, iar aceasta este deviza după care pare să se ghidează nonconformistul Ousmane N’Doye. Fotbalistul senegalez, legitimat în prezent la ASA Târgu Mureș, s-a dezlănţiut în acest sezon cum n-a făcut-o în ultimii 6 ani de când evoluează în România. A ajuns la 36 de ani dar continuă să joace fotbal cu zâmbetul pe buze. Nu-l interesează banii. În plus, N’Doye mai are o calitate. Este mereu vesel, glumeţ din cale afară indiferent de context. Uneori pueril, alte ori spiritual, indiferent cum l-ar caracteriza unii sau alții, Ousmane N’Doye este un caz aparte în peisajul sportiv din România și își trăiește viața cu aceași intensitate, atât pe terenul de fotbal, cât și în cluburile pe care le frecventează cu aceași sfințenie cu care se prezintă la antrenamente. (Patrice Podină)

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu