Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: Cluj. Bastionul matematicienilor

În 2018, Clujul este capitala mondială a matematicii, orașul gazdă a olimpiadei internaționale de matematică. În restul timpului, Clujul este mereu pe primul loc la promovabilitatea la BAC și capitală națională necontestată a matematicii și informaticii, cu ambiții tot mai îndreptățite să primească un statut global.

Facultatea de Matematică și Informatică din Cluj este singura din România care a intrat vreodată în top 100 mondial,  locul 81 în 2014, performanță cu care a dus și Universitatea Babeș-Bolyai în topul Shanghai. Poveștile de succes ale absolvenților gimnaziali și universitari de matematică au propulsat Clujul într-un pol al performanței în IT, motorul dezvoltării asimetrice a orașului.

Comunitatea din  IT conferă astăzi Clujului dinamismul economic  dar și personalitatea civic culturală care îl distinge între orașele din România. Vestit odinioară pentru rolul foarte important conferit breslelor  în dezvoltarea proprie, Clujul se bazează astăzi pe forța motrice dată de o confrerie informală a peste 10.000 de oameni cu o solidă educație în matematică ce performează în tehnologiile cele mai înalte pe plan mondial.

La fel cum breslele întrețineau odinioară bastioane ale cetății, Clujul modern, vorbind limbajul matematicii, se individualizează în epoca de contestare a revoluției științifice și a globalizării pe care aceasta o propune. Nemaivorbind că un clujean este unul dintre fondatorii ramurii matematice dezvoltate în perioada modernă pentru a oferi răspuns tocmai complexității lumii noi, statistica (C.C.) pag. 4-7

ORAȘUL

  • Bugetarea participativă continuă și în 2018

Primăria Cluj-Napoca va lansa în această vară o nouă ediție a programului de bugetare participativă, program ajuns la ediția a cincea. Primarul Emil Boc a declarat recent că bugetul pus în joc este de circa două milioane de euro. Astfel, clujenii vor putea să vină cu idei și propuneri care să îmbunătățească viața din oraș și pe care primăria să le implementeze în anul următor. Anul trecut 15 proiecte au fost selectate ca și câștigătoare în urma votului dat de public și de specialiști, proiecte care, din păcate, în prezent se află doar în stadii incipiente de implementare. (Claudia Romitan)

DOSAR

  • Clujul – Capitala Mondială a Matematicii

3-14 iulie, sau cum le place matematicienilor să spună 3,14 – valoarea literei pi, vor fi două săptămâni în care societăţile matematice din lume îşi vor îndrepta atenţia asupra Clujului şi asupra României. 615 concurenţi din 110 ţări se vor duela în cifre pentru o medalie de aur şi prestigiu mondial. Patru ţări vor participa doar în regim de observatori (Liechtenstein, Oman, Emiratele Arabe Unite şi Yemen). Oficial s-a dat startul celui mai mare eveniment organizat în România cu ocazia Centenarului. Reprezentanţi ai ţărilor participante care se ocupă de analiza şi alegerea subiectelor olimpiadei au sosit la Cluj pentru o primă selecţie a problemelor trimise din 40 de ţări încă din 3 iulie. În zilele următoare vor sosi rând pe rând concurenţii însoţiţi de leaderii ţărilor şi deputy leaderii, adică profesori de matematică ce se ocupă de pregătirea lotului. (Alexandra Enășoaie)

  • Fenomenul Matematicii și IT-ului clujean

Explicat de Adrian Petrușel, decanul Facultății de Matematică și Informatică din Cluj, singura facultate din România în Top 100 mondial. O poveste de succes de excepţie, dar are o istorie destul de gri în spate şi un viitor nesigur în faţă. Dacă societatea nu este pregătită să-l ducă mai departe, să-l susţină pe termen lung, succesul matematicii româneşti poate fi un foc de paie la care să ne încălzim doar câţiva ani, ceea ce, la scara istoriei, aproape că nu contează. La sfârșitul anului 2014 a fost dat publicității topul Best Global Universities, realizat de U.S. News & World Reports. Între primele 100 de universităţi din lume, din 21 de domenii ale științei analizate, Universitatea „Babeș-Bolyai, prin domeniul Matematică, este plasată pe locul 81. Meritul principal revine Facultății de Matematică şi Informatică, singura din România care a intrat vreodată în top 100 mondial și care și-a dus universitatea și în topul Shanghai. (Ruxandra Hurezean)

  • Teorema lui Bărbosu

Interviu cu clujeanul Mihai Bărbosu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Matematice din cadrul Rochester Institute of Technology din New York. Prezent în România la ediţia a opta a Congresului Matematicienilor Români (26 iunie-1 iulie 2015), Mihai Bărbosu a susţinut în faţa comunităţii ştiinţifice o conferinţă pe tema viitorului matematicii, în care a trasat principalele direcţii ale acestei ştiinţe. Cine şi ce determină viitorul matematicii, ce înseamnă un sistem educaţional eficient şi care sunt provocările momentului în acest domeniu, am încercat să aflăm de la unul dintre cei trei români care reprezintă România la Institutul de Tehnologie Rochester din New York.

  • Un clujean a revoluţionat statistica. La New York

Matematicianul clujean Abraham Wald a revoluţionat statistica, a salvat vieţile a sute de piloţi de avion americani şi a ajuns să influenţeze arhitectura Facebook. A fost primul director al Departamentului de statistică matematică a Universităţii Columbia, dar este necunoscut în România unde aproape nimeni nu a auzit de el. Unul dintre puţinii oameni care au „săpat” în biografia lui Abraham Wald este profesorul universitar Kasa Zoltan, fost prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai”. „Dintre matematicienii clujeni, e al doilea, după Bolyai”, spune, categoric, Kasa. Ironia sorţii e subînţeleasă: dacă s-ar fi născut aproape oriunde altundeva pe mapamond, Wald ar fi fost cel mai important matematician de acolo. Dar dacă te naşti în oraşul lui Bolyai, ai doar şanse matematice să îl depăşeşti. (Bogdan Stanciu)

CLUJUL DIN NORI

  • Arborele Sequoia de pe „Dealul Domnului” din Rogojel

Așezată în vestul județului Cluj, la poalele masivului Vlădeasa (parte din teritoriul cuprins în Parcul Național Munții Apuseni), comuna Săcuieu și zona adiacentă oferă o paletă largă de obiective turistice remarcabile: Arborele Sequoia, Cascada Vălul Miresei, Peștera Vârfurașu, Piatra Bănișorului sunt doar câteva dintre ele. Aproape  de  satul  Rogojel, în  locul  numit  „Dealul  Domnului”  se  găseşte  unul  dintre  puţinele  exemplare  de  Sequoia  gigantică, adus  acum  mai  bine  de  100  de  ani  din  S.U.A. de  către  fostul  moşier  Silvestru Gal  („Domnul”)  şi  plantat  lângă  reşedinţa  sa  de  vară  de  la  Cărmăzan, teritoriu  ce  ulterior  a  primit  denumirea  de  „Dealul  Domnului”. Având  o  circumferinţă  ce  abia  o  cuprind  patru  persoane, trunchiul  se  desprinde  în  două  tulpini  gemene, care  se  înalţă  semeţe  peste  arborii  din  jur  la  peste  40 m înălţime. Acest  arbore  este  un  monument  al  naturii  şi  un  important  punct  de  atracţie  turistică. (Cristina Beligăr)

SMART CITY

  • Internet la viteză 5G și administrație la viteză 1G

Haosul imobiliar din cea mai mare comună din România, Florești, și-a găsit în sfârșit o utilitate: aglomerarea de blocuri și case s-a dovedit a fi cadrul perfect în care operatorul telecom Orange să testeze prima rețea 5G multi-vendor de tip acces radio la punct fix (Fixed Wireless Access- FWA). 15 clienți din Florești au avut astfel ocazia să încerce viteze de trafic de aproape 10 ori mai mari pe o conexiune wifi, dar și să fie parte a unei premiere europene. (Radu Hângănuț)

STAREA UNIUNII

  • Ce se întâmplă, Frau?

Cancelarul german Angela Mergel a reușit, la începutul acestei săptămâni să-și salveze guvernul, dar clocotul din politica germană s-a revărsat peste graniță și amenință să destabilizeze Spațiul Schengen. Cancelarul german s-a aflat de câteva săptămâni sub presiunea propriului ministru de interne, Horst Seehofer, pentru a înăspri politica în domeniul imigrației. Seehofer este un personaj-cheie în politica germană, el fiind liderul CSU, partid din landul Bavaria, aliat istoric cu CDU-ul Angelei Merkel. Cel mai rău scenariu ar fi fost următorul: dacă Angela Merkel nu adoptă o politică mai dură față de imigranți, CSU iese de la guvernare, iar guvernul pică. (Bogdan Stanciu)

SPORT

  • Cupa Mondială, o poveste fără sfârșit

Au căzut recorduri, au ieșit din competiție marile favorite, tehnologia a pătruns inevitabil și în fotbal, dar Cupa Mondială rămâne un spectacol. Messi, Cristiano Ronaldo și Iniesta au plecat acasă. Dulcea povară de a fi ”stăpânii lumii” a rămas pe umerii lui Neymar, Harry Kane sau Eden Hazard. Au fost 32 de echipe la start, au mai rămas opt. Germania, Argentina și Spania sunt deja în vacanță. Unele echipe au dezamăgit, pentru altele regulamentul a făcut diferența. Sărbătoarea ”Sportului rege” se apropie de final. Peste o săptămână, după finala din 15 iulie, ne vom înclina în fața noii campioane, oricare ar fi ea. (Patrice Podină)

MOZAIC

  • Cinema Victoria intră în renovare: Holul și sala vor fi reamenajate

Reamenajarea holului și înlocuirea mochetei din sala de cinema sunt principalele lucrări de renovare prin care va trece Cinematograful Victoria din Cluj-Napoca în următoarea lună. Potrivit managerului cinematografului, Gabriela Bodea, lucrările nu sunt de mare anvergură, însă vor aduce un plus de confort publicului cinefil. (Cristina Beligăr)

Distribuie:

Postaţi un comentariu