„Nu pot rămâne într-o şcoală care încurajează turnătoria”. Scrisoarea unei olimpice de la Șincai cu 5 la purtare

Liceul „Gheorghe Șincai”/ Foto: Dan Bodea

Transilvania Reporter publică scrisoarea unei eleve de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, implicată nemijlocit în controversa legată de postările pe Facebook ale unor elevi, urmate de o serie de măsuri dure luate de profesori împotriva lor. Fiind vorba despre o persoană minoră, nu îi dezvăluim numele și am decis să dăm publicității scrisoarea doar după ce am obținut acordul părinților. Semnatara scrisorii este o elevă silitoare, olimpică la mai multe materii, care în urma anchetei desfășurate de profesori a primit media 5 la purtare.

Sunt cel de-al treilea administrator al grupului „Şincai Memes”. Am fost cea de-a doua cercetată disciplinar (celălalt băiat din grup era plecat în concediu cu părinţii). A fost greu, foarte greu. În comisie erau profesori la care eu am ţinut mult, profesori care au investit în mine, pe care i-am avut ca exemple, care erau foarte supăraţi şi, de această dată, prea puţin dispuşi să mă înţeleagă. Dosarul voluminos cu poze color care i-a fost prezentat mamei arăta acolo monstruos, parcă pe cont (contul de Facebook – n.r.) lucrurile nu stătuseră aşa. Profesorii credeau că am pornit o revoltă împotriva lor, dar noi nu am vrut decât să râdem. Noi între noi. Glumele nu sunt atât de proaste, doar că le înţelegem noi, cei din Şincai. Adică, am avut colegi care şi-au pus ei singuri poze cu ei în care se ironizau. Nici nu am visat că vom ajunge la peste 1000 de membri, că subiectul acesta ne va ocupa minţile şi spaimele toată luna februarie. E greu să îţi fie frică, iar domnii profesorii să nu se gândească la asta. E greu să vezi că părinţilor le este ruşine, dar pur şi simplu nu ne-am gândit. La anchetă, pe un scaun, stătea consilierul psihologic al şcolii. Din câte ştiu eu, nu a pus nicio întrebare niciunui elev. Nu ne-a chemat nici la cabinetul ei după aceea. Întreb şi eu, fără să aştept vreun răspuns: ea când şi cum profesează? Întrebarea „Ce ai de spus în favoarea ta?” nu mi-a fost pusă. Exista un set de întrebări prestabilit, pe care una dintre profesoare ţinea să le bifeze în timp ce doamna Copoeru (Lucia Copoeru, profesoară de istorie – n.r.) şi domnul Dudău (Alexandru Dudău, profesor de latină – n.r.) mai strecurau întrebări umane. Mi-au spus că sunt dezamăgiţi şi supăraţi pentru că, vezi Doamne, fusesem olimplică, pentru că au lucrat cu mine, pentru că aveau alte aşteptări de la mine. După cercetare, reproşurile directe sau indirecte adresate mie sau altor colegi au continuat. Vasăzică dascălii noştri nu se puteau răbda. Ţâmbulea (Livia Țâmbulea, profesoară de matematică – n.r.) l-a întrebat pe unul dintre noi dacă i-ar plăcea ca părinţii lui să apară în astfel de posturi, unei fete din a 11-a i-a zis că se îmbracă ca la bordel, unui coleg de la Mate-Info i-a spus că, dacă doreşte să se exprime liber, mai bine s-ar duce să se uite în oglindă şi să îşi dea o palmă. Una dintre profesoare ne-a reproşat că am făcut asta ca să ajungem celebri (O, Doamne, nu!), pe mine m-a întrebat cum mai pot să o privesc în ochi. Domnii profesori au înţeles că dacă râdem de ei, nu îi iubim, ceea ce este fals. Ni s-a spus „Get a life!”, aşa cum unii nu îmi mai vorbesc deloc. Nu e uşor să înveţi în aceste condiţii. Vreau să vă spun că niciunul dintre colegii nu m-a jignit, nu mi-a făcut reproşuri nu mi-a spus că i-am târât într-un scandal care nu era al lor. Au fost şi profesori care şi-au ţinut orele ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Pentru mine, sentinţa a fost de cinci la purtare, retragerea bursei şi a abonamentului RATUC. Prima pedeapsă, după 10 ani de Şincai, în care nu am avut nicio abatere, nu am avut absenţe. Vă rog frumos să mă credeţi că mie îmi place şcoala, îmi place să fiu educată, îmi plăcea să învăţ. La prima abatere, cinci la purtare. A fost un şoc peste măsură. Acum, eu nu îi înţeleg, aşa cum nici ei nu m-au înţeles. Mai trebuie să spun că „sursele” din Consiliul Profesoral mi-au spus că am primit această pedeapsă în urma unei mari clemenţe şi că o profesoară a luptat pentru mine ca lucrurile să nu stea mai rău. Nu mă pot opri în a crede că pedeapsa nu este peste măsura faptei şi simt că am fost pedepsită în mod repetat (trei săptămâni) pentru o singură faptă.

Cu toate acestea, sunt sigură că profesorii sunt convinşi că au făcut un lucru bun. De aici prăpastia dintre noi.

Acum, un alt aspect. Profesorii noştri ne aduc târziu lucrăriile, ne trec note în catalog uneori fără să ne anunţe, că notele oricum nu se mai trec în carnet de pe vremea lui Papură Vodă. Mie îmi place să îmi calculez mediile, să mi le pot îndrepta, să ştiu o situaţie cât de cât clară a mea. Vedeţi că acesta a fost unul din punctele criticate pe meme-uri (trucaje foto distribuite pe Facebook – n.r.), pe lângă faptul că uneori nu înţelegem sistemele de notare.

Sunt doamne profesoare care i-au ameninţat pe prietenii mei cu procese. Mi se pare oribil.

Ni s-a repetat că am „întinat” imaginea şcolii. Cred că am fost la sute de concursuri, imaginea asta a şcolii am făcut-o şi eu puţin. Acum o întinăm toţi împreună.

Şi încă ceva, paradoxal, până în această secundă sunt mândră că sunt şincaistă, îi iubesc şi admir pe Copo (Lucia Copoeru, ) şi pe Dudău (Alexandru Dudău), pe Buşe (Ioan Bușe, profesor de științe șocio-umane – n.r.), pe profa de chimie, chiar dacă a intervenit această „nenorocire”. Dar acum îmi doresc cu toată fiinţa mea un transfer, pentru că cei doi prieteni ai mei „au scăpat”. Nu pot rămâne într-o şcoală unde profesorii mă consideră un duşman, nu pot rămâne într-o şcoală care încurajează turnătoria, unde sunt cooptaţi în consiliu părinţi care cer pedepse mai mari decât cele propuse de profesori.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. Edi says:

  Parerea mea personala este sa te duci la un avocat si sa dai scoala in judecata. Din punct de vedere legal nu cred ca ai gresit nimic. Discuta cu un avocat.

  • Ela says:

   1. Din ce spune fata, elevii se comporta dupa cum au vazut la profesori. Daca vor sa fie respectati, profesorii sa invete sa arate respect elevilor. Nu poti cu profesori agresivi, jiginitori si instabili psihic sa faci scoala. Esti profesor tupeist? Exact de asemenea elevi vei avea parte. Iar elevii buni, iata, vor pleca.

   2. Profesor de latina? Sper sa nu mai fie multi din astia prin liceele din Romania. Predam toate prostiile si apoi ne intrebam de ce e somaj, de ce ne pleaca tinerii, de ce avem salarii mici. Cate oportunitati in viata ofera latina si cate programarea? Pai la fel sa fie si raportul de profesori.

   3. Avem nevoie de inspectori care sa isi faca treaba asa cum trebuie. Sa adune formulare anonime care sa depisteze profesorii cu probleme de caracter si fara talent profesoral. In liceul meu doar asa s-ar fi aflat de profesorul pedofil.

  • Zach Tudor says:

   Draga colega, imi permit sa-ti spun astfel, desi ne despart peste 32 de ani,ma simt eu penibil de ceea ce vi s-a intamplat.Printre ”momentele magice” ale vietii mele se numara si cei 4 ani cand am fost elev al acestui liceu, numit atunci ”Ady-Sincai” si pe langa cladirea asezat mirabolant intre Bastionul Croitorilor cu Baba Novac de paza, Catedrala Reformata cu Sf.Gheorghe ucigand balaurul si Biblioteca Academiei si minunatul profesor Ioan Buse care ne-a intampinat in anul IV cu nota 1 la filozofie dar care a ramas in mintea noastra pentru inteligenta speculativa si spiritul deschis, ne leaga ceea ce noi numeam atunci ”Spiritul Sincai”. Desi ne miscam intr-o lume a totalitarismului ceausist, noi ne simteam liberi mai ales datorita spiritului deschis cu care puteam dialoga cu minunatii nostri dascali(din care amintim legendele numite profesorii Dabala, Moraru, Jurca, Bota,Tascov,Topliceanu-Lepidus, Nadaban, Lia Gherasim, ultimii trecuti prin inchisorile comuniste, dirigintele Ionel Roman sau minunatul lord directorul Comanaru) cu toata libertatea si cu tot spiritul critic de care nu erau scutiti nici PCR-ul si nici Ceausescu, spunand bancuri politice cu acestia, permitandu-ne sa-i ironizam sau sa compunem cantece in care le ironizam anumite inclinatii, fara ca cineva sa-si puna problema pedepsirii noastre. Observ cu tristete ca voi sunteti pedepsiti pentru delict de opinie, fiind mult mai putin liberi decat noi. Ceva s-a intamplat cu ”spiritus Ady Sincai” si nu in bine. O spun ca avocat si ca fost elev al acestui minunat liceu care era atunci o fereastra spre libertate, criticism si cultura. Nu mai este.Si noi eram revolati(camusieni) si pe noi noi raspundeam nonsalant ”je m en fish” si noi eram porniti impotriva acelei lumi, dar nimeni nu se gandea sa ne pedepseasca pentru aceasta. Era un spatiu al libertatii care voua vi se inchide asemeni unei voliere. Pacat. Va incurajez sa ramaneti la fel. Sper ca acel spirit minunat sa revina in acest liceu.Bafta si curaj.

 2. dd says:

  Vreau să vă spun că niciunul dintre colegii nu m-a jignit,

  corectaţii colegii cu colegi

 3. casi says:

  Am fost si eu intr’o situatie asemanatoare si pot sa iti garantez ca ASA SE INTAMPLA MEREU. E inacceptabil! intreaga mea clasa a fost ,,anchetata” de profesori din cauza unui scandal pentru care erau vinovate vreo 3 persoane. am fost acuzati ca nu am pârât, ca am vrut sa ne sustinem colegii si consiliul a decis scaderea notei la purare la 9 pentru toata clasa. am fost si eu supusa la niste intrebari, evident, fara sa am vreun reprezentant legal langa mine si cand am pus eu o intrebare care sugera in mod evident faptul ca colegii mei nu erau asa de vinovati pe cat se zicea, am fost ignorata. mi s’au adus si mie replici de genul “tu, care esti olimpica?”. ce importanta are asta? sunt si cei care nu au rezultate exceptionale la fel de oameni ca si restul. si am uitat sa spun ca totul ar fi fost poate mai ok, daca fiul inspectorului general nu ar fi fost adanc bagat in scandal. inspectorul si’a scos curat copilul din poveste dand vina pe noi. in final, a trebuit mama mea sa le aminteasca cat de ilegal au avut loc aceste anchete la care am fost supusi ca sa’si mai dea si profesorii si inspectorul seama ca pot intra serios in probleme daca scot o sentinta pe care o putem contesta in instanta. la noi, pana la urma lucrurile au iesit bine (daca ignoram faptul ca am pierdut o gramada de timp si am acumulat o gramada de stres cand noi eram in plin proces de pregatire pentru examenele de a 8-a). eu te sfatuiesc sa ataci decizia in instanta cat mai curand!
  P.S. stiai ca la consiliile profesorale legate de scaderea notei la purtare trebuie sa fie prezent si un elev al consiliului elevilor? daca acest lucru nu a fost respectat, decizia, oricare ar fi, a fost ilegala!

 4. kovacs cristian says:

  exact aveti curaj avocati ce fac profesorii vostri e un abuz de puterea care le o ofera regulile scolii dar voi nu ati gresit cu nimic,..e un atac la libera exprimare…profesorii sunt frustrati si complexati si prea ingusti la minte sa inteleaga ca e un pamflet ca era de distractie si nu petru a le distruge imaginea publica…in plus oricum elevii vorbesc lucruile astea in cercurile lor….in plus faptul ca se comporta as cu niste minori..ca va traumatizeaza..chestia asta si tot circul asta..nu se gandesc numai la ei..va stigmatizeaza..
  se comporta ca niste copii prosti sub nivel de liceu..

 5. kovacs cristian says:

  daca chiar e un liceu de elita…ei profesorii ar trebui sa de-a dovada de intelepciune de maretie de iertare…bat tobele de parca a-ti furat sau ce infractiune? e o problema de conduita ..sa zicem obraznicie,dar se pare ca sunt tot niste minti rigide sa nu zic, peiorativ “comuniste” ,sunt alte metode de ai controla pe elevi in astfel de situatii ..dar se pare c a domnii profesori nu le stapanaesc…si au apelat la teroare si sanctiuni…pacat..

  • teebee357 says:

   Prietene, la câte greşeli de ortografie ai într-un text de câteva rânduri doar, mă îndoiesc că ai mai avea voie să te exprimi în scris. Darmite, să mai emiţi păreri personale!

 6. paul moraru says:

  Plinsete tardive,Sincai a fost este si trebuie sa ramina un liceu de elita.Comportamentul acestor elevi provine putin si de acasa unde probabil parinti prea libertin atitudinea fata de scoala. Scoala dupa 10 clase nu mai este obligatorie ,treaba elevului este sa invete nu sa faca satira. Dupa majorat cind isi cistiga existenta singur cu sapa poate face ce doreste si permite legea.Prea multa libertate pentru elevi duce la lipsa de respectfata de profesori si naste viitori monstri. Un elev de Sincai pe vremuri avea uniforma si numar visiniu brodat cu galben, acum un profesor arata ca unu in c..u gol fata de prezentarea de moda a elevilor. Nu plingeti purtati stigmatul atitudini voastre,eu as fi mult mai drastic.

  • Paul Moraru, esti cu pluta si tu says:

   Si daca tu ai purtat uniforma si ecuson visiniu, tre sa purtam si noi? COMUNIST iti scrie in frunte! Si daca profii is in curu gol, sunt elevii de vina?! Nu va tine sa faceti o greva calumea, va manevreaza liderii de sindicat, nu sunteti uniti si va plangeti de mila. Va complaceti cu salarii mici in mediocritate, dar cand e sa loviti in copii sunteti lei. Mi-e mila de voi, ce-ati fost si ce ati ajuns!

   • paul moraru says:

    Atit a intrat in capu ala sec al tau si nu din vina profesorilor ci atit ai putut asimila. Ai beneficiat probabil de o conjunctura favorabila sa te ajungi si crezi ca esti buricu pamintului ca si odraslele tale.Lupta cu civilizatia e dura dar mai ales traiu in captivitate.

    • cineva says:

     De ce nu inveti sa scrii corect inainte sa vii pe un site unde se discuta probleme ce tin de educatie?

     • paul moraru says:

      Diferenta intre mine si voi care stiti sa scrieti e cer si pamint. Eu care nu stiu multe semnez cu un nume,voi cu cineva sau delos. Asta se numeste LASITATE si ne mai miram ca am ajuns unde am ajuns.

     • mihai says:

      profesori intrati pe PCR (pile cunostinte relati) sunt cei mai rai si eu am predat la un liceu bun in sm si cand elevii au comentat ceva pe hi 5 ceva de genul asta toti pcr-sti au facut acelasi lucru iar cand au aparut la ziar au tacut ca mutu in porumb le dau dreptate elevilor sa faca caterinca si la profesori le spun sa nu uite ca si ei au facut caterinca cand au fost elevi si acuma nu le place. Sa le dea D-zeu si lor si la copiii lor o astfel de intamplare sa vedem atunci cine raspunde dar stai ca pupuncuristi scapa tot timpul ca asa suntem invatati ca in comunism ca la noi comunisti sunt laputere si tot ei ne invata

   • Liviu says:

    Purtarea unei uniforme este sinonimă cu o doctrină comunistă? Înseamnă că Marea Britanie e o ţară comunistă.

  • mihaela says:

   Cred ca ori sunteti profesor ori nu aveti de mult contact cu scoala ! Nu le tin parte elevilor , dar prea au ajuns bataia de joc a profesorilor ! Profesorii trebuie sa isi indeplineasca indatoririle fata de scoala , elev si invatamant , sa isi castige respectul elevului si abia apoi poate cere RESPECT ! Rar mai gasesti profesori care sa isi dea interesul pentru materia predata , sa se faca intelesi de elevi . Intai sa isi vada propriul comportament si abia apoi sa ceara ! Marea problema este la profesori si nu la elevi . Elevul este oglinda profesorului : cum il formezi asa il ai !

  • ionut says:

   Ai exact atitudinea despre care vorbeste eleva. Poate esti profesor, sau doar un batran trist care deplange vremurile trecute, oricum in ambele cazuri un om care traieste in trecut.

   “Treaba elevului e sa invete nu sa faca satira.” Adica pentru ca are calitatea de elev, tinarul nu mai are dreptul sa se joace, sa se bucure de tinerete, sa guste cei mai frumosi ani din viata. Treaba lui e sa fie un robot si sa nu faca altceva decat i se spune. Nu te-ai bucurat den niciun banc in timpul vietii tale de elev, ai fost robotul pe care incerci sa il creezi, asa-i? Pai vezi ca nu?

   Sunt curios ce societate ar fi aia, cine ar mai inventa ceva daca ar fi cu adevarat sa se traiasca in felul acesta.

   Daca esti profesor, esti cu siguranta dintre cei care au dat cu pietre in cadrul comisiei de disciplina. Chiar daca nu ai fost acolo, o piatra era cu siguranta din partea ta. Nu iti plang de mila pentru ca esti rupt in cur. Iti inteleg greutatile dar nu le accept ca si justificare pentru sacrificarea generatiei tinere.

   Nu ne ramane decat sa asteptam sa moara toata generatia ta si sa ne rugam ca generatia pe care ati incercat sa o indobitociti a supravietuit si nu s-a lasat suprimata in totalitate.

 7. m.v. says:

  Problema majora este lipsa de respect fata de profesori. Din pacate unii elevi nu apreciaza statutul unui profesor, sa nu vorbim chiar ca isi bat joc de profesori. Ca persoana care a predat la un liceu de top din Cluj-Napoca, va pot spune ca mereu am primit chiar in fata comentarii de genul, “Dar ce salariu aveti?Dar de ce va bateti capul, pe noi nu ne intereseaza… Eu am ultimul model de Iphone, deci stiu totul..etc.”. Educatia, respectul si bunul simt provin din familie. In momentul in care parintii ofera toate posibilitati finaciare, o mare parte din copii cred ca toata lumea este a lor. Multi dintre ei sunt frustrati, dar o frustrare ascunsa, care se manifesta prin astfel de gesturi (ironizarea unor persone). Elevii nu se gandesc ca un profesor, ca sa ajunga la catedra trebuie sa treaca mereu prin foarte multe examene, verificari, probe…etc. Doar pentru timpul investit si efortul depus un profesor merita macar “Buna ziua” nu ironizare. Nimeni nu este perfect, si un profesor poate scapa o replica care nu este tocmai potrivita la ora. Dar asta nu este un motiv sa fie postat pe o retea si 1000 de elevi sa rada de el. Parintii trebuie sa educe copiii la onestite, bun simt, respect. Am predat si la alte licee foarte bune (nu de top), iar acolo am intalnit elevi extraordinari. Intotdeauna trebuie sa apreciem profesorii, de la oricine putem invata, si de la cel mai bun, si de la cel mai rau. Faptul ca un profesor este in fata elevilor inseamna ca el a muncit foarte mult. Sa nu vorbim de altii, dar sa ne privim in oglinda si sa ne dam seama noi ce personalitate avem.

 8. Irina says:

  Se schimba foarte greu un sistem, dar se poate. Cu pasi mici, cu foarte multa atentie si cu dexteritate. Sper sa scapati cu bine din aceste incercari. Nu va lasati, faceti o gazeta a scolii, aratati toate defectele sistemului. Profesorii care va sint alaturi vor intelege si va vor ajuta sa razbateti. Cunosc si ei merele putrede, le sint colegi. Un gind bun si pentru parintii vostri: ati crescut niste copii exceptionali, inteleg prin ce treceti, sint si eu mama de copil de liceu. Va sustinem pe toti, copii, profesori adevarati, parinti. Mult curaj si succes!

 9. Panescu Iulian Paul says:

  Buna ziua! Din punct de vedere legal este o incalcare premeditata a legii invatamantului. Pe conturile personale de pe retelele de socializare avem libertate de a posta ce dorim. Insa acesti colegi de breasla au facut exces de putere prin simplul faptdar si prin pozitia cadrului didactic mergand pe ideea: CUVANTUL ELEVULUI IMPOTRIVA PROFESORULUI! Insa va indrum catre Inspectoratul Scolar Judetean, audienta la Insp.Sc.General, la Inspectorii de specialitate si la un avocat. Mult succes! Nu lasti situatia asa!

 10. Panescu Iulian Paul says:

  Imi pare un comprtament cu atitudine de genul Epocii Ceausescu, un dascal da dovada de intelegere, cuget, iertare si indrumare. Insa nu toti primesc darul de dascal si doar pe cel de profesor!

 11. roslein says:

  Sigur, elevii își pot ironiza profesorii iar daca se întâmplă invers profesorul e tras la răspundere.” noi nu am vrut decât să râdem” nicio problemă doar asumați-vă faptele.Vreți înțelegere?
  Din partea cui oare?

 12. miruna says:

  respectul se mai si castiga, nu e neconditionat. satira si critica elevilor e normala, a existat dintotdeuna, acum s-a mutat pe internet si profesorasii comunistoizi nu suporta pareri critice despre ei… nu vor sa invete nimic, sa imbunatateasca nimic… Hei, teacher, vedeti ca s-a mai schimbat lumea, deschideti ochii…peste 5-10 ani copiii astia va vor plati taxele, va vor rade in nas din locurile castigate cu greu si fara ajutorul vostru intr-o societate dura, in care exprimarea si opinia e mai importanta decat toceala aia ridicola pe care o practicati comod si stupid din inertie si lene…

  • Amintiri din liceu says:

   Cand eram in liceu, era un loc, ii ziceam “La patrat”. era capatul balustradei zidite ce ducea la etajul liceului. Acolo, pe “patrat” scriau elevii poreclele profesorilor, faceau caricaturi, mici poezioare. Isi varsau naduful. O data pe an, cand se vopsea peretele de la jumatate in jos, se vopsea si “patratul”. Nu dura mult si iar apareau creatii “artistice” pe el. Dar nu se mai tura asa nimeni. Daca grupul asta era privat, el era un “patrat” al mileniului 3. Preea mult tam tam. Dar ma bucura, Profesorasii au semanat vant si culeg furtuna ;)) Acum stie o tara intreaga de “patratul” elevilor de la Sincai!

 13. Cristina says:

  Scoala din Romania e dura… dar foloseste. Cu studii on Romania se poate ajunge departe dpdv socio-profesional. Profii sint buni , in general.
  Facebook e o platforma pt frustrati , curiosi sau narcisici.Baiatul care l-a creat cistiga de rupe folosind faliile omului de rind….dar asta nu-i trece ‘olimpicei’ prin cap!

 14. Parinte says:

  Am citit cu atentie, ce-a scris eleva respectiva,si mi-am dat seama, ca inca nu realizeaza, sau nu vrea,ca nu numai ei elevii au drepturi, ci si ceilalti din jurul lor. Se mai plange ca in scoala se practica turnatoria comunista, dar oare ea ce-a facut pana acuma? A turnat catre Liviu Alexa, de la Ziar de Cluj, vrute si nevrute, timp de vreo doua saptamani, pana cineva si-a da seama ca este vorba despre aceasta ‘mimoza olimpica inocenta”. Asta cum se cheama? Poate acea profesoara, care te-a intrebat daca mai ai curaj sa te uiti in ochii ei, a avut dreptate, deoarece a mai crezut ca ai o zoza de rusine, dar de fapt tu nu esti izestrata cu asa ceva. Am un baiat intr-o clasa de gimnaziu,si m-a intrebat:de ce trebuie sa parasca ce se face la scoala? Pana aici s-a ajuns, copila! Urmeaza sa-si mai toarne si parintii,ca de, da bine pe f.b.Ai grija copila, ca este foarte periculos drumul pe care ai pornit!

 15. anca says:

  Imi pare sincer rau pentru aceasta eleva. Chiar pare un elev bun….Poate si din grupul celor 900 sunt multi la fel ca si ea.
  A fost o lectie poate prea dura pentru acest elevi .. care .. parerea mea au dat dovada de naivitate si prostie. Ei nu au vrut decat sa rada si sa se distreze…Se mira de reactia profesorilo ?? As vrea sa vad persoana care se distreaza cand 900 de persoana fac misto de ea.. oricat simt al umorului ai .. parca e prea mult !!!
  Toata lumea striga in gura mare ca e democratie si ca e libertate de exprimare. Corect… doar ca trebuie sa iti asumi si consecintele. Poti sa ironizezi alte persoane. Ai tot dreptul sa o faci…. asa cum si persoana ironizata are libertatea sa te actioneze in judecata (daca esti major).
  Am vazut comentarii prin care elevii sunt indrumati sa isi ia avocat.. pentru ce? Ca nu au fost lasati sa isi bata joc de profesori ???
  Pozele sunt facute multe cu telefonul mobil in timpul orelor de curs. Din cate stiu este ilegal sa afisezi poza unei persoane facuta fara stirea acesteia.
  Poate ca pedeapsa a fost dura…la fel cum este si viata !!!

 16. Anon says:

  Toata lumea are un soc atunci cand descopera pentru prima data ca scopul scolii este sa te domesticeasca, sa te dreseze sa devii obedient… nu sa te educe, sa iti arate cum sa gandesti.

  Welcome to the real world…

 17. Szekely Zsofia says:

  Buna! Sunt cadru didactic, predau la o scoala gimnaziala. Imi pare rau pentru eleva, totusi nu sunt de partea ei. Inteleg ca au vrut sa se distreze, dar daca un profesor ar posta asa ceva, cum ar reactiona lumea? Nu sunt comunista, imi place sa predau, imi iubesc elevii, sunt mandra de statutul meu, dar nici eu nu pot tolera nesimtirea, nerespectarea regulilor, pentru distractia elevilor…poate e dura pedeapsa, dar sunt sigura ca nu se va repeta acest incident.

 18. George says:

  nu toti profesorii merita respect. eu unul nu am pretentii de la ei,astept sa treaca orele ca sa pot merge acasa si merg la ore ca sa nu fac absente. nu tot timpul am fost asa dar sunt prea scarbit de ce se petrece in jurul meu ca sa ma schimb. daca as fi in locul vostru as extinde grupul si m-as revolta.

 19. Andrei says:

  Acest caz da dovada cat de tare degradeaza sistemul de invatare in Romania. Mi se pare ca, conducerea a avut o atitudine comunista si incuiata, pentru niste nenorocite de meme-uri. Si eu sunt elev, era sa am media scazuta la purtare de fiecare data, doar pentru ca ma exprimam liber, si aveam niste directori comunisti , “tovarasi”cum s-ar spune. Nu au dat foc la scoala, nu au aruncat-o in aer, ca sa fie asa de grav si sa scada mediile la purtare. Toata conducerea ar trebui data afara din liceul ala

  • Liviu says:

   Desigur, cineva va da tot colectivul didactic afară, ca să fie înlocuit de cine? De tine? Este ciudat că toată loaza între 14 şi 19 ani vorbeşte despre „comunism”, „comunişti”, însă paradoxal, ei nu erau născuţi pe vremea comuniştilor. Sunt sigur şi de faptul că informarea în legătură cu acea perioadă s-a făcut informal, i.e. poveşti de pe internet şi vorbe-n vânt. Unora le cam lipseşte comunismul.

 20. claudia says:

  Eu zic sa excludem pozitionarea elevi – profesori si sa ramanem la acea de oameni.
  Unii oameni si-au batut joc de altii. I-au fotografiat si ironizat, i-au jignit,exact ca si acele desene scabroase de pe zidurile toaletelor.
  Nu are nimic cu scoala sau educatia- aici e vorba de lipsa de educatie si comportament aberat- nu revolutie in educatie.

 21. anca says:

  Profilul personal de Facebook, chiar daca este accesibil unui numar restrans de persoane, constituie spatiu public, si nu privat, arata o decizie a ICCJ care a respins ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mures care a contestat o sanctiune primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii din cauza unei postari pe pagina personala de Facebook. Inalta Curte de Justitie si Casatie a pronuntat decizia irevocabila pe 27 noiembrie, dupa o luna de amanare a pronuntarii. In Romania cazul a constituit o premiera, iar Facebook are peste sapte milioane de useri.

  Am citat din Hotnews…. NO COMENT

 22. Oana P says:

  ce mi se pare mie penibil din partea profesorilor, pe langa faptul ca ingradesc libertatea de exprimare a elevilor, este faptul ca se agita atat din cauza unor simple glume. Nu e ca si cum i-a jignit cineva, nu au fost folosite cuvinte vulgare si nu mi se pare ca pozele respective denota lipsa de respect, dat fiind faptul ca nu au fost lipite pe peretii scolii. imi dau seama ce noroc am ca am avut profesori intregi la cap, cu bune si cu rele.

 23. AndreiaM says:

  @Anca
  Profilul de FB este public, dar grupul era inchis, adica nu era vizibil decat pentru membri. In cazul despre care vorbesti, postarea s-a facut de pe contul public si nu in grup privat.

  Daca as fi fost profesor, decat sa fiu ofensat si sa sanctionez as fi incercat sa discut cu elevii si sa-i lamuresc unde poate ca gresesc. De la acest caz, se putea discuta o gramada despre public-privat, public-privat in mediile online, despre autoritatea de pozitie si respect, despre drepturi si obligatii… o gramada de lucruri care ar fi putut avea rol de formare pentru elevi, nu de penalizare la ceva ce ei nu inteleg prea bine. Spre deosebire de noi, cei mai in varsta, ei sunt mult mai directi si cred ca respectul se castiga, nu se confera din oficiu. Inca nu s-au confruntat in mod real cu alte forme de respect conferite de autoritate sociala, de functii publice etc. Ei sunt inca pe jumatate copii, inca nu au notiuni clare despre relatii si functii sociale, despre aspecte morale si juridice ale actiunilor lor. Nu cred ca conducerea scolii a procedat constructiv in aceasta situatie. Au supra-reactionat in mod autoritar si punitiv, fara sa ajute pe nimeni cu nimic. Fotografiile “compromitatoare” cu ei sunt acum cu adevarat publice, au tarat un liceu bun intr-un scandal national, iar copiii vor invata din santionare ca se valorizeaza delatorii si se penalizeaza cei care critica.

  • anca says:

   am citat de pe o Hotarare Judecatoreasca. Un consilier local a “muscat-o” sa fiu in ton cu tanara generatie exact ca a postat pe contul sau PRIVAT de facebook.
   Ar fi pacat sa invatam acesti tineri ca pot sa jigneasca pe cine vor ei … cand vor ei. Acum a fost scaderea notei la purtare… mai tarziu o sa raspunda ca adulti !!!
   Si daca e sa fim cinstiti pana la capat.. am vazut ceva poze de pe acest grup privat. Era cu mult depasit umorul si ironia …Era pura grosolanie si obscenitate. Scaderea notei la purtate – in cazul persoanei care a postat acea grosolanie mi se pare chiar destul de blanda !!!

 24. anonim says:

  Nu inteleg de ce nu s-au terminat o data pentru totodeauna povestile astea. Nu ne putem intoarce in trecut sa nu se mai creeze grupul si sa nu se afle de el. De-a dreptul stupid cat scandal s-a facut…
  *Si asta asa, ca apropo, pe timpul anchetei te lasau cei din consiliu sa pleci “nevatamat” daca le ziceai numele celor care au postat si au comentat pe grup.

 25. CBGB says:

  Cu multi ani in urma am trecut printr-o situatie similara, la acelasi liceu. Fara meme-uri umoristice, era inainte de era Facebook, dar cu niste luari de pozitie cu care unii domni profesori nu erau de acord. Unele personaje profesau si atunci cu tot atata incompetenta. Noi am scapat fara nota scazuta la purtare, pentru ca nu ne-au putut inculpa pentru o opinie, insa mie cel putin incidentul mi-a stirbit pe veci respectul fata de profesori. Cred ca sute de adolescenti, de la Sincai si nu numai, sunt in aceeasi situatie, in care vad abisul de micime sufleteasca al celor care ar trebui sa ii educe. Sa nu ne miram cand se scoate mitraliera la caricaturisti, e doar o consecinta fireasca a pedepsirii ironiei (justificate) si diferentelor de idei.

 26. Trei, jos! says:

  Ce profesori frustrati aveti in Sincai, la noi(Vianu) jumate din profesori ar rade cu tine la o poza amuzanta despre ei

 27. paul moraru says:

  Dupa trei zile de dezbatere pro si contra fatuca ne spune daca a plecat sau nu din liceul in care se incurajeaza turnatoria.Cred ca e tot in scoala si consuma banul public. Exista licee in state democratice pe bani grei.

  • ionut says:

   Faptul ca invatamantul e gratuit in Romania (adica platit din banii tuturor) nu inseamna ca el are voie sa fie sub orice critica d.p.d.v. calitativ.

   Daca pleaca sau daca sta la Sincai “fatuca” are oricum de pierdut.

   Problema e mult mai profunda si scrisoarea ei reuseste sa captureze o fateta a sistemului ce rar ajunge in fata opiniei publice, pentru ca lumea in general nu prea ia in serios niste “fatuce” sau
   “baietasi”.

   Profesorii pur si simplu nu au reusit sa tina pasul cu vremurile actuale. Sunt complet depasiti de evenimente si nu mai inteleg lumea in care se pregatesc sa se lanseze tinerii pe care ei ii “educa”.

   Nu inteleg internetul si nu inteleg cultura alternativa nascuta pe internet care influenteaza profund ceea ce sunt si devin noii membri ai societatii.

 28. parinte de elev sincaist says:

  Draga “eleva a Liceului Gheorghe Sincai”, orice parinte ar fi mandru sa aiba un copil ca si tine. Imi pare foarte rau de tot acest calvar prin care treci tu si ceilalti colegi.Din pacate tara asta inca nu va merita si din acest motiv imi incurajez fiica, eleva al aceluiasi liceu, sa se pregateasca pentru a trai in alt loc din aceasta lume. Iti doresc sa treci cu bine prin toata aceasta nedreptate si sunt convinsa ca vei avea un viitor EXCEPTIONAL.

  • Liviu says:

   De obicei, pe internet, dacă te dai „părintele lui X„,în mod sigur eşti exact opusul. Prin analogie, tu nu eşti părinte.

   • parinte de elev sincaist says:

    De obicei, pe internet, daca iti pui la profilul paginii de facebook o fotografie cu un papagal in mod sigur esti exact opusul. Prin analogie tu nu esti papagal, esti profesor.Sau, lasand analogia la o parte, esti sigur PAPAGAL.

 29. parinte de elev sincaist says:

  Draga „eleva a Liceului Gheorghe Sincai” reiterez: sunt cu adevarat mama unei eleve al acestui liceu si sunt foarte fericita ca in ultimele zile am “cunoscut”, prin intermediul internetului, tineri minunati, din randul carora faci parte. Nu pot decat sa sper ca tara asta mai are o sansa, datorita voua.

 30. parinte de elev sincaist says:

  miercuri, 4 martie 2009
  Scrisoare catre liceeni (TUDOR CHIRILA)

  Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.

  Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.

  Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii?

  Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.

  Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.

  Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool, cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre, ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla. Acum insa trebuie sa invatati, pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot, si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.

  Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.

  Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau. Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.

  Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.

  Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie. Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA? Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut. Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri. Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.

  Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!

  Nu va amagiti cu prezentul… Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?

 31. 9 negri mititei says:

  este foarte trist ca niste “incuiati” au reusit sa strice amintirea unor copii despre perioada liceului…
  este cu atat mai trist cu cat toti cei care au comentat aici vorbesc de liceu cu emotia si gingasia pe care o mai retraim probabil doar cand vorbim de un bunic sau o bunica care ne-a crescut si a disparut inainte de vreme…
  si cu toate astea, pentru promotia 2015/2016 a liceului Sincai, aceasta perioada va fi una in care au luat contact cu realitatea extrem de dura a unei lumi in care erau pe cale sa paseasca… si care le-a trantit in fata hidosenia ei nerabdatoare… de parca timpul nu a mai avut rabdare cu acesti tineri si s-a hotarat sa le aplice lectiile dure ale vietii inca din perioada copilariei…

  TOTI am esuat in a avea grija de acesti tineri sa creasca frumos ! parinti, profesori sau simpli privitori !

  i-am atacat in cetatea credintei lor ca sub ocrotirea noastra nimic rau nu li se poate intampla… ca NOI inca mai veghem asupra lor si avem grija de ei chhiar si atunci cand mai gresesc… i-am strivit emotional sub un munte de realism desprins de pe febra televiziunilor de stiri… am adus in lumea jocului lor cuvinte ca “ancheta”, “inspectie”, “comisie”, “recurs” sau “condamnare” !

  cred ca tocmai ce ne-am “CONDAMNAT” viitorul !

Postaţi un comentariu