Mirela Retegan: „Gașca Zurli nu a fost un succes peste noapte. Am construit pas cu pas o lume minunată”

Pe 17 martie, Gașca Zurli aduce Lumea lui Mulțumesc la Cluj Napoca.

Mirela Retegan e un personaj complex al zilelor noastre, o zână Zurli pentru cei mici, o prezență inspirațională pentru mămici și tătici, un om de radio experimentat, dar dincolo de toate o femeie puternică, o femeie care a dezvoltat cel mai mare brand 100% românesc pentru copii, o femeie care a lăsat în urmă poveștile reale cu personaje negative, pentru cele pozitive.

Citiți și: CONCURS! Transilvania Reporter te trimite în ”Lumea lui Mulțumesc”

Reporter: Cât de grea a fost trecerea de la jurnalismul de investigații la poveștile pentru copii? Cum a fost perioada aceea și cea care a urmat imediat după, când Bucureștiul v-a devenit noua casă?

Mirela Retegan: Nu a fost așa de greu cum crede lumea, pentru că, mereu, în sufletul meu eu am fost foarte apropiată de copii. De când eram copil și făceam spectacole în spatele blocului, în care eu eram doamna învățătoare. Pe mine Dumnezeu m-a dus mereu pe drumul bun. Iar drumul meu e cu milioane de copii.

Reporter:V-ați născut la Dej, după care pașii v-au adus la Cluj. Cum a fost această perioadă?  De ce vă e cel mai dor  când vă gândiți la Transilvania?

Mirela Retegan: Frumoasă, am niște super amintiri. Și am prieteni pe care îi port în suflet mereu și cu care mă întâlnesc de fiecare dată când vin la Cluj. Transilvania e bucățică din mine, mi-e dor de oamenii de aici, de vorba așezată, de oamenii care fac treabă, treabă și nu în fugă. Mi-e dor de liniștea pe care nu o găsești nicăieri așa ca aici.

Reporter: Până la jurnalismul de investigații a fost radio-ul cu întreaga fascinație creată în jurul acestuia. Cum anume v-a ajutat radio-ul să vă formați ca om? Ce lecții v-a învățat?

Mirela Retegan: Radioul m-a învățat să iubesc oamenii și mi-a arătat că fiecare om e o poveste. Experiența directului m-a ajutat să fiu ceea ce sunt azi, un om care urcă pe orice scenă, de orice dimensiune, cu public de la zece la mii de persoane.

Mirela Retegan, în mijlocul copiilor Zurli / Foto: Gașca Zurli

Reporter: Ați trăit o frumoasă poveste de dragoste cu solistul trupei Sigma, Cornel Sorian, tatăl Mayei. Deși nu ați rămas împreună cu acesta, ați rămas prieteni buni, Cornel Sorian fiind cel care compune liniile melodice pentru piesele Zurli. Cum ați reușit să gestionați atât de frumos situația și ce îi sfătuiți pe părinții care trec prin situații similare? Cum poate o despărțire să devină mai puțin dureroasă pentru cel/ cei mici?

Mirela Retegan: Cu înțelepciune. Să nu uite niciodată că cealaltă persoană cea mai importantă din lume, pe lângă mama, este tata. Copilul trebuie să știe că divorțul părinților nu înseamnă divorțul de copil. Mami și tati rămân în continuare cei mai importanți și dragostea lor merge către copil.

Tanti prezentatoarea/ Foto: Gașca Zurli

Reporter: Gașca Zurli a ajuns rapid un fenomen național plin de culoare, bucurie, care emană atât în timpul spectacolului, cât și după, o stare de spirit. Care e secretul din spatele succesului? Ce anume îi fascinează pe copii? 

Mirela Retegan: Nu a fost un succes peste noapte. Am construit pas cu pas o lume minunată a copilăriei, plină de jocuri educative și de cântece vesele. Părinții sunt fericiți pentru că vin la spectacole de unde copiii pleacă cu niște lecții învățate: să mănânce corect, să își facă curat în cameră, să fie respectuoși, să își aprecieze prietenii. Copiii sunt fascinați că sunt față în față cu personajele pe care le iubesc, fac fotografii împreună și primesc autografe.

Reporter: Vă considerați continuatorii fenomenului care a fost cândva Abracadabra? Ați colaborat sau veți colabora cu Magi? Ar putea deveni la un moment dat MagiZurli, în sensul în care să fie cooptat în gașcă?

Mirela Retegan: Magi este prietenul meu, a fost, este și va rămâne o mare dragoste în lumea Zurli. Colaborăm, a urcat pe scenă alături de noi. A fost anul trecut, și o să fie și anul acesta, invitat special la Zurlandia, festivalul familiei.

Reporter: Gașca Zurli pornește din nou la drum prin țară, de această dată în turneul național „LUMEA LUI MULȚUMESC”, al cărui personaj central va fi chiar eroul Mulțumesc, cel mai nou personaj intrat în gașca Zurli. Cum a luat naștere personajul și ce aduce acesta nou găștii  Zurli? 

Mirela Retegan: Există o putere a acestui cuvânt MULȚUMESC: face diferența între civilizație și lumea fără maniere. E un personaj extraordinar pe care copiii îl vor îndrăgi cu siguranță.

Reporter: Cum arată o zi din viața Mirelei Retegan? Există timp pentru toate activitățile, dar și pentru Fix la fix, programul de nutriție care v-a schimbat viața și care a devenit o inspirație pentru zeci de mii de români? Se termină vreodată energia „femeii uragan”?

Mirela Retegan: Muncesc enorm, nu cunosc limite și nici jumătăți de măsură. Cine vrea să ajungă sus trebuie să muncească, să fie determinat. Nu aștept nimic de la nimeni, îmi construiesc singură, de când mă știu, poteci, străzi și am ajuns la autostradă chiar:))  Există timp pentru oamenii importanți și normal că există timp și pentru “fix la fix”, stilul meu de viață sănătos, adoptat acum de foarte mulți oameni. Grupul făcut de mine pe Facebook depășește 330 de mii de români care au ales să le fie mai bine.

Pe 17 martie, Gașca Zurli aduce Lumea lui Mulțumesc la Cluj Napoca.

Reporter: Sunteți un fel de educator pentru copii. Nu aveți o sală de clasă, ci săli pline de spectatori. Dacă cei mici sunt receptivi și lipicioși, cum anume se descurcă Mirela Retegan ca antrenor pentru părinți? Cât de greu este să îi înveți pe oamenii mari să se joace din nou și să aprecieze importanța jocului în procesul de educare al micuților lor?

Mirela Retegan: Părinții sunt foarte interesați și vor să învețe. Le explic cât de important este să se joace cu copiii, să le acorde atenție în fiecare zi, să le spună “te iubesc”. Restul vine de la sine.

Reporter: Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ați învățat de la Maya?

Mirela Retegan:  Să ascult. Să fiu atentă. Să mă opresc. Să mă bucur.

Reporter:Ce fel de mamă este Mirela Retegan? Cum v-ați dori să vă perceapă Maya?

Mirela Retegan: O mamă bună.

Reporter:Ce i-ar spune Mirela de acum fetiței de altă dată?

Mirela Retegan: Să aibă încredere că “ce-i al ei, e pus deoparte”.

Mirela Retegan / Foto: Gașca Zurli

Reporter: Spuneați într-o emisiune că generația dumneavoastră este aceea care trebuie să învețe două generații să spună „Te iubesc”: generația părinților și generația copiilor. Vă vine în minte un moment emoționant cu mama? Vă amintiți primul „Te iubesc” din partea acesteia?

Mirela Retegan:  Părinții mei, ca toți părinții generației mele, au o problemă în exprimarea sentimentelor. Nu știu să spună TE IUBESC. Nu copiilor lor, nu părinților lor. Dar învață cu nepoții.

Reporter:Pentru ce i-ați mulțumi mamei dumeavoastră?

Mirela Retegan: Pentru că m-a învățat să muncesc.

Reporter: Planuri de viitor?

Mirela Retegan: Am în plan o viață lină, de evenimente fericite și oameni frumoși.

[stextbox id=’custom’]

Întrebări fulger

Cartea preferată? “Femeia în oglinda”  a lui Eric Emmanuel Schmitt

Text propriu preferat?  “Voi fi acolo să te țin de mână, toată viața! Și dincolo de ea…”

Femeie sau bărbat? Femeie.

Modele în viață? Oprah, Michelle Obama.

Nu ai putea trăi fără? Aș putea trăi mult și bine.

[/stextbox]

Zurli este cea mai mare companie privată de animație pentru copii, din România. Gașca Zurli s-a născut în mintea şi în inima Mirelei Retegan, femeia care a dus dragostea pentru copilul ei la rang de fenomen naţional.

Gașca Zurli deține un adevarat record la bilete vândute – în medie 55.000 de spectatori pe un turneu. Au ajuns în peste 30 de oraşe din România, UK, Ungaria, Republica Moldova. Cu peste 2 milioane de fani la nivel national, Gașca Zurli are record de săli sold-out în România şi străinătate, iar hit-ul AM O CĂSUŢĂ MICĂ, cu peste 45 de milioane de vizualizări pe YouTube, le aparţine.

Citiți și: 

Distribuie:

Postaţi un comentariu