Mediatorii din România îşi caută drumul la Cluj

Mediatorii din România susţin mai degrabă că medierea se îndreaptă într-o direcţie greşită şi că n-au încredere în forul lor de conducere, Consiliul de Mediere, potrivit unei cercetări sociologice realizate de IRES în rândul mediatorilor.

„Aproximativ jumătate dintre cei intervievaţi consideră că medierea se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 33% cred că medierea se îndreaptă într-o direcţie bună. Tendinţa este similară în ceea ce priveşte încrederea în instituţia Consiliului de Mediere (indiferent de componenţa acestuia): 48% dintre respondenţi au multă încredere în această instituţie, iar 50% au puţină încredere”, se arată în concluziile cercetării IRES, prezentate, marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia ediţiei a treia a Galei Excelenţei în Mediere.

Cercetarea sociologică a IRES fost realizată în contextul în care în perioada 5-15 martie vor avea loc alegeri anticipate pentru Consiliul de Mediere.

Studiul IRES a fost realizat în perioada 19-20 februarie, pe un eşantion de 900 de respondenţi şi cu o marjă de eroare de 3%.

În perioada 27-28 februarie, la Cluj-Napoca va fi organizată a treia ediţie a Galei Excelenţei în Mediere.

„Cluj-Napoca a fost desemnată în acest an „Capitala medierii româneşti”, odată cu organizarea, în perioada 27-28 februarie 2015, a celei de a treia ediţii a Galei Excelenţei în Mediere, eveniment anual reprezentativ pentru cei 6.769 de mediatori activi din România. În acest an, Gala Excelenţei în Mediere, pe lângă faptul că va premia colegi care au fost votaţi de colegii mediatori din toată ţara, se desfăşoară în condiţiile viitoarelor alegeri pentru Consiliul de Mediere şi mediatorii au posibilitatea să se întâlnească cu candidaţii şi să interacţioneze în mod direct, într-un cadru informal”, a declarat în conferinţa de presă mediatorul Anca Lucia Stancu, organizator al galei.

Conferinţa de presă a fost susţinută de Anca Lucia Stancu, mediator şi preşedintele Asociaţiei Mediere Mediaş, organizator al Galei; prof. univ. Aurel Codoban, mediatorul Paul Aghiniţă, judecătorul de la Curtea de Apel Cluj Adina Daria Lupea Aghiniţă, cercetătorul IRES Issore Boly, Aurel Litan (Consiliul Judeţean Cluj).

Pe lângă mediatori din toată ţara, la eveniment şi-au anunţat participarea universitari, sociologi, procurori, poliţişti şi reprezentanţi ai administraţiei publice.

Printre altele, în cadrul galei va fi organizată conferinţa profesională „Medierea în România. Abordare naţională versus abordare europeană”, unde vor susţine conferinţe universitarii prof. Aurel Codoban şi conf.dr. Ioan Hosu, precum şi preşedintele Consiliului de Mediere din Republica Moldova, Tatiana Ciaglic.

Distribuie:

Postaţi un comentariu