În spital ca în staţiune. Polaris Medical sparge tiparele felului în care sunt trataţi bolnavii în România

Polaris Medical

O nouă unitate medicală este pe punctul de a-şi face apariţia pe piaţa de profil din România şi din Cluj şi, după toate probabilităţile, aceasta va sparge tiparele existente în domeniu la noi, la ora actuală. De această dată este vorba de un mare spital de recuperare privat, Polaris Medical, singurul de acest fel din ţară, care va funcţiona începând de luna viitoare în localitatea clujeană Suceagu.

Un altfel de spital

Pentru că îşi propune să fie „un altfel de spital”, deja este asaltat de pacienţi care vor să-i treacă pragul, deşi viitoarea unitate medicală încă nu şi-a făcut nici un fel de reclamă. Spitalul va oferi servicii medicale de recuperare şi reabilitare pe principii care funcţionează în occident, pacientul fiind în centrul atenţiei, tratat multidisciplinar şi în condiţii comparabile cu cele din hotelurile bune. Dincolo de problemele sale medicale, pacientul va putea să se simtă aproape ca într-o staţiune.

DSC_6426

„Structurat pe cinci nivele, spitalul dispune de 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi, laborator, imagistică, bază de tratament şi ambulator de specialitate. Pacienţii pot beneficia de servicii medicale cu internare continuă în cadrul secţiilor de recuperare neurologică, recuperare cardiovasculară, psihiatrie, reabilitare medicală şi îngrijiri paliative. Echipa medicală propune pacienţilor obiective personalizate de recuperare; aplică şi dezvoltă scheme de tratament care să răspundă nevoilor fizice şi psihice ale fiecărui pacient în parte. (…)

DSC_6463

 

Polaris Medical este amplasat într-un cadru natural unic de 6 hectare, spaţiu ce permite pacienţilor să-şi petreacă o mare parte din timp în aer liber, indiferent că vorbim de activităţi de ergoterapie, realizarea unor trasee de mers în cazul programelor de recuperare sau pur şi simplu de o plimbare prin livadă. Spitalul dispune de restaurant, cafeterie, coafor, sală multifuncţională şi diferite spaţii de relaxare amplasate la nivelul fiecărui etaj. Pacienţii pot servi masa în cadrul restaurantului sau în salon, în funcţie de dispoziţia acestora şi de gradul lor de mobilitate. Fiecare salon dispune de un confort deosebit, iar pacienţii pot fi cazaţi în saloane de unul, două sau trei paturi. Întregul spital este astfel conceput încât să ofere pacienţilor o recuperare cât mai rapidă, integrând mijloace de tratament şi recuperare pentru trup, minte şi suflet”, se arată într-o prezentare a noii unităţi medicale.

Medicii-planete vor gravita în jurul pacientului-soare

Directorul comercial al spitalului Polaris, Cristina Petruţ, şi directorul medical, dr. Mihai Câsu , spun că noua unitate medicală se va adresa în special persoanelor active care au nevoie de recuperare şi reabilitare în timp cât mai scurt.

Directorul comercial al spitalului Polaris,  Cristina Petruţ,  şi directorul medical,  dr. Mihai Câsu

Directorul comercial al spitalului Polaris, Cristina Petruţ, şi directorul medical, dr. Mihai Câsu

„E un spital cu profil de recuperare. Noutatea constă în faptul că se şi aplică nişte principii medicale foarte importante, abordarea multidisciplinară a pacientului cu toate condiţiile sale medicale, în sensul că nu se mai tratează pacienţii pe patologii, ci se abordează holistic. Pacientul va fi diagnosticat şi tratat de către o echipă multidisciplinară, fapt care va aduce foarte multe beneficii, în primul rând de timp, pentru că mulţi dintre pacientii activi nu au timp să se trateze. Pacientul va fi abordat atât din punct de vedere al patologiei de bază, cât şi a celor asociate. Suportul oferit în Polaris este complex. Asta duce la mari economii de timp şi bani pentru pacient, pacientul nu mai este tracasat, nu este stresat şi plimbat între diverse spitale, secţii. Noi vom implementa acest principiu de centralizare a pacientului, el va fi în inima echipei terapeutice, noi medicii vom fi cei care vom gravita în jurul lui. Vom lucra în echipă, acesta este un alt aspect mai deficitar în România. Vom încerca să rezolvăm toate problemele, inclusiv din punct de vedere uman ale pacientului, psihologic, pentru că acesta va fi consiliat, sprijinit din punct de vedere psihologic, la fel cum va fi sprijinită şi familia sa. De foarte multe ori boala produce disfuncţionalităţi în familie, mulţi nu ştiu cum să reacţioneze la boala rudelor şi atunci noi vom fi alături de ei cu consiliere. E nevoie de acest lucru mai ales în secţia de îngrijiri paliative, unde vorbim de boli grave, în fază foarte avansată şi unde suferinţa se transmite atât pacientului, cât şi rudelor”, explică Mihai Câsu.

Un spital hotel

Problemele medicale ale pacienţilor vor fi prioritare, însă se va trece dincolo de ele, pentru a asigura un cât mai mare confort celui bolnav, o viaţă cât mai apropiată de cea civilă. De aceea, pacienţii şi aparţinătorii lor vor dispune de locuri de socializare, de locuri pentru plimbări şi relaxare, saloanele vor fi spaţioase şi cu maxim 3 paturi, cu dulapuri şi baie proprie, noptieră, televizor, iar tradiţionala pijama de bolnav va fi folosită doar pentru odihnă, în rest fiind încurajate ţinutele de zi pentru interior.

SALON VIP-1

„Spitalul are 11.000 mp suprafaţă utilă, amplasat într-un cadru de peste 6 hectare. S-au plantat în spaţiile verzi peste 1.300 de pomi fructiferi, sunt trasee de mers necesare pacienţilor pentru recuperarea cardiovasculară, dar şi pentru ceilalţi. Este un eleşteu, vor fi sere în care se vor desfăşura activităţi de ergoterapie. Avem în cadrul spitalului un restaurant şi încurajăm pacientii să coboare la masă, unde pot veni şi aparţinătorii să mănânce, să fie împreună. Chiar îi încurajăm să vină cu haine de interior, pijamaua să o poarte doar când se odihnesc. Vom face terapie ocupaţională, avem sală multifuncţională, bibliotecă, vom avea programe de divertisment, vor fi inclusiv sesiuni cu teme medicale şi ne gândim şi la un program de educaţie a pacienţilor în privinţa bolilor pe care le au. Saloanele vor fi cu maxim 3 paturi, sunt mari, de peste 20 mp, dotate cu tot ce trebuie, tv, dulap propriu, noptieră, fotoliu. Vor fi condiţii hoteliere deosebite. Băile de 7-8 mp sunt prevăzute cu sisteme de susţinere pentru pacienţii cu dizabilităţi. Vom avea şi saloane VIP, cu un pat, canapea şi minibar. O parte din saloane dispun de o cameră de zi, un spatiu dedicat relaxarii, acestea fiind dotate cu bibliotecă, fotolii şi un calculator”, spune Cristina Petruţ.

SALON VIP-2

Apoi, există o bază de tratament de 700 mp, care va funcţiona până seara şi inclusiv sâmbăta, astfel încât aici vor putea să se trateze şi cei care sunt disponibili doar seara, după serviciu, sau doar în week-end. Restaurantul spitalului va fi pregătit şi el pentru toate tipurile de regim alimentar, iar pacienţii vor putea să aleagă zilnic dintre trei feluri de meniu pentru fiecare categorie de regim. În plus, va fi dată în folosinţă o capelă multiconfesională care să răspundă nevoilor spirituale ale unei cât mai mari categorii de bolnavi.

SALON VIP-3

Dai un ban, dar ştii că face

Şi cum nimic nu e gratis în lumea asta, atenţia de care va beneficia pacientul de la Polaris şi condiţiile de care va dispune vor avea şi ele un preţ. Cristina Petruţ spune că sunt pregătite pachete de servicii pentru care pacienţii vor trebuie să achite circa 3.500 de lei pentru tot ce presupune o spitalizare de 10-12 zile. Dacă vor exista şi solicitări suplimentare din partea pacienţilor, fie pentru investigaţii şi tratamente în plus, fie în ce priveşte condiţiile de cazare sporite, de genul saloanelor VIP, costurile vor creşte şi ele: „La o medie de 10-12 zile de spitalizare oferim pachete care includ consulturi multidisciplinare, proceduri în baza de tratament, medicaţia şi servicii conex medicale (consiliere psihologică, suportivă, consiliere antitabac, inclusiv consiliere spirituală). Ne gândim la câteva pachete care conţin aceste servicii integrate. Un pachet va fi undeva la 3.500 de lei pentru o spitalizare de 10 zile. Dacă pacienţii optează pentru condiţii VIP, atunci va fi mai mult, probabil 4.500 de lei. Important e că acest tip de pachet oferă acces pacienţilor la toate serviciile medicale disponibilie în spital, la indicaiţia medicului curant, în vederea unei bune recuperări; pacientul nu plăteşte nimic în plus. Dorim să intrăm în relaţii contractuale cu CAS, astfel încât cheltuielile ce ţin de serviciile medicale să fie asigurate de CAS”.

GRUP SANITAR-1

În acest fel, e clar că noul spital de recuperare nu va fi accesibil chiar oricui, dar nu numai în ce priveşte partea de costuri, ci şi în ce priveşte boala sau, mai degrabă, stadiul bolii.

“Ne dorim să atragem pacienţii care au potenţial de recuperare, reabilitare, cărora le putem modifica viaţa în bine, le putem ameliora suferinţa, le putem creşte partea de funcţionalitate şi chiar să-i readucem nu numai în sânul familiei, ci şi în sânul societăţii. Ne adresăm în special acelor pacienţi care pot fi recuperaţi într-o anumită măsură, nu celor acuţi. Avem o serie de criterii particularizate de excludere pentru fiecare secţie în parte, adică nu putem interna chiar orice pacient. Asta se întâmplă în toate spitalele, nu oricine e dotat să facă faţă oricăror situaţii. Dacă un pacient este în mod cert irecuperabil din cauza unei afecţiuni grave, s-ar putea să nu se justifice o internare în spitalul Polaris – atât din punct de vedere medical, cât şi financiar. Toți pacienţii vor fi evaluaţi amănunţit înaintea internării, pentru a se stabili cât mai exact potenţialul de recuperare a fiecăruia, dacă îndeplineşte criteriile noastre de internare și putem să-i aducem un beneficiu, atunci el va fi admis spre internare”, explică Mihai Câsu.

 

DSC_6435

Spitalul Polaris va avea, cel puţin într-o primă fază, circa 150 de angajaţi, iar personalul medical care îl va deservi nu va activa şi în alte unităţi medicale. Medicii sunt şi mai tineri, şi mai experimentaţi, dar în special din categoria celor care „au îmbrăţişat conceptul”, aşa cum spune Cristina Petruţ. Ca o noutate şi pentru medici, ei vor putea să ia masa la restaurantul spitalului şi vor beneficia de transport din şi spre oraş. Spitalul este construit din fonduri personale, vreo 10 milioane de euro în această fază, de familia Socea, unul dintre acţionarii Energobit.

Distribuie:

Nu există Comentarii

 1. mihai says:

  Poate vad si gunoaile din adminstratie ce se poate face cu 10 milioane de euro

 2. Simona Govor says:

  Este bine venit…avem nevoie de asa ceva in sistem.

 3. gabi says:

  teren de vinzare in zona Suceag. Ocazie f. buna! telefon 0740031776

 4. Felicitari pentru initiativa! Da, intr-adevar abordarea multidisciplinara este cea mai eficienta abordare in tratamentul bolilor, indiferent de profilul lor. M-ar interesa ce se ofera pacientilor in materie de recuperare in cazul tulburarilor psihoemotionale si al patologiei psihiatrice. Multumesc anticipat, Dr. MargiAnne Isaia, MD, MPH, PCC Intern, initiatoarea site-ului http://www.enthusiasticlife.net

 5. martolea says:

  bine ca este si intro zona foarte frumoasa satul nostru suceagu este foarte frumos si suntem mandri ca sau facut asa ceva la noi

Postaţi un comentariu