Foto-Video | Pasajul pietonal subteran din Piața Gării a fost modernizat. Ce părere au clujenii

Pasajul pietonal subteran din Piața Gării a fost modernizat anul trecut. / Foto: Maria Man

Clujenii care au avut drum astăzi în zona gării, au avut parte de o surpriză plăcută. Dacă înainte pietonii preferau să traverseze strada ilegal pentru a evita pasajul pietonal, astăzi, 29 octombrie, chiar și cei mai reticienți cetățeni au fost încântați de plimbarea prin subteran. Primăria Cluj-Napoca a terminat lucrările de reabilitare ale pasajului pietonal din Piaţa Gării, demarate la finalul lunii mai. Prin reabilitarea acestui obiectiv s-a urmărit, în principal, creşterea siguranţei pietonilor, dar şi fluidizarea traficului rutier în această zonă foarte circulată a oraşului.

Pasajul pietonal subteran din Piața Gării a fost modernizat. / Foto: Maria Man

Pasajul pietonal subteran din Piața Gării a fost modernizat. / Foto: Maria Man

Pentru siguranţa celor care vor folosi acest pasaj au fost instalate șapte camere de supraveghere şi s-a realizat un sistem de iluminat performant. Acesta este dotat cu programator, astfel că pe timp de noapte vor funcţiona toate cele 41 de lămpi, iar în timpul zilei vor fi pornite nouă astfel de aparate de iluminat.

Lucrările au durat mai mult decât s-a preconizat iniţial. Termenul era programat pe 30 iulie 2014, dar din cauză că a fost necesară placarea pereţilor cu  material similar celuilalt pasaj care aparţine Regionalei CFR, lucrările au durat mai mult. Este vorba despre un material special – panouri din plăci dure, compacte, stratificate la presiuni şi temperaturi înalte, conform normelor europene E 438, cu un tratament special al suprafeţelor care le conferă o deosebită rezistenţă la intemperii, ploi acide, coroziune sau acţiuni mecanice.

Pentru siguranţa celor care vor folosi acest pasaj au fost instalate șapte camere de supraveghere.

Pentru siguranţa celor care vor folosi acest pasaj au fost instalate șapte camere de supraveghere.

Pasajul se întinde pe o suprafaţă de 630 de mp şi are cinci accese, cel de-al șaselea fiind închis deoarece urmează să facă legătura cu pasajul care aparţine Regionalei CFR. Primăria a demarat procedurile pentru contractarea lucrărilor necesare unirii celor două pasaje, pe sub platforma pietonală din faţa clădirii gării, pentru asigurarea unui trafic pietonal complet subteran, în scopul fluidizării traficului auto şi pentru un acces mai uşor al călătorilor înspre staţiile CTP. În 26 septembrie 2014 a avut loc deschiderea ofertelor pentru proiectare şi execuţie şi au fost depuse trei oferte care sunt în evaluare.

Cel de-al șaselea acces este închis,   deocamdată. / Foto: Maria Man

Cel de-al șaselea acces este închis, deocamdată. / Foto: Maria Man

Modernizarea pasajului a fost efectuată de firma S.C. Andoconstruct Srl (partea de construcţii – 502.370 lei) şi S.C. Servinstal Impex Srl (partea de instalaţii sanitare şi electrice – 49.500 lei), iar valoarea totală a acestora a fost de 551.871 lei.

Ce părere au clujenii

Clujeanul Octavian Istvan este extrem de încântat de felul în care arată cel mai modern pasaj din oraș. „E foarte frumos, îmi place. Domnul Boc se ocupă și se gospodărește frumos. Îmi place de el că a făcut multe pentru Cluj. Văd că Clujul îi stă la inimă. Dar și noi îl iubim. Sper că se va păstra la fel de frumos, numai că sunt țiganii aștia cărora nu le prea place curățenia și care fac multă mizerie. Ar trebui să treacă pe aici de mai multe ori cei de la CFR, cei de la poliție, să verfice. Sunt camere, dar nesimțirea unora e mare”, spune acesta.

La una dintre intrările în pasaj se vând crizanteme colorate. Rochiile colorate din apropierea gării, dar nu numai, nu ezită să facă o plimbare prin pasaj. Două doamne cu pantaloni din latex, trecute de prima tinerețe, merg braț la braț. „Haide să îți arăt un loc bun.” Merg chicotind spre un loc ceva mai retras din cadrul pasajului. „Da, tu, ai dreptate! Aici e bine”. Pleacă apoi spre ieșirea doi, ținându-se de braț și spunându-și lucruri la ureche. Doar ele știu ce vor face în acel colț.

Pasajul pietonal subteran din Piața Gării/ Foto: Maria Man

Pasajul pietonal subteran din Piața Gării/ Foto: Maria Man

Oamenii continuă să își facă prezența în subteran. Unii de nevoie, alții de curiozitate. Radu Mureșan este încântat de ceea ce vede. „Cred că se va păstra curat, de ce nu?”, spune acesta optimist. „E mult mai frumos decât a fost. Era urât, iar mirosul era insuportabil. Acum e foarte bine. Nu m-am gândit cum va arăta, dar e destul de bine, nu mă așteptam. Înainte pasajul devenise un adevărat adăpost pentru oamenii străzii și probabil asta va deveni din nou, dacă se va permite acest lucru ” crede eleva Bianca Crișan.

Gheorghe Uștil a venit în Piața Gării special pentru a vedea cum arată pasajul modernizat. „Am auzit ieri că astăzi se inaugurează. Îmi place, numai să dispară țiganii de aici. Camere există, dar și mulți nesimțiți care le ignoră, din păcate. În rest este frumos. Are un mare păcat pasajul acesta. Încă din construcție, de acum 30 de ani de când s-a făcut. Nu s-a făcut legătura cu ieșirea spre Dedeman, care subtraversează calea ferată.  Ar trebui făcut și acest aspect, poate chiar anul acesta. Intri de la autobuz și să ieși la Dedeman, traversând toată gara. Așa cu celălalt te apucă febra musculară, cobori, urci. E frumos, numai să se și menționă”, spune acesta.

Italianul Giovanni Farco, stabilit în Cluj, a fost surprins în mod plăcut de felul în care arată acum pasajul. „Nu am mai fost aici de mult timp. Și eu și prietena mea îl ocoleam”, a spus acesta.

„Arată bine față de cum arăta înainte. Mirosea a urină, erau baruri, magazine, fum de țigară, bețivi și chiar drogați pe aici. Arată mult mai bine. E foarte frumos”, a spus elevul Ioan Baciu. Edilul Emil Boc a precizat că punctele comerciale vor fi interzise în cadrul pasajului proaspăt finalizat.

Cei mai încântați de noua investiție au fost copiii și elevii, care au putut alerga nestingheriți de mirosul usturător care se simțea înainte. „Oauu! Ce frumos e, mami!”, fiind una dintre reacțiile celor mici.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Maria Man.

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Klausenburgischer says:

    Ceea ce lipseste e un WC public gratis din pasaj. In America este un lucru firesc ca WCul public este intitdeauna aproape de locurile unde e nevoie de el si este gratis. Astfel se poate combate problema intr-un mod cel mai sigur, intucat oamenii au unde sa mearga. Orasul are nevoie de mai multe WC-uri publice 24/7, cu acces gratis, nu numai la mall-uri ci si in spatiile unde se constata probleme din cauza lipsei lor.

  2. Florina C. says:

    Exista toaleta in incinta garii, iar gara este foarte aproape. Sunt de acord ca ar trebui sa existe mai multe toalete publice in oras, insa nu ar avea sens una noua in incinta pasajului, din moment ce exista la gara.

Postaţi un comentariu