Facebook a cumpărat LiveRail, o companie fondată la Cluj

Andrei Dunca, co-fondator LiveRail
Andrei Dunca, co-fondator LiveRail

Facebook a achiziționat LiveRail, o companie de livrare a reclamelor video pentru cele mai mari site-uri din SUA, fondată în 2007 de doi clujeni, Andrei Dunca și Sergiu Biriș, împreună cu Mark Trefgarne.

Achiziția a fost anunțată, miercuri, pe site-ul companiei, dar și în media de specialitate din SUA. Potrivit site-ului Tech Crunch, se estimează că Facebook ar fi plătit între 400 și 500 de milioane de dolari pentru LiveRail, dar suma nu a fost oficial confirmată.

Platforma LiveRail a pornit în 2007, din Cluj, fiind fondat de Andrei Dunca (foto) și Sergiu Biriș, doi dintre fondatorii platformei Trilulilu, cea mai mare platformă user generated content din România, împreună cu partenerul lor, Mark Trefgarne.
Andrei Dunca este, în prezent, co-fondator și Chief Technology Officer (director tehnic) la LiveRail, în timp ce Sergiu Biriș a ieșit în urmă cu câțiva ani din companie.

Andrei Dunca a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj, Facultatea de Automatică și Calculatoare.

În prezent, din managementul LiveRail, în afară de Andrei Dunca, mai fac parte doi români. Este vorba despre Ioana Filipaș, Vice President of Product Engineering, și Antoniu George Savu, Vice President of Systems Engineering, ambii absolvenți ai Universității Tehnice din Cluj.

LiveRail a devenit în doar 7 ani una din cele mai puternice companii de profil din lume, potrivit declarațiilor companiei aceasta livrează lunar peste 7 miliarde de reclame video. Potrivit media de specialitate, LiveRail, care livrează reclame video pe cele mai mari site-uri din SUA, se situează pe locul 2, sub Google, din punctul de vedere a numărului reclamelor livrate și în fața unor competitori puternici, precum Hulu sau AOL.

Compania are birouri în San Francisco, Londra, Paris, New York, iar în România, la Cluj şi are 120 de angajaţi.

Sergiu Biriş, clujeanul co-fondator iniţial al LiveRail, a lansat în 2007, alături de Andrei Dunca portalul Trilulilu, iar în octombrie 2012 a lansat Zonga, prima aplicaţie de muzica din România care oferă acces pe baza de abonament la peste 18 milioane de melodii pe PC şi mobil. De altfel, Sergiu Biriş cel care a ieşit din LiveRail i-a felicitat pe membrii echipei. “Meritul e a lui Andrei, Mark si echipa incredibila pe care au construit-o. Eu unul ma bucur ca am putut fi o mica particica in toata povestea asta frumoasa. Bravo lor!”, . a scris Sergiu Biriş pe Facebook.

Distribuie:

Postaţi un comentariu