Cutremur în Bihor: un deputat și aproape toată administrația din Beiuș, trimiși în judecată de DNA

Deputatul Gheorghe Costin

Șaptesprezece persoane, în frunte cu actualul deputat PNL de Bihor Gheorghe Costin, dar și fostul și actualul primar din Beiuș, precum și o șefă de agenție bancară din Oradea, au fost trimise în judecată de DNA, pentru participarea la un aranjament financiar care s-a creat o gaură în bugetul statului de 1, 2 milioane de lei.

Deputatul PNL este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe care le-ar fi săvârșit în perioada 2008-2012, când era viceprimar al orașului Beiuș.

Afacerea este legată de un contract de achiziţie publică din octombrie 2007, prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute „Lucrări prioritare de extindere şi reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă şi canalizare în municipiul Beiuş”, la preţul de 4.173.345, 88 lei, la care se adăuga TVA 792.935, 72 lei.

Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanţat în proporţie de 85% de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile şi în proporţie de 15% de primăria Beiuş.

„Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007–28 noiembrie 2008, reprezentanții primăriei Beiuș (cei doi primari care și-au exercitat atribuțiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum și funcționari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obținerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanții primăriei în condițiile în care aceștia aveau reprezentarea reală a situației lucrărilor”, se arată într-un comunicat al DNA.

Alături de parlamentar au mai fost trimiși în judecată ex-primarul (2000-2008) de Beiuș,  Nicu Silviu Odobasianu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos patrimonial, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals,   fostul viceprimar (2000-2008) Viorel Iuhas,  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos patrimonial, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, actualul primar,   Adrian Nicolae Domocoș, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, administratorul firmei SC Top Construct SRL, Ciprian Cătălin Berindea,  în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos patrimonial, trei infracțiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave dintre care două în forma complicității, două infracțiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare a banilor și Olimpia Mirela Iancu, director al BRD Oradea-Agenţia E.Gojdu, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

 

Acestora li se adaugă 11 consilieri locali, angajați ai Primăriei Beiuș, ai firmei menționate sau ai firmei care asigura dirigenția de șantier. Printre ei, și primarul din perioada 1996-2000, Octavian Codreanu, astfel încât toți edilii-șefi ai orașului din ultimii 17 ani sunt trimiși în judecată în acest dosar.

Redăm în continuare comunicatul DNA care detaliază modul în care s-au săvârșit presupusle fapte de corupție:

„Pentru execuția lucrărilor în valoare de aproximativ un milion de euro (la cursul acelei perioade) SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe şantierul deschis la Beiuş între 4 şi 6 angajaţi.

Din totalul sumei sus menționate obținute pe nedrept din bani publici SC Top Construct Grup SRL Oradea, 1.248.120 lei reprezintă prejudiciu nerecuperat în dauna  bugetului de stat și bugetului local al municipiului Beiuş (aproximativ 321.672 euro). Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plată de inculpaţi, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate.

În perioada menționată, inculpaţii Berindea Ciprian Cătălin şi Pancu Nicolae Virgil au depus, în numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestând date nereale (situaţii de lucrări, facturi), pentru decontarea de către primăria Beiuş a unor lucrări care nu fuseseră executate. Reprezentanţii primăriei Beiuș, ca beneficiară a lucrărilor, au confirmat execuția și recepția acestora, acceptând situația fictivă.

Folosind înscrisuri sau care atestau date nereale şi declaraţii false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocoş Adrian Nicolae au indus în eroare Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile prin aceea că au solicitat și au obținut sume de bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate de SC Top Construct Grup SRL.

Înscrisurile false au fost confirmate prin semnătură, în perioadele aferente mandatelor lor, de viceprimarul Iuhas Viorel, respectiv de viceprimarul Costin Gheorghe. Înscrisurile reprezentau procese-verbale de recepţie a lucrărilor, centralizatoare de situații lucrări, declarație pe proprie răspundere a beneficiarului pentru certificarea eligibilităţii cheltuielilor, raport de progres a lucrărilor şi raport de activitate.

Referitor la ceilalți inculpați, funcționari ai primăriei Beiuș şi consilieri locali, în rechizitoriu s-a reținut ca aceștia, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, respectiv de persoane cu atribuții în supravegherea bunei derulări a lucrărilor au contribuit la producerea prejudiciului menționat, prin redactarea/certificarea unor înscrisuri care constatau situații nereale privind execuția lucrărilor.

Cu alte cuvinte, reprezentanţii primăriei Beiuş l-au finanţat pe constructorul SC Top Construct Grup SRL, acesta executând lucrări pe bani publici, deşi contractul şi convenţia încheiate cu Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile stipulau, în mod clar, că plata se va face după executarea lucrărilor.

Aceste decontări şi plăţi în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării SC Top Construct Grup SRL, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt care a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat şi a bugetului local al municipului Beiuş cu suma de 1.248.120 lei.

În perioada 9-14 ianuarie 2009, folosindu-se de un înscris fals, inculpatul Berindea Ciprian Cătălin a solicitat și a obținut, de la BRD Oradea-Agenţia E.Gojdu,   transferul sumei de 758.025, 88 lei, din contul de garanţie de bună execuţie al firmei SC Top Construct Grup SRL, în contul curent al aceleiaşi societăţi, din care, ulterior, a retras  în numerar suma de 635.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal. Acesta a fost ajutat de inculpata Iancu Olimpia Mirela,   director al BRD Oradea-Agenţia E.Gojdu, care a operat transferul sumei de 758.025, 88 lei între cele două conturi, în baza unei adrese false primită de la inculpat, care nu era semnată de ordonatorul principal de credite, respectiv primarul municipiului Beiuş”.

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor deținute de toți inculpații, cu excepția inculpatelor Nicolae Maria Ioana, Clintoc Maria Ramona și Gabor Dorina (care nu au fost identificate ca deţinătoare de bunuri imobile şi mobile).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat deţinută în prezent de Costin Gheorghe.

Distribuie:

Postaţi un comentariu