Clujul, în finala pentru Capitala Culturală Europeană 2021

Actualizare 13.02: Declarația oficială a echipei care a pregătit candidatura:

„Felicitări orașelor intrate în finală. Însă în egală măsură merită felicitări și celelalte orașe care au luat parte la această competiție. Munca de pregătire a dosarelor de candidatură a produs deja efecte în toate aceste orașe. Poziționarea culturii în centrul preocupărilor administrațiilor, realizarea strategiilor culturale, precum și creșterea sprijinului financiar alocat acestui sector sunt doar câteva dintre efectele benefice. Dacă măcar o parte mică a fiecărui program cultural va fi implementată, atunci România va avea multe de câștigat în plan cultural, social și economic.

Mulțumim sutelor de clujeni care s-au implicat în pregătirea acestei candidaturi și operatorilor culturali (sectorul independent și instituții de cultură) care au pus umărul la elaborarea programului artistic. Mulțumim, de asemenea, administrației locale și județene pentru că au oferit sectorului cultural libertatea de a decide prioritățile culturale ale municipiului Cluj-Napoca, devenite parte a conținutului dosarului de candidatură. Mulțumim mediului universitar clujean pentru expertiza pusă la dispoziție și sprijinul necondiționat acordat pe parcursul acestui proces. Nu în ultimul rând, mulțumim sponsorilor, companii locale sau naționale, fără de care pregătirea candidaturii orașului nostru ar fi fost mult mai greu de realizat.

În acești cinci ani pe care i-am investit în proiect, am văzut multe colaborări culturale noi și multe idei care au prins contur în comunitatea noastră.” (sursa)


Clujul este unul dintre cele patru orașe selectate pentru faza finală a competiției care va desemna Capitala Culturală Europeană 2021, a anunțat, vineri, președintele juriului, Steve Green, într-o conferință de presă.

Alături de Cluj, pe „lista scurtă” au mai intrat București,  Baia Mare și Timișoara

„Suntem în finală, împreună cu Timișoara, București și Baia Mare!!!! Felicitări tuturor candidaților și vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi. Vom reveni cu un comunicat de presa”, au scris pe pagina oficială de Facebook responsabilii de candidatura Clujului.

Rarița Zbranca, unul dintre experții culturali care au pregătit candidatura Clujului, a declarat pentru Transilvania Reporter: „Sunt foarte fericită. Am muncit atât de mult și, mai ales, atât de mulți, și am investit cu toții atât de multă dorință de a contribui la a construi ceva ce, în afara unei mobilizari comune, nu s-ar putea face, încât acest moment e necesar pentru a legitima că suntem pe drumul bun. Mă bucur ca juriul a apreciat calitatea muncii și a procesului. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit cu noi și au crezut în noi”.

Rarița Zbranca a mai declarat că nominalizarea orașului Baia Mare este percepută ca o surpriză, dar și că regretă faptul că nu a fost nominalizat Sfântu Gheorghe.

În prima fază, 14 orașe și-a depus candidaturile pentru obținerea statutului de CCE 2021: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Brăila, Brașov, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Sfântu Gheorghe, Suceava, Târgu-Mureș și Timișoara.

Membrii juriului care au evaluat candidaturile au fost numiți de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor. De asemenea,  Ministerul Culturii a numit doi experți, care au fost agreați de Comisia Europeană. Cei doisprezece experți care au evaluat candidaturile orașelor sunt: Sylvia Amann, Cristina Farinha, Ulrich Fuchs, Steve Green, Valentina Iancu, Jordi Pardo, Anton Rombouts, Aiva Rozenberga, Pauli Sivonen, Raluca Velisar, Agnieska Wlazel, Suzana Zlic Fiser.

Citeşte şi:
Clujul și-a prezentat aplicația de candidatură la titlul de Capitala Culturală Europeană 2021
Clujul, cu un pas mai aproape de titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021
[do_widget “Easy Related Posts” ]

Distribuie:

Postaţi un comentariu