Cercetășia, o prietenie pe viață

Cercetășia, văzută prin ochii unui părinte este un mod de viață, o trăire autentică manifestată zilnic prin iubirea față de sine și față de aproape, respectul față de valorile spirituale ale fiecăruia. Cercetăşia contribuie la educarea copiilor și a tinerilor, la pregătirea lor pentru a deveni oameni împliniți. Aceasta este introducerea, pe repede înainte, pe care o mamă de cercetași o face fenomenului cercetășesc. Poate e și o stare de spirit euforică, tinerească, dar cercetășia trebuie trăită pentru că numai așa capeți încredere în propriile forțele, în capacitățile și calitățile proprii. Cercetășia este o experiență de viață, alta decât cea de acasă, din fața televizorului.

Fără fițe, fără comentarii
Am abordat-o pe doamna Mariana pentru a pătrunde în lumea cercetașilor prin ochii unui părinte. Încă de la început am putut observa o stare de bine pe chipul doamnei Mariana. Copiii ei sunt cercetași de șase ani. Andrei (18 ani) și Anca (15 ani), copiii doamnei Mariana, au planuri și vise pentru viața lor, dar nu au de gând să renunțe la cercetășie. Prioritatea lui Andrei este în momentul de față Bacalaureatul, apoi o facultate, iar în timpul liber și în vacanțe nu se vede făcând altceva decât să meargă în tabere alături de cercetași, să descopere lucruri noi, să-i învețe pe noii recruți valorile cercetășiei, ne spune Mariana, o mamă fericită de alegerea pe care a făcut-o atunci când și-a trimis copiii în prima tabără de cercetași. 

”Este o experiență deosebită cel puțin pentru noi, pentru mine ca părinte și pentru ceea ce a însemnat și înseamnă cercetășia pentru copiii mei. Pentru Andrei cercetășia a însemnat foarte mult. Anca a fost mereu un spirit mai dezinvolt, se integrează mai ușor, în schimb Andrei era un spirit introvertit, mai greu comunica cu cei din jurul lui, la școală era într-o clasă foarte bună în care cu greu și-a găsit locul și atunci cercetășia l-a împlinit.

L-a făcut să se deschidă și să înțeleagă, să se exprime mult mai ușor. La cercetași nu există fițe, la cercetași nu există unii pot și alții nu. La cercetași ce le spune coordonatorul taberei este sfânt. Ce le spunem noi acasă e discutabil. Pentru mine a fost ca o revelație când am aflat de la copiii mei că la cercetași regulile erau sfinte. Acasă mai negociem, acolo nu există așa ceva”, își începe Mariana povestea.

O alternativă sănătoasă
Să-ți trimiți copiii la cercetași implică costuri mult mai mici decât o tabără școlară obișnuită. În plus, pentru un părinte satisfacția cea mai mare este că într-o astfel de tabără lipsesc cu desăvârșire tabletele, televizorul, și, de cele mai multe ori nici telefoanele nu au semnal. ”Două, trei sute de lei o tabără…mult mai puțin decât ne-ar fi costat să-i trimitem într-o tabără obișnuită. E foarte plăcut pentru mine ca părinte să știu că în cele șapte zile, sau 10, sau 15 zile cum a fost anul trecut, copii n-au telefon, n-au tabletă, sau televizor. 

Sunt locuri în care nu au semnal și uită efectiv de toate tentațiile din viața de zi cu zi. Dorm în corturi, se administrează singuri, își gătesc singuri, învață să-și organizeze cortul, învață să-și organizeze singuri activitățile și să-și gestioneze timpul”, spune Mariana. Mama lui Andrei și a Ancăi a fost la rândul ei ”un fel de cercetaș”. ”Pe vremea când eram eu elevă și apoi studentă, organizam astfel de ieșiri. Nu se numeau tabere de cercetași, dar tot așa le organizam și ne organizam”, se mândrește Mariana.

Ce rămâne după experiența cercetășiei?
Acest fenomen este încă privit de unii părinți ca fiind ceva trecător. Aparent, copiii mai merg într-o tabără, se simt bine, apoi se întorc la viața de zi cu zi. În realitate, odată intrat în lumea cercetașilor e greu să te desprinzi de fenomen. Andrei vrea în continuare să se ducă la cercetași. Împreună cu echipa din care face parter au fost implicați în Festivalul Luminii, își organizează singuri taberele.

Chiar dacă viața lui s-a schimbat în bine, el în continuare nu are un spirit de lider, dar știe exact ce vrea și ce trebuie făcut într-o tabără, este convinsă mama lui. ”Anul trecut chiar a organizat o tabără. El nu va fi un lider pentru copii, dar va fi întotdeauna omul pe care liderii taberelor se vor putea baza, va fi un bun administrator al taberelor. În schimb Anca are spirit de lider și o văd în viitor nu doar un voluntar ci și un lider al taberelor de genul acesta. 

Vă spun din experiență proprie că în timp, toate aceste tabere se lăsă cu prietenii pe viață. Echipele de lucru sunt mixte, copiii au vârste diferite astfel încât sunt obligați să se ajute și să relaționeze între ei. La cercetași au posibilitatea să-și spună fiecare opinia fără să fie luat peste picior de ceilalți. Își spun părerea în diverse ocazii, de la mici detalii organizatorice până la probleme ale comunității lor de cercetași.

Sunt ascultați, îndrumați, și toate astea vin din partea unor adulți cu vârste apropiate de a lor. La cercetași copiii sunt dispuși să experimenteze orice, de la un tabără de făcut dulceață de căpșuni, la o tabără de construcții cercetășești din bârne de lemn. Sunt foarte multe de povestit despre aventurile cercetașilor mei. Le recomand părinților să-și trimită copiii în genul acesta de tabere și vor avea ce povesti o viață”, încheie Mariana.

Legea cercetasului are 10 puncte si ea ne spune ca:
1. Cercetașul își iubește patria sa, România, pe toți care trăiesc în ea, și pune interesele țării și a colectivității deasupra celor personale
2. Cercetașul este loial, își respecta cuvântul dat, nu minte, este curat în gând, în vorbă și în faptă
3. Cercetașul este util și își ajută semenii în oricare situație, este un prieten pentru toți și frate cu toți cercetașii
4. Cercetașul este econom și cumpătat, respectă munca și proprietatea, este îngăduitor cu alții și sever cu sine, își îngrijește corpul și duce o viață sănătoasă
5. Cercetașul iubește și ocrotește natura și este bun cu animalele
6. Cercetașul își iubește și ascultă părinții, respecta profesorii și șefii, este disciplinat în tot ceea ce face, respectă părerile altora și își asuma răspunderea faptelor sale
7. Cercetașul crede în Dumnezeu și respecta credința celorlalți
8. Cercetașul este curajos și încrezător în puterile lui, vioi și plin de însuflețire
9. Cercetașul iubește învățătura și la rândul său învață și pe alții
10. Cercetașul se străduiește să facă în fiecare zi o faptă bună oricât de neînsemnată ar părea ea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu