CEDO îi dă dreptate lui Sorin Apostu: autoritățile române i-au încălcat mai multe drepturi

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, unui dintre autrii care și-au găsit vocația scrisului după gratii / Foto: Dan Bodea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, şi a fost de acord că statul român i-a încălcat mai multe drepturi. Judecătorii de la CEDO au decis, în unanimitate, că pe perioada arestului preventiv de la IJP Cluj, fostului edil i s-au încălcat mai multe drepturi, potrivit articolelor 3 și 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În fapt, acesta ar fi avut parte de un tratament inuman  în timpul detenției și nu i s-a respectat dreptul la viața privată, întrucât mai multe informații din dosarul său s-ar fi „scurs” în presă. Deși decizia curții îi este favorabilă, Apostu nu va primi despăgubirile cerute la formularea reclamației, deoarece plângerea a fost depusă după termenul legal prevăzut pentru această acțiune.

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a reclamat autoritățile române la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, susținând că în timpul arestului preventiv i-au fost încălcate mai multe drepturi.
Apostu s-a plâns de condițiile de detenție din secția de poliție Cluj din perioada noiembrie 2011 și ianuarie 2012, dar și de condițiile din penitenciarele Gherla și Rahova, unde acesta și-a petrecut scurte perioade de timp în perioada ianuarie – martie 2012. Apostu s-a arătat deranjat de supraaglomerarea penitenciarelor, de încălzirea necorespunzătoare, de iluminatul insuficient, dar și de condițiile de igienă precare. Fostul edil se plânge de condițiile în care a fost transportat de la Penitenciarul Gherla la Penitenciarul Rahova pe 12 ianuarie 2012. În timpul încarcerării la Penitenciarul Gherla, Apostu susține că nu a putut să se consulte în particular cu avocatul său, din cauza unui paravan de sticlă.

De asemenea, Apostu se plânge de faptul că anumite părți din dosarul său de urmărire penală (în special convorbirile sale telefonice private interceptate) au apărut în mass media în perioada noiembrie – decembrie 2011.
CEDO i-a dat dreptate fostului edil, dar nu a luat nicio măsură împotriva statului român.

Sorin Apostu a fost condamnat în iulie 2013 la 3 ani şi şase luni de închisoare cu executare, în prezent el fiind închis pentru fapte de corupție.

Citeşte şi
Clujul îşi trece în istorie primul primar condamnat

Distribuie:

Postaţi un comentariu