Cât de sigure sunt cluburile din Cluj?

Premierul Victor Ponta şi-a depus demisia. De ce a făcut-o?  A conştientizat că tragedia din clubul Colectiv impune un astfel de gest? A tras concluzia, făcând un calcul de oportunitate, că e un moment  favorabil să se retragă? L-a obligat conducerea PSD să demisioneze pentru ca partidul să iasă din calea furtunii de stradă ce tindea să se transforme în uragan? Indiferent ce l-a motivat, gestul premierului Ponta era inevitabil.

În momente de tragedii naţionale, emoţia colectivă ordonă asumarea responsabilităţii la vârf.  Primul ministru al Coreei de Sud a demisionat când peste o sută de elevi au murit înecaţi la scufundarea unui feribot. La fel, premierul leton a părăsit funcţia după ce prăbuşirea tavanului unui supermarket a făcut mai mult de 30 de victime.

Premierul Ponta a ales să se poarte normal, dar nu a procedat întotdeauna la fel. În plan economic, prestaţia guvernului a fost bună. Ţara a ieşit din criză, cu creşteri economice confirmate, majorări salariale şi reduceri de impozite. În momentul tragediei din clubul bucureştean, serviciile guvernamentale s-au moblizat neaşteptat de bine. În acelaşi timp, modul cum premierul s-a agăţat de putere chiar şi atunci când a fost trimis în judecată pentru fapte asimilabile corupţiei a coborât prestigiul funcţiei mai jos chiar decât nivelul furiei imprecise a străzii.

Moartea celor care au ars pe ritmurile minunatei formaţii Goodbye to Gravity a readus în mod tragic gravitaţia în politica românească. Planete care până ieri se aliniau atât de sus încât căderea le era străină au constatat brusc că legile fizicii rămân universale. În decurs de o zi, întreaga structură de putere guvernamentală s-a prăbuşit. Iar soarele  luminează în sfârşit planeta prezidenţială, acolo unde un fizician aşteaptă de aproape un an să ia şefia laboratorului numit ţară.

[do_widget “Easy Related Posts” ]

După tragedia care a avut loc pe 30 octombrie în clubul Colectiv din București, în urma căruia și-au pierdut viața 32 de persoane, iar alte peste 130 de persoane sunt grav rănite, am dorit să aflăm dacă cluburile din Cluj-Napoca sunt sau nu sigure și ce măsuri au luat pentru a face față unui eventual incendiu. Unele cluburi au fost extrem de deschise în a da declarații, altele au ales să își suspende temporar activitatea, tocmai pentru a lua măsurile care se impun. Au fost și cluburi care au preferat să păstreze tăcerea. Vom reda în cele ce urmează, răspunsurile primite.

Midi

„Club Midi va face în decursul acestei săptămâni o verificare completă a tuturor măsurilor de siguranță împreună cu reprezentanții autorităților de profil, pentru a avea un raport de expertiză care să confirme siguranța clienților. Situația existentă în acest moment arată în felul următor: Spațiul este din beton, inclusiv barurile, nu există tavan fals, iar alte materiale folosite sunt metalul și sticlă.

Tablourile și rețeaua electrică sunt cu protecție pentru scurtcircuite și foc. Toate materialele din interior sunt ignifuge, inclusiv mobilierul (canapelele) și buretele de antifonare. Nu doar pe hârtie ci și verificate practic.

Club Midi dispune de cinci căi de evacuare în caz de urgență, din care două sunt duble, marcate aferent cu semne de culoare verzi care indică ieșirile și rămân aprinse chiar în cazul întreruperii curentului eletric. Ieșirile duc în fața și spatele clădirii, iar din sala principală sunt trei direcții diferite pentru ieșirile de urgență.

Club Midi detine doi hidranți cu hidrofor legați direct la rețeaua de apă. De asemenea sunt pregătite șapte extintoare, iar angajații sunt informați asupra planului clădirii și instruiți în ceea ce privește PSI și Protecția Muncii. Există un plan de evacuare în caz de urgență și sunt cinci persoane pregătite să asiste intervenția în caz de incendiu, evacuare și prim ajutor. Verificarea extintoarelor și instruirea personalului se face periodic, conform legii. Menționăm că avem o confirmare și din partea firmei de paza, care este pregătită și instruită să intervină în caz de urgențe. Sistemul de alarmă al clubului are și buton de panică și buton de alarmă la incendiu. Club Midi funcționează de 8 ani, timp în care nu au existat situații de urgență”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Gabriel Aldea, PR-ul clubului Midi.

Clubul a sărbătorit pe 30 octombrie opt ani de existență. „Continuăm să oferim o experienţă impresionantă şi intensă printr-o atmosferă unică transpusă într-un context industrial al unei foste fabrici. Sistemul high-end audio & visuals reprezintă nucleul vibrant în jurul căruia au prins viaţă sute de petreceri, iar fanii acestui curent rămân pilonul de bază cu ajutorul căruia putem susţine în continuare cultura muzicală contemporană. De la prima locaţie adresată în exclusivitate muzicii electronice din Transilvania, la un club de referinţă pe plan internaţional, continuăm alături de voi să facem parte din istorie”, a fost mesajul ostat pe o rețea de socializare cu ocazia aniversării.

Flying Circus

În urma tragediei de la clubul Colectiv, Flying Circus și-a suspendat temporar activitatea. „Din păcate, ieri a fost ultima zi pentru câteva persoane care au participat aseară, în Colectiv, la lansarea unui album. Ne manifestăm regretul și compasiunea pentru persoanele cărora le-a murit cineva apropiat și, totodată, ne exprimăm dorința de bine la adresa celor răniți.   Suntem în asentimentul celor care găsesc de neconceput orice soi de manifestare culturală, artistică și sportivă programată pentru această zi, prin urmare anulăm Halloween Party-ul. Astăzi nu este nici un fel de sărbătoare, astăzi este empatie colectivă”, au transmis reprezentanții Flying Circus pe o rețea de socializare.

Noa

„În principiu nu am luat măsuri pentru că era totul pregătit foarte bine. Ce vom face în plus? Vom face o simulare efectivă de incenddiu, un instructaj PSI și de protecție a muncii. Simularea va avea loc vineri. Vom avea 100 de voluntari care vor veni la club special pentru asta. Nu s-a făcut până acum un astfel de exercițiu, doar ni s-a explicat  ce avem de făcut. Considerăm că un astfel de exercițiu practic este foarte important. Avem două uși duble, pot ieși pe secundă 6 persoane. Capacitatea maximă a clubului este de 970 de persoane. Avem 15 stingătoare, șase hidranți, avem un sistem care acționează în mod automat și care scoate fumul afară, materialele folosite în interior sunt toate ignifuge, chiar și scările sunt ignifuge. Clubul s-a deschis numai după ce a obținut toate autotizațiile de funcționare, pentru că siguranța este pe primul loc, iar acum chiar s-a văzut acest lucru”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Beatrice Butnaru, purtătorul de cuvânt al Clubului NOA.

Noa

Noa

Clubul și-a donat toate încasările din data de 31 octombrie Fundației Mereu Aproape. „Am fost aspru criticați pentur că am deschis clubul după tregedia de la București. Surprinzător, de această dată au venit oameni care nu vin de obicei la noi, din dorința de a ajuta. Mai mult, aveam programate câteva aniversări, iar oamenii ne-au rugat să nu închidem, să nu le stricăm planurile. Am încercat să facem ce știm noi mai bine în această situație și anume clubbig. Dacă eram doctori, eram cu siguranță acolo”, a mai spus Beatrice.

Atelier Café

„În Atelier toate avizele în ce privește protecția la foc sunt la zi. Stingătoare, semne luminoase, planuri de evacuare în caz de necaz, instructaj personal. Domnii de la Pompieri au fost cu atât mai atenți luând în calcul că aproape tot mobilierul e din carton. Tocmai de aceea, încă dinainte de a se deschide cafeneaua, s-au făcut teste de toate felurile pe ce urma să fie actualul mobilier, au ieșit brici. Atelierul e a doua casă pentru mulți dintre noi, zi după zi, așa că n-am vrea să fie altfel decât casa proprie: warm & cosy & safe”, a scris un reprezentant al Atelier Café.

After Eight

„Clubul After Eight este în regulă din toate punctele de vedere. Toate autorizațiile sunt obținute și valide. Măsura pe care o vom lua este de a limita accesul persoanelor în club în cazul în care s-a depășit limita maximă admisă. Clubul are trei ieșiri de urgență, 12 extinctoare, iar mobilierul este capitonat cu material ignifug. Antifonarea este realizată cu vată de sticlă, material care nu arde, acoperită cu rigips. Ne pare rău pentru patronii clubului Colectiv, dar sunt vinovați la fel ca și autoritățile care au închis ochii. Greșeala de acolo, în primul rând, a fost al autorităților, deoarece nu au controlat acel club cu oameni pregătiți pentru așa ceva. În al doilea rând, legislația defectă. În al treilea rând firma care a făcut antifonarea. Nu avea voie să le vândă acel material inflamabil”, consideră Gyori Csaba de la After Eight.

Audit de siguranță într-un club clujean după tragedia din București

Boiler Club anunță mutarea evenimentelor programate în perioada următoare, timp în care în club va avea loc un audit al măsurilor de siguranță existente, în special cele cu privire la prevenirea incendiilor. În prezent, spațiul este încadrat de autoritățile de profil la cel mai mic nivel de risc în privința incendiilor, nivelul 1. Spațiul este integral din beton, inclusiv barurile, și toate materialele din interior sunt ignifuge.

Boiler Club are două căi de evacuare în caz de urgență, marcate cu luminoblocuri – semne de culoare verzi care indică ieșirile și rămân aprinse chiar în cazul întreruperii curentului eletric. Pe lângă un hidrant propriu, clubul are două seturi a câte trei extinctoare, personal calificat să le folosească și care cunoaște planul de pază și de acțiune în situații de urgență, avizat de autorități. Toți angajații clubul au fost instruiți în Protecția Muncii și PSI.

„Am decis să îi invităm pe reprezentanții autorităților de profil ca, împreună cu personalul nostru, să evalueze măsurile de prevenire și combatere a incendiilor existente în club și să sugereze îmbunătățiri, fiindcă, dincolo de avize și autorizații, chiar dincolo de măsurile pe care singuri le-am luat, știm că întotdeauna este loc de mai bine”, spune Teodor Negrea, managerul clubului. „Tragedia produsă la clubul Colectiv din București în timpul unui concert, zecile de vieți care s-au pierdut, ne confirmă faptul că siguranța participanților trebuie să fie principala prioritate a oricărui organizator de evenimente. Preferăm să mergem pe drumul cel mai corect, nu pe cel mai ușor”, mai spune acesta.

Evenimentele ce vor fi mutate sunt concertul State of Mind din 7 noiembrie; setul DJ-ul britanic SYNKRO (Joe McBride) din 13 noiembrie; și prezentarea în premieră pentru România a albumului „Butterfly Effect” al lui DJ KRUSH (Japonia) din 20 noiembrie.

Reacții ale patronilor clujeni: evenimente anulate, profituri donate

În urma tragediei de la București care a șocat întreaga țară, dar nu numai, cluburile din România vor fi verificate „la sânge”. Până atunci, însă, patronii cluburile iau atitudine pe rețelele de socializare. Unii anunță că și-au donat o bună parte din veniturile încasate, alții se rezumă să precizeze că au toate avizele de funcționare și că, în consecință, viața clienților lor nu este pusă în pericol.

„Ne mâhnește pe toți tragedia din București și, deși nu putem schimba nimic pentru acei oameni, vă asigurăm că încă de la deschidere am făcut și facem permanent   tot ce este omenește posibil pentru a preveni astfel de incidente în Delirio.

 1. Locatia deține autorizație PSI
  2. Suntem dotați la locurile vizibil marcate cu destule extinctoare funcționale, aflate în perioada de valabilitate precum și cu indicatoare de semnalizare pentru urgență. Întreg personalul, cât și clienții noștri fideli cunosc modul de utilizare a stingătoarelor și sunt capabili să intervină.
  3. Tot ce înseamnă lemn a fost tratat în prealabil cu soluții și substanțe ignifuge, care au scopul de a mări rezistența la ardere a materialelor lemnoase.
  4. Încă de la deschidere avem un contract cu o firmă de consultanță care permanent ne evaluează și ne fac sugestii în luarea tuturor deciziilor necesare pentru ca astfel de incidente să nu aibe loc.
  5. Angajații sunt evaluați și educați periodic în ceea ce privește sănătatea și securitatea la locul de muncă, atât a lor cât și a clienților
  6. Centrala termică și instalația de gaz sunt verificate periodic conform legii în vigoare. Instalațiile de aerisire sunt verificate și curățate săptămânal.
  7. Am rezolvat mereu situațiile neprevăzute cu calm și maximă responsabilitate și suntem pregătiți ca în eventualitatea unui incident să reușim să evacuăm în deplină siguranță absolut toți clienții și angajații.

În numele echipei Delirio, vă asigur că siguranța clienților a fost întotdeauna pe primul plan”, a scris Lucian Dunăreanu pe rețeaua de socializarea mai sus amintită.

Gazette are de ceva vreme planuri pentru a ameliora căile de ieșire din club și spațiul de desfășurare al evenimentelor cât și condițiile în care se vor desfășura evenimentele; și asta într-un viitor foarte apropiat. Condoleanțe familiilor îndurerate”, au scris reprezentanții clubului.

The Shelter și-a donat o parte din profituri. „Suntem profund afectați de tragedia petrecută în București în clubul   Colectiv. Gândurile noastre se îndreaptă către cei decedați. Noi înțelegem să acționăm activ în astfel de situații nu să privim pasivi de pe margine. În consecință, am luat hotărârea ca profiturile obținute în urma evenimentului din această seară, să fie donate familiilor celor care și-au pierdut viața în urma incendiului din 30 octombrie de la Colectiv. De asemenea vom pune un donation   box pentru cei care doresc să doneze sume de bani pentru  Goodbye To Gravity”. În urma evenimentelor petrecute în ultima perioadă, conducerea clubului The Shelter a luat decizia ca în următoarele zile, împreună cu o echipă competentă, să efectueze o verificare completă a spațiului în care se desfășoară evenimentele. Până în data de 6 noiembrie clubul va fi închis, iar personalul împreună cu reprezentanți ai ISU, ai Secției de Poliție nr. 1 și ai Poliției Locale vor lua toate măsurile de protecție pentru siguranța tuturor oamenilor care ne calcă pragul. Ceea ce s-a petrecut în București este o adevărată tragedie și dorim să ne asigurăm că acest scenariu nu se va mai repeta. Siguranța participanților la evenimentele organizate în The Shelter este pe primul loc, au mai transmis reprezentanții The Shelter pe rețeaua de socializare Facebook.

Text: Maria Man, Cristina Beligăr

Distribuie:

Postaţi un comentariu