Interviu Analia Selis. Comeback după patru ani

Artista a cântat în deschiderea concertului celor de la Buena Vista Social Club/ Foto: Dan Bodea

S-au cunoscut în America, ea argentineancă, el român-clujean. Ea l-ar fi urmat pe Răzvan oriunde și a făcut-o. A venit în România. Acum, la 13 ani de căsnicie, cântăreața Analia Selis se simte fericită și împlinită. Și, după aproape patru ani de pauză muzicală, datorită faptului că a devenit mamă, a lui Noa și a lui Tiago, revine pe scenă. Artista a cântat în deschiderea concertului celor de la Buena Vista Social Club de la București și intenționează să-și încânte fanii cu un nou single.

Reporter: Patru ani de pauză sunt, totuși, destul de mulți pentru o carieră în muzică. Unele vedete se întorc în viața puplică și pe scenă la nici o lună după naștere. De ai ales jobul de mamă full-time și nu scena care ți-ar fi adus câștig financiar considerabil în toată perioada aceasta?
Analia Selis: E, pur și simplu, alegerea fiecărei mame cât stă acasă în maternitate, nu e de condamnat nimeni. Eu am vrut să fiu cu copiii, să stau cu ei, oricum, în primele luni e esențial să stai cu ei. Nu am avut nici bunici lângă noi care să ne ajute, de abia acum mama mea s-a mutat în România să ne ajute. Nu am zis nu nici alăptării, cât am putut i-am alăptat. Mă bucur că nu a fost gelozie între copii, Noa era mică, avea un an și patru luni când s-a născut Tiago, deci pentru ea, fratele ei era ca o jucărie. Acum, din când în când, mai ales de când Tiago a început să umble, asta s-a întâmplat fix când a împlinit un an și toți am fost în jurul lui. Cariera de mamă este foarte frumoasă, sunt fericită, nu regret nimic. Fizic, ca aspect, de abia acum mi-am revenit așa cum am fost, acum, în ultimele trei luni am ținut doar o mică cură ca să dau jos șase kilograme.

Rep.: Care e cea mai frumoasă amintire de până acum, din perioada de când ești mamă? Ai născut natural, de ce nu ai ales să faci cezariană ca multe alte vedete?
A.S.: Cel mai frumos lucru ce mi s-a întâmplat a fost momentul nașterii, nașterea în sine. Am născut natural amândoi copiii. Nașterile au fost ca petrecerile pentru mine, asta ar putea să sune ciudat, unele mame ar zice că-s nebună (râde). Eram conștientă că o să fie greu, că o să mă doară. Cum să aleg cezariană? Nu am ales cezariana pentru că noi, femeile, suntem capabile să ne aducem copiii pe lume, cum să nu trăiești așa ceva, trăiești perfecțiunea. E minunat. A fost cel mai frumos moment din viața mea, mai frumos chiar ca și nunta, nu se compară. Parcă vine Dumnezeu și te atinge.

Rep.: Cum o să procedați cu copiii voștri, spre ce cariere o să-i îndreptați?
Răzvan Suma: Este important ca oricine să învețe muzică. Nu neapărat să facă performanță, să profeseze sau să trăiască din asta, dar e foarte important pentru dezvoltarea intelectuală, culturală și pentru dezvoltarea fiziologică a creierului. Există studii în acest sens. Este un limbaj abstract dar internațional. De la trei ani încolo, sub orice formă e indicat ca cel mic să învețe muzică, să citească apoi notele, un instrument, nu contează care. Copiii noștri vor trece prin muzică, așa cred. Gândește-te că este singurul domeniu în care noi îi putem ajuta, nu zic că trebuie să pui pile cuiva, dar în momentul în care primești un picior în piept, să fie cineva să te țină. În muzică se dau lupte grele. Dar, dacă o să aleagă ce vor să facă în viață, în ce țară să profeseze și să trăiască. Muzica nu este numai o dezvoltare personală, rezultatul muzicii, de exemplu, faptul de a te afla în fața a 1.000 de oameni care au plătit bilet să te vadă, este un exercițiu de ego extraordinar. Dacă îți și reușește execuția, înterpretarea, vin și alte satisfacții. E foarte greu să rămâi modest, eu îi înțeleg pe cei care după două săptămâni de carieră se trezesc mari vedete și uită să vorbească românește, cum să se comporte. La noi e puțin altfel, și Analia și eu facem muzică de când eram mici, noi suntem crescuți pentru asta, noi suntem educați și pregătiți, noi avem un fundament pe care se sprijină cariera noastră. Suntem educați să și cădem, asta este mai greu, după ce cazi să te ridici. Asta oricum se va întâmpla într-un moment oarecare din carieră.

A.S.: Unii părinți își împing, forțează copiii să facă muzică, văd și la școala mea de muzică. Noi nu vom face asta. Noa cântă deja la nici trei ani, Tiago dansează, ei trăiesc muzica, e muzica în ei, se vede.

Rep.: Te-ai gândit în toți anii aștia să urmezi altă cale, să profesezi în alt domeniu?
A.S.: Eu am o școală de muzică pe care am deschis-o când eram însărcinată prima dată și care merge în continuare, dar ceea ce vreau și ceea ce îmi place cel mai mult este să cânt. Nu m-am gândit niciodată să mă opresc din asta, a fost doar o pauză. Dacă totuși ar fi fost altceva, probabil că ar fi fost o carieră sportivă, eu am făcut aerobică de performanță, am câștigat, cu grupul, campionatul național în Argentina.

Rep.: Ai sânge latin, te-ai adaptat în România bine, dar, cu siguranță ai observat diferențe între Cluj și București? Unde e mai bine? Dar din punct de vedere al carierei, e mai bine să locuiești în București?
A.S.: Eu în Argentina am trăit oricum într-un oraș mare, deci sunt obișnuită cu ritmul alert de viață din București și îmi place. În Cluj îmi place că eu trăiesc mai în liniște aici, este și soacra mea aici, nu trebuie să gătesc (râde). Ca să ai succes profesional, de exemplu după ce lansezi o piesă, imediat vin interviuri, emisiuni la care e bine să fii prezent, ar trebui măcar constant să poți călători la București. Ceea ce foarte costisitor, drumul e lung. Dar așa este în toată lumea, dacă vrei o carieră națională, trebuie să mergi în capitală. Eu am ajuns în București pentru că acolo era Răzvan, m-aș fi dus oriunde era el, dar așa poate nu aș fi avut cariera pe care o am.

Rep: Cum ai răzbit în toți anii aceștia să faci față invidiei care mă gândesc că ai simțit-o de multe ori din partea vedetelor autohtone? Cum ați reușit voi, cuplu Analia- Răzvan, să vă țineți departe de scandaluri?
A.S.: În muzică este foarte multă invidie, dar eu nu am băgat în seamă răutățile. Dar ceea ce ar trebui să înțeleagă toată lumea e că e loc pentru toți. Mie asta îmi place la maneliști, deși nu-mi plac manelele. Ei trăiesc și se iubesc toți și e loc pentru toți. Sunt milioane de maneliști și toată lumea îi iubește pe toți. Dar de la ei pornește tot. Eu cred că cei care sunt în scandal, de fapt ei, vor scandal. Să nu credeți că noi nu am avut discuții sau certuri ca în orice cuplu, doar că nu le-am făcut publice. Sunt multe vedete care sună la presă, e și asta o formă de publicitate.

Rep: Cu ce vedete de la noi din showbizz ești mai apropiată?
A.S.: Sunt prietenă foarte bună cu Virgil Ianțu, este un om extraordinar, de asemenea și cu Adrian Despot de la Vița de Vie. M-am bucurat foarte tare când l-am cunoscut pe Huanes, cântărețul columbian care cântă cunoscuta melodie “Camicia nera” și, din România, m-am bucurat enorm când am cunoscut- o pe Sofia Vicoveanca, eu ascultam muzica ei în America. Și pe Grigore Leșe la fel, dar am fost un pic dezamăgită că a fost cam antipantic, eu nu înțeleg chestia asta.

Rep.: Ce faci în prezent pe plan profesional, ce planuri ai pentru viitorul apropiat?
A.S.: Am început puțin câte puțin să lucrez. În mai am avut un concert la Zilele Cetății la Deva, apoi am avut un concert important la București, am cântat în deschiderea celor de la Buena Vista Social Club, care a fost un succes imens. În ziua următoare a avut loc concertul de la Cluj, dar organizatorul de aici nu m-a vrut, poate pentru că e prieten cu Mandinga. Eu sper să scot un single, asta trebuie să fac, piața muzicală s-a schimbat în ultimii ani, am vorbit cu niște băieți ca să îmi compună un single care să meargă pe radoi. Dacă reușesc să apar la radio va fi o chestie foarte importantă. Am un proiect de muzică latino-americană, am stabilit concert cu orchestra Radio în noiembrie, unde o să cânt folclor și tango, iar în 6 septembrie am programat un concert cu orchestra în Brașov. Eu iubesc muzica de dans latino-americană comercială pe care eu am promovat-o și mi-ar place să mă reîntorc.

„Dacă aș fi solicitată să cânt imnurile Românie și Argentinei în deschiderea meciului de fotbal de anul viitor, aș cânta cu aceeași mare plăcere ambele imnuri”, Analia Selis

[stextbox id=”custom” caption=”Familie de muzicieni”]Clujeanul Răzvan Suma, soțul Analiei, este solist al Orchestrelor și Corurilor Radio și profesor de violoncel la Conservatorul din București.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu