Zmeul totemic, sufrageria urbană și o pictogramă uriașă, atracțiile Festivalului Colours of Cluj
Clujenii care au trecut în aceste zile prin Piața Unirii s-au putut relaxa în fotoliile și pe băncile unei sufragerii urbane, create special pentru Festivalul Colours of Cluj de Asociația Urbannect. Tot în Piața Unirii îi așteaptă duminică pe trecători și totemul Colours of Cluj, un zmeu tetraedic inventat la origine de inginerul Alexander Graham Bell, ale cărui descoperiri în 1975 au dus la inventarea telefonului.
Zmeul captiv
„Zmeul este încă în faza experimentală, el a fost propus ca proiect de Asociația Urbannect. Inițial ne-am gândit să îl desfacem în patru părți și să lăsăm lumea să se joace cu el, sau să facem un atelier de zmeie. El va zbura cândva, dar trebuie să îl facem mai solid. Dacă îl ridicăm și bate vântul din direcția greșită ni-l dă de pământ și este păcat de el. Deocamdată ne place să spunem că este un zmeu captiv, până îl vom lansa pe cer. Cu siguranță pe zmeul acesta îl veți vedea și în cadrul altor evenimente”, a declarat Sorin Dan Clinci din partea Asociației Urbannect, o platformă de acțiune destinată să faciliteze conceptul de urbanitate și implicarea tuturor în viața orașului.
În ceea ce privește conceptul de sufragerie urbană, sau living room urban, scopul este acela de a sensibiliza cetățenii asupra faptului că orașul este casa lor, lucru care ar trebui să crească spiritul civic al fiecăruia. „Te simți în viața orașului tău ca în sufrageria de acasă și ca urmare de orașul tău trebuie să ai la fel de multă grijă cum ai de casa ta. Este un mod de a demonstra ce se poate face în viața orașului. Oamenii vin și se așează pe fotoliile mobile și au sentimentul că aparțin acestui loc. Un alt scop al nostru am vrut să îl evidențiem prin plantele pe care le-am adus. Acestea sunt colectate din parcul Între Lacuri, care se întinde de la Iulius Mall, până la Selgros. Este un loc incredibil de frumos și este nevoie ca acea zonă să se transforme într-un parc al orașului. Mobilierul din sufragerie este făcut din materiale reciclabile, din niște paleți deteriorați pe care i-am colectat de la un supermarket. Foarte simplu am putut face din ei o bibliotecă, scaune și bănci”, a explicat Sorin Dan Clinci.
Citiți și:
Clujul prinde contur colorat. A început Festivalul Colours of Cluj
Cetățuia, trezită la viață. Colours of Cluj dă un nou sens distracției în a doua zi de festival
Ne place Clujul
După un concept al Ralucăi Drob și al Mariei Zvaric, pe Bulevardul Eroilor s-a desfășurat în toate cele trei zile de festival un atelier de caligrafie inedit. Pe o rolă de hârtie lungă, trecătorii au avut ocazia să picteze și să scrie mesaje adresate orașului în care locuiesc, respectiv ce le place sau ce nu le place în Cluj. „Ne place caligrafia și ne place Clujul și de aceea ne-am gândit la acest proiect. Reacțiile oamenilor sunt foarte pozitive. În cursul zilei de sâmbătă a trecut o doamnă din Vișeul de Sus pe care am invitat-o să scrie pe rola noastră și s-a arătat foarte încântată. Pentru un moment a uitat că trebuie să ajungă la spital, a uitat de problemele de zi cu zi. Ne-ar plăcea foarte mult să desfășurăm toată rola de hârtie, să fie scrisă și desenată și chiar să o expunem undeva”, a declarat Raluca Drob, una dintre autoarele proiectului. Chiar dacă mulți trecători au avut nevoie de invitații „speciale” pentru a lua pensula în mână, până la urmă s-au lăsat convinși și au transmis mesajele lor prin desen și culoare. Dacă unii s-au plâns că orașul este prea aglomerat, alții l-au desemnat „Super tare!”. Atelierul continuă și duminică, alături de celelalte activități din festival desfășurate în Piața Unirii, la Casa Tiff și pe Cetățuie.