Ziua Morților în Anul Morților. Luminația în pandemie (galerie foto)

Foto: Transilvania Reporter

1 noiembrie 2020 a început ca o zi cu soare. Cimitirele și-au deschis porțile de dimineață, și până seara, încet-încet, tot orașul s-a  scurs printre mormintele lor. Spre seară, deși mai pustii ca altă dată, oazele cu morminte străluceau luminate de miile de lumânări aprinse. Mai temători, purtând mască și ocolind aglomerațiile,  clujenii și-au făcut datoria și anul acesta , venind la „întâlnirea” cu rudele și prietenii lor. Pe porți au fost afișate regulile de conduită în pandemie, iar un echipaj de poliție și unul de jandarmi au supravegheat toată perioada, fiecare intrare în cimitire.

La Cimitirul Central, reprezentanții poliției locale ne-au declarat că pe parcursul zilei nu au dat nicio amendă, și nici colegii lor de la celelalte cimitire nu raportaseră vreun incident, în afară de dificultățile legate de parcarea mașinilor. Deosebirea față de alți ani, spun ei, a fost că, acum, clujenii au venit pe parcursul mai multor zile, încercând să evite aglomerația.

La fel  a procedat și domnul Janos pe care l-am întâlnit la unul dintre cele șapte morminte ale rudelor sale de care se străduia împreună cu soția,  să se îngrijească. „Ieri am aranjat trei morminte”, ne-a mărturisit în timp ce aranja florile, „iar astăzi trebuie să termin alte patru. E o tradiție, pe care vrem s-o respectăm. Deși e mai dificil acum, ne-am străduit să nu abandonăm obiceiul, măcar cât trăim noi, pentru că următoarele generații s-ar putea să nu mai știe de așa ceva”. Domnul Janos, la fel ca mulți alți clujeni, a venit pregătit să respecte regulile, înțelege gravitatea situației și încearcă să se descurce fără să-și deranjeze copiii și, „să rămânem sănătoși în același timp”, spune dumnealui.

Mai reținuți au fost clujenii și în cumpărat flori. „A mers prost vânzarea”, ne mărturisește o florăreasă din poarta Cimitirului Central. „Am vândut cam jumătate față de alți ani”.

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu