Ziua Mondială a Persoanelor fără Adăpost a fost marcată la Cluj

Ziua Mondială a Persoanelor fără Adăpost a fost marcată astăzi, 10 octombrie și la Cluj-Napoca, unde aproximativ 20 de persoane au protestat în fața primăriei, oferind, totodată, o masă caldă persoanelor fără adăpost, dar nu numai.

Manifestanții consideră că persoanelor fără adăpost le sunt sistematic încălcate drepturile.

„Astăzi este Ziua Internațională a Persoanelor fără adăpost și marcăm acest moment printr-o acțiune de protest față de politicile publice ale primăriei, față de fondul locativ insuficient, față de orientarea spre profitabilitate a municipalității. Nu este o situație întâlnită doar în Cluj, ci și în toată țara. Ne arătăm solidaritatea și cu persoanele din București, de pe strada Vultururilor, care au fost evacuate acum două săptămâni și nu li s-a oferit, bineînțeles, o locuință între timp. Mai mult decât atât, nu marcăm momentul doar cu pancarde sau cu slogane, am zis să dăm de mâncare tuturor oamenilor, pentru că noi considerăm că mâncarea e un drept, nu un privilegiu. Ar trebui toată lumea să se bucure de ea, nu doar cei care își permit. E o dublă semnificație. E și o cerere față de primărie, pentru că le cerem totuși să rezolve niște lcruri pentru care ei primesc bani din partea contribuabililor, dar, în același timp e și un îndemn pentru oameni să se organizeze, să facă lucrurile mai ușoare pentru semenii lor, adică nu e chiar atât de greu să ne întâlnim undeva, să gătim și să ne ajutăm unii pe alții, indiferent de ceea ce face sau nu face primăria”, consideră Alexandru Bocoș, unul dintre manifestanți.

DSC_8360

Protestatarii sunt nemulțumiți, de asemenea, de criteriile pe baza cărora sunt distribuite locuinţele sociale în Cluj. „Un doctorat echivalează, la nivel de punctaj, cu a avea în jur de zece copii! Asta e o problemă pentru că aceste criterii țin practic un anumit tip de oameni în Cluj și dau afară un anumit tip de persoane din oraș. Cei care nu au educație superioară și care nu lucrează într-o corporație nu sunt realmente doriți în Cluj. Apoi, ar fi planul de dezvoltare al Clujului, recent asumat de Primăria Cluj-Napoca, care e practic un plan de dezvoltare pentru o treime din populația Clujului, pentru treimea hipercalificată, dar pentru celelalte două treimi a locuitorilor și a muncitorilor Clujului, e mai degrabă un afront adus lor, decât ceva care să îi ajute în dezvoltarea lor economică”, a mai spus Alexandru.

Acțiunea a fost organizată de Fondul Comun pentru Dreptul la Locuire, o platformă activistă al cărui scop este afirmarea și apărarea dreptului la locuire împotriva abuzurilor.

„Cred că e important să existe solidaritate între persoanele care provin din clase sociale diferite, în special în Cluj, unde se proiectează un viitor luminos al dezvoltării imobiliare, al evenimentelor culturale. E important ca Clujul să rămână un oraș care să includă și persoanele care nu au reușit în viață pe modelul „cel mai cultivat la ora actuală”. Noi spunem că dacă se constituie acest tip de solidaritate între persoanele care au probleme locative, probabil o să fie cu mult diferită situația decât e acum”, a spus Simona Ciotlăuș, de la FCDL.

Se presupune că în Romania numărul persoanelor fără adăpost este undeva în jurul cifrei de 15.000. Totuşi, cifra reală ar putea fi semnificativ mai mare, mai ales în condiţiile în care nu sunt luate în calcul persoanele care locuiesc în condiţii extrem de precare sau la limita subzistenţei.

Distribuie:

Postaţi un comentariu