Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. 2021: „Împreună, toate acțiunile noastre contează”

Institutul Oncologic ”Ioan Chiricuță”
Foto: Dan Bodea

4 februarie a fost declarată Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului începând cu anul 2000 la inițiativa Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului. Scopul acestei inițiative este conștientizarea, îmbunătățirea educației și catalizării acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global.

În 2019, scopul campaniei a fost de sensiblizare a acțiunilor individuale, colective și guvernamentale pentru reducerea poverii cancerului la nivel global și a avut mesajul „Sunt și voi face”. În 2020 s-a reflectat asupra acțiunilor curajoase și necesare pentru progresele făcute în combaterea acestei boli, iar în acest an mesajul campaniei este Împreună, toate acțiunile noastre contează.

Din păcate pandemia a afectat pacientul oncologic în fiecare etapă de tratament, de la pacienții care au fost recent diagnosticați, până la pacienții care se aflau în tratament. Pandemia a reprezentat o criză dublă pentru pacienții oncologici.

„Conform studiilor din literatura de specialitate și a ceea ce am văzut și în practica clincă”, mărturisește Florina Pop, psiholog, „pacienții oncologici au experimentat frică, stări anxioase şi depresive, ceea ce a presupus și nevoia asigurării unui suport psihologic focalizat pe fricile relaționate infecției cu SARS-CoV-2.”

Covid-19 a intensificat anxietatea şi distresul, care sunt oricum la nivele destul de ridicate la persoanele afectate de cancer. „Pacienții oncologici se simt izolați şi pot simți vinovăție, dacă familia oferă ajutor în ciuda recomandărilor care vizează distanțarea socială. Carantina, o realitate comună în timpul pandemiei, poate intensifica anxietatea, iritabilitatea şi depresia, în special când este implementată pentru perioade lungi de timp. Izolarea socială şi necesitatea de a „sta acasă” pot determina sentimentul de singurătate. Incertitudinea intensifică distresul emotional, ceea ce are consecințe asupra rezultatelor clinice în cazul pacienților oncologici”, explică psihologul specializat pe domeniul oncologiei, Florina Pop.

„Să ne imaginăm că fiecare vizită la Institut/Centru Oncologic reprezenta oricum un eveniment stresant, iar peste acesta s-a suprapus testarea pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 care este pentru oricine un eveniment neplăcut ce presupune un anumit nivel de distress suplimentar. Însă am fost acolo și împreună am făcut tot ce a depins de fiecare dintre noi”, spune Florina care ea însăși a trecut prin experiența de a avea Covid-19.

Campania anului 2021 vine să întărească ideea de a lucra împreună pentru ca lupta cu cancerul și problemele create de această boală să fie mai ușoare. „Pentru noi fiecare zi e o zi dedicată victoriilor asupra cancerului. Acțiunile noastre contează doar dacă le implementăm împreună!”, spune Florina Pop, psiholog la Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca.

Povara cancerului în lume

9,6 milioane de persoane mor de cancer în fiecare an. Cel puțin o treime din cancerele frecvente sunt prevenibile.Cancerul este a doua cauză de deces în lume. 70% din decesele prin cancer apar în țările slab-spre-mediu dezvoltate. Până la 3,7 milioane de vieți pot fi salvate în fiecare an prin implementarea cu resurse adecvate a strategiilor deprevenire, depistare precoce și tratament al cancerelor. Costul economic anual al cancerului este estimat la 1,16 trilioane de dolari

Un reportaj pe tema cancerului puteți citi în revista Sinteza.

https://www.revistasinteza.ro/lebada-neagra-din-carnea-omului

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Poluarea, alimentatia nesanatoasa, lipsa miscarii, fumatul, bautura sunt principalii factori care determina aparitia cancerului. Daca s-ar pune mai mult accentul pe promovarea educatiei in ceea ce priveste alimentatia corecta ar fi un salt urias in prevenirea acestei boli grave. Cum zicea Hipocrate hrana sa ne fie medicament…

  2. smartbuyer says:

    e foarte import sa ai un mod de viata sanatos, plin de miscare si linistit

Postaţi un comentariu