Zilele lui David Ciceo în fruntea aeroportului din Cluj sunt numărate. Consiliul de Administrație are un nou președinte

Valentin Grigoriu, președinte CA Aeroportul Cluj

Noul Consiliu de Administrație al aeroportului internațional din Cluj-Napoca și-a început activitatea sub o uriașă presiune a sindicatului controlat de directorul-inculpat al instituției, David Ciceo. Pe ordinea de zi a ședinței noului CA, votat în ședința din 28 februarie a Consiliului Județean Cluj, figurau, printre altele, alegerea unui nou președinte al CA, dar și discuții referitoare la bugetul de venituri și cheltuieli al aeroportului.

Puțin după ora 12.00, a început haosul declanșat de sindicaliștii de la aeroport în urma unui conflict de muncă așa-zis spontan, fapt care i-a determinat pe membrii CA să suspende ședința și să apeleze la forțele de ordine, ”din cauza multiplelor breșe de securitate în incinta aeroportului”.

”Linșaj și breșe de securitate”

”Reprezentanții Sindicatului aeroportului au blocat ședința Consiliului de Administrație, membrii Consiliului fiind intimidați încă de la sosirea la sediul Regiei. Vociferările și comportamentul sindicaliștilor au degenerat până la momentul la care a fost solicitată intervenția forțelor de ordine, pentru protecția integrității fizice a membrilor Consiliului de Administratie. Aceste acțiuni inadmisibile s-au desfășurat cu aprobarea tacită a Directorului General al Aeroportului, care a refuzat propunerea membrilor Consiliului de a continua ședința în liniște, într-o altă locație.

Acum câteva zile, chiar reprezentanții Sindicatului aeroportului protestau în stradă pentru faptul că bugetul de venituri și cheltuieli al Aeroportului nu este aprobat. Sunt aceiași care astăzi au sabotat, cu bună știință, tocmai ședința în care aspecte legate de buget trebuiau să fie clarificate.”, se arată într-un comunicat al CJ Cluj.

Reprezentanții Consiliului Județean spun că nu este pentru prima dată când sindicatul aeroportului este folosit drept scut pentru conducerea insituției.

În ultimul an, în spațiul public, Sindicatul a fost folosit drept scut pentru conducerea Aeroportului, au fost lansate dezinformări grosolane cu complicitatea unei părți a presei, calomnii, intimidări directe. Însăși blocarea activității aeroportului a fost și este folosită ca formă de presiune și șantaj iar angajații Consiliului Județean Cluj au fost și sunt târâți în zeci de procese penale calomnioase.

Acum a venit rândul membrilor Consiliului de Administrație să fie linșați și să se teamă pentru integritatea lor corporală.

Aceasta este încă o dovadă a faptului că interesele conducerii executive a Aeroportului nu au nicio legătură cu dezvoltarea Regiei, cu zborurile sau cu investițiile viitoare. Singurul interes urmărit, cu obstinație, este acela de a rămâne la conducerea Regiei cu orice preț, inclusiv prin periclitarea siguranței aeroportuare, a pasagerilor și a funcționării economice a aeroportului.”, se mai arată în comunicatul CJ Cluj, care cere încetarea acestui conflict de natură a pune în pericol chiar funcționarea aeroportului.

”Situația este foarte gravă, pentru că întreg Consiliul Județean, toți funcționarii refuză să mai lucreze pentru a se apăra în fața aeroportului, care a înregistrat peste 40 de plângeri la adresa lor, atât plângeri la nivel personal, cât și instituțional. Întregul aparat tehnic și juridic lucrează doar să răspundă atacurilor venite de la aeroport, angajații Consiliului Județean sunt tot timpul pe drumuri, merg să dea cu subsemnații pe la Parchet, pe la Poliție, ori au procese personale. Eu, personal am procese în care mi se solicită milioane de euro despăgubiri de către directorii de la aeroport care sunt parte în aceste procese. ”, spunea și președintele CJ Cluj, Alin Tișe, la sfârșitul lunii ianuarie.

La rândul lor, tot prin intermediul unui comunict de presă, sindicaliștii de la aerogara clujeană invocă declanșarea conflictului de muncă, și implicit a haosului creat în incinta instituției, prin refuzul membrilor CA de a discuta cu reprezentanții acestora, fără a spune însă că nicio lege din lume nu obliga membrii CA la așa ceva, și mai mult, și că cei din conducerea aeroportului, director general, director economic, lider de sindicat, au refuzat anterior să participe la sediul CJ Cluj la discuții referitoare la bugetul de venituri și cheltuieli al regiei.

”Facem precizarea că suntem profesioniști în aviația civilă, care am contribuit și contribuim zilnic la bunul mers al activității aeroportului și dorim dezvoltarea în continuare a locului nostru de muncă și nu distrugerea lui, ca urmare a unor interese obscure.”, se arată în documentul citat, fără a preciza care sunt acele interese la care s-a făcut referire.

Următorul pas: revocarea din funcție a directorului general al aeroportului?

Ceea ce nu s-a spus până la această oră, este că, până la suspendarea ședinței, membrii Consiliului de Administrație au apucat să voteze înlocuirea lui Viorel Federiga, considerat unul din oamenii lui David Ciceo, din funcția de președinte al CA cu Valentin Grigoriu, desemnat membru al acestuia, alături de Daniel Perșu și Diana Rădulescu, la ședința CJ Cluj de la finele lunii februarie a acestui an.

Având în vedere scandalul iscat în jurul completării cu noi membrii în CA al aeroportului de-a lungul timpului, este evident, și de așteptat, ca în viitorul apropiat organismul să voteze și revocarea din funcție a actualului director general, David Ciceo, și organizarea unui concurs pentru ocuparea acestui post.

Dincolo de toate, după ce au invocat lipsa unui buget, rămâne însă presiunea de neînțeles și acțiunea de astăzi a sindicaliștilor aeroportului, care, prin scandalul iscat, a dus la suspendarea ședinței unde urma să se discute despre exact acest lucru.

Distribuie:

Postaţi un comentariu