Zăpada pune clujenii pe schiuri

Pârtia Mărișel, fotografie de arhivă, februarie 2018

Chiar dacă nu are parte de faimă stațiunilor din Poiana Brașov, de peisajele pârtiilor de pe Valea Prahovei sau măcar de condițiile de la Cavnic sau Gura Humorului, Clujul poate fi o foarte inspirată destinație de week-end măcar pentru clujenii care doresc câteva ore de zbenguială pe zăpadă, cu schiurile, cu placa de snowboard sau, de ce nu, cu săniuța năzdrăvană.

Una dintre cele mai așteptate investiții în infrastructura destinată sporturilor de iarnă a fost cea de la Domeniul schiabil Mărișel. Aflată la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, aceasta are trei pârtii cu grade diferite de dificultate, o instalație de telescaun care pentru moment nu este funcțional, două instalații de teleschi, nocturnă, tunuri care pot produce zăpadă artificială, dar și o parcare amenajată și iluminată, cu o capacitatea de 500 de locuri.

Un punct forte al acestei pârtii îl reprezintă peisajul pe care turiștii îl pot admira la cota 1240. Lacul de acumulare  Beliș Fântânele, dar și piscurile munților Apuseni completează peisajul de poveste și pot funcționa ca un soi de medicament pentru problemele din zonă, cel mai adesea reprezentate de accesul la această pârtie. Drumul județean DJ 107P Mărișel și drumul județean DN 1R Beliș-Fântânele sunt cele două rute rutiere pe care se poate ajunge în zonă, însă de cel mai multe ori se întâmplă ca autoritățile să fie luate prin surprindere de iarnă, iar schiorii matinali din fire să se trezească blocați în nămeți.

În prezent, deschisă pentru public este doar pârtie albastră, de 700 de metri lungime, destinată în special începătorilor.  Pârtia roșie, lungă de 400 de metri și destinată celor care doresc coborâri de dificultate medie dar și pârtia neagră, cu dificultate ridicată sunt închise în condițiile în care, spun administratorii pârtiei, instalația de teleschi de pe pârtia roșie dar și telescaunul nu sunt operaționale.

Tarifele pentru week-end sunt de 3 lei și 5 lei pentru pârtia roșie, respectiv cea albastră, dar există și pachete care pot fi achiziționate. Astfel, 10 urcări pe pârtia albastră costă 40 de lei, iar pe pârtia roșie- 25 de lei. Un abonament pentru întreaga zi costă 120 de lei la care se adaugă 40 de lei dacă turistul dorește să schieze și noaptea, pe nocturnă, în timp ce un abonament doar pentru intervalul 16:00-20:00 costă 70 de lei.

De asemenea, la Mărișel există și posibilitatea de a participa contra-cost la lecții de schi, în cadrul unei școli de schi.

„După o lungă perioadă în care am acumulat experiență bogată în domeniul cursurilor de schi și a activităților outdoor, adresate atât copiilor cât și adulților, ideea proiectului „CETINA” a venit ca un lucru firesc; acest proiect a apărut din dorința de a oferi clienților noștri o experiență completă care să cuprindă mai multe sporturi și activități practicate pe tot parcursul anului”, se arată pe site.

La Băișoara, acolo unde se află și una dintre cele mai cunoscute pârtii din județul Cluj, administratorii pârtiei să lăudau miercuri cu zăpadă din abundență și un strat de nea de mai mult de 40 de cm, cu tunurile de zăpadă pe fază, în cazul în care căldura ar interveni în tablou și ar intenționa să strice planurile de week-end ale schiorilor.

În zilele aglomerate, sute de turiștii ajung în zonă, dar și aici sunt probleme cu drumurile și cu aglomerația.

„De multe ori, pe drumul de acces spre pârtie, apar probleme cu poleiul care se formează. Nu de fiecare dată se intervine la timp și recent am avut probleme cu turiști rămași blocați. În rest, pe pârtie este multă zăpadă și ne putem lăuda cu faptul că timpii de așteptare la urcare nu depășesc 15 minute”, a explicat un angajat al pârtiei.

Programul Pârtiei Băișoara este cuprins în intervalul 10-17 în timpul săptămânii, iar în week-end este deschis între 09:00 și 17:00.

Lipsa unei nocturne este o problemă atât la Băișoara cât și la cealaltă zonă de schi, de la Buscat Schi Resort, stațiune care momentan nu are nici măcar o platformă online funcțională, de pe care eventualii turiștii să își ia informații. Contactați telefonic, administratorii au explicat că pârtia este deschisă, tunurile de zăpadă sunt funcționale în caz de nevoie, iar în prezent, stratul de zăpadă are aproximativ 20 de centimetri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu