„Visul italian s-a terminat!” Despre cum a îmbătrânit Ion în Italia și cum se întoarce acasă cu sentimentul înfrângerii

„Mulți imigranți părăsesc Italia. Unii se întorc acasă, alții se îndreaptă către țări în care se găsește mai ușor de lucru. La Stampa scrie despre acest fenomen, relatând poveștile a doi imigranți care pleacă din Italia: un român din Bacău, pe nume Ion, și un senegalez, Mustafa”, ne anunță Gazeta Românească, citând La Stampa.

Ce spune, în linii mari, articolul din La Stampa? Că astăzi este tot mai greu să găsești un loc de muncă bine plătit și că toți imigranții, nu doar românii, părăsesc Italia în căutarea unor țări mai primitoare în perspectiva pieței muncii.

Ceea ce este oarecum neașteptat în relatarea reporterul italian este capacitatea sa de empatie cu personajeșle articolului său.

„Acesta este sentimentul cel mai mare de înfrângere, pe care îl evocă confesiunea lui Ion. La Timișoara îl așteaptă iubita lui, care a lucrat de doi ani ca barman la Torino, dar nu a fost pusă în regulă și din acest motiv s-a întors deja. A găsit imediat de lucru. Și Ion a găsit de muncă în România: «Mai multe locuri de muncă, ca să spun adevărul»”.

Mai mult, jurnalistul italian încearcă să ne spună cine a fost Ion care a sosit în urmă cu mulți ani în peninsulă și cine este acum Ion care se întoarce acasă.

„Însă Ion (în Italia i se spune Giovanni), 32 de ani, care a plecat din Bacău când avea 20 de ani, astăzi are doar un bilet spre Timișoara, în trenul plin pe jumătate în care i-a întâlnit pe reporterii ziarului “La Stampa”, care scriu: «Ion duce în România o bucățică din viața noastră. Pentru că îl ascultăm și noi povestindu-și înfrângerea, și alții la fel ca el, loviți de criza economică la fel cum suntem și noi, privați de o siguranță – chiar și de o bucurie – pe care nu știam să o prețuim.»”

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. elena says:

    ITALIA este adevarat ce spune ION te duci tanar si te intorci total schimbat pt ca Italieni sunt cum sunt ,nu sunt si nici nu vor fi cum suntem noi RO ,primitori ,calzi,nu se pot compara de exp cu Spanioli,intodeuna vor fi reci ,rasisti ,indiferenti,RAI astea toate vi le poate confirma o persoana ce a trait cu ei in casa ,facand munca de BADANTA,eu personal am avut cateva experiente cu Italieni RAI,daca se gaseste 1 / 1000 sa fie o persoana hai sa zic asa NORMALA,dar mai greu de aia sunt multi RO care URASC ITALIENI si eu ii inteleg si le dau si drepatate…

Postaţi un comentariu