Vine primăvara!

Primăvara astronomică începe astăzi, 20 martie 2014, la ora 18:57.
Începând de la aceasta dată, durata zilei față de cea a nopții va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”, la momentul echinocțiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile României, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.
În emisfera Sudică a Terrei, fenomenul este invers, astfel încât ziua de 20 martie marchează începutul toamnei astronomice.

În tradiția populară, echinocțiul de primăvară reprezintă momentul în care începe noul an agrar.

Distribuie:

Postaţi un comentariu